Gå til sygdomsliste

Naturlægemidler og kosttilskud

Mange kræftpatienter bruger naturmedicin som et supplement til kræftbehandlingen. Her kan du læse om naturlægemidler og kosttilskud i relation til kræft, og om hvilke virkninger og bivirkninger de har.

Kosttilskud og naturlægemidler

Naturlægemidler og kosttilskud kan påvirke den kræftbehandling, du får på sygehuset. Tal derfor med din behandlende læge, hvis du overvejer at tage naturmedicin.

Få viden om udvalgte naturlægemidler og kosttilskud:

Amygdalin - også kendt som 'vitamin B17'

Amygdalin findes bl.a. i kernen inde i abrikossten. Forskningen viser, at amygdalin ingen positiv effekt har på kræft, men at stoffet tværtimod kan give alvorlige bivirkninger som blåsyreforgiftning. Læs mere:

Amygdalin (vitamin B17)


Bitter melon

Forsøg med celler i reagensglas har vist, at den bitre frugt bitter melon kan have en hæmmende effekt på kræftceller, men man ved endnu ikke, om bitter melon virker ved kræft hos mennesker. Læs mere:

Bitter melon


Budwig-kuren 

Det grundlæggende princip bag Budwig-kuren er, at man flere gange dagligt skal spise en kombination af hørfrøolie og fedtfattig hytteost. Der findes ikke videnskabeligt bevis for, at kuren har en effekt på kræft eller kan forebygge kræft. Læs mere om kuren:

Budwig-kuren og kræft


Cannabis og kræft

Cannabis kan lindre smerter og kvalme under kemoterapi. Forskere undersøger fortsat cannabis' virkning, men har endnu ikke fundet bevis for, at cannabis kan bruges til at behandle kræft. Læs mere:

Tema: cannabis og kræft


C-vitamin højdosis

Forskerne ved endnu ikke, om C-vitamin har en effekt på kræftceller, men C-vitamin kan påvirke effekten af kemoterapi og strålebehandling, det er derfor vigtigt at tale med sin læge, hvis man overvejer C-vitamin i højdosis. Læs mere:

C-vitamin i højdosis


Dichloroacetate (DCA) og kræft

DCA er et kemikalie, som minder om eddikesyre, og som bruges til behandling af sjældne stofskiftesygdomme. Flere kliniske forsøg undersøger, om DCA måske kan hæmme kræftcellers vækst. Læs mere:

Dichloroacetate (DCA)


Fisk, fiskeolie og omega-6 fedtsyrer

Kosttilskud med fiskeolie beskytter ikke mod kræft, men det er godt at spise fisk. Læs mere:

Fisk, fiskeolie (omega-3) og fedtsyrer


Graviola (soursop) og kræft

Frugten Graviola er i folkemedicin blevet brugt mod lidelser som gigt og kvalme. Der findes dog ingen dokumentation for, om graviola hjælper på kræft. Læs mere:

Graviola


Grøn te og kræft

Grøn te er i almindelige mængder helt ufarligt. Grøn te er blevet sat i forbindelse med en lang række positive helbredseffekter, der findes dog ikke dokumentation for, at grøn te kan forebygge kræft. Læs mere:

Grøn te


Gurkemeje og kræft

Curcumin, som er det aktive stof i gurkemeje, kan muligvis nedsætte effekten af kræftmedicin. Læs mere:

Gurkemeje


Hvidløg og kræft

Det er sundt at spise hvidløg i almindelige mængder i maden, men i større mængde kan hvidløg bl.a. påvirke effekten af kemoterapi. Hvidløg beskytter ikke mod kræft. Læs mere:

Hvidløg


Ingefær og kræft

Mange har glæde at spise ingefær mod kvalme og opkast, som kan være en bivirkning af kemoterapi. Der er ingen videnskabelige beviser for, at ingefær kan forbygge kræft. Læs mere:

Ingefær


Kinesisk malurt og kræft

Det virksomme stof i kinesisk malurt, artemisinin, bruges i behandlingen af malaria. Forskere undersøger om kinesisk malurt også kan bruges til at behandle kræft. Læs mere:

Kinesisk malurt


Medicinske svampe og kræft

Svampe er en god kilde til kulhydrater, fibre, mineraler og en del vitaminer. Det er dog ikke videnskabeligt bevist, at svampe kan helbrede eller forebygge kræft. Læs mere:

Medicinske svampe


Melatonin og kræft

Melatonin er et hormon. Melatonin har tilsyneladende en styrkende indflydelse på kroppens immunsystem og er med til at beskytte kroppens celler og væv mod bl.a. kræft. Læs mere:

Melatonin


Mistelten og kræft

Mistelten er en snylteplante. Misteltenekstrakt kan muligvis have en positiv virkning på kræftpatienters livskvalitet i forbindelse med behandling. Læs mere:

Mistelten


Natron eller syre-/basekost

Natron er et basisk stof, og en teori foreslår, at indtag af natron kan skabe ugunstige forhold for kræft. Der er dog ingen videnskabelig dokumentation for at natron kan behandle eller hæmme udviklingen af kræft. Læs mere:

Natron - syre/base og kræft


Noni juice og kræft

Noni-juice er saft fra frugten af den tropiske plante noni. Der er ingen videnskabelig dokumentation for, at noni-juice har en forebyggende eller helbredende virkning på kræft eller andre sygdomme. Læs mere:

Noni juice


Perikon og kræft

Perikon bliver brugt som urtemedicin mod bl.a. depression. Perikon kan påvirke effekten af kræftbehandlingen, det er derfor vigtigt at tale med sin læge, hvis man overvejer at bruge perikon. Læs mere:

Perikon


Planteøstrogener og kræft

Planteøstrogener findes bl.a. i soja og rødkløver, og ligner det kvindelige kønshormon østrogen. Planteøstrogener kan måske påvirke behandlingen af hormonfølsom brystkræft. Læs mere:

Planteøstrogener - soja, lignaner og rødkløver


Selen og kræft

Selen er et mineral, som kroppen har brug for og som påvirker vores immunsystem. Det tyder på, at selen kan have en beskyttende effekt over for nogle kræftformer. Læs mere:

Selen


Coenzym Q10 og kræft

Kroppen danner selv enzymet Coenzym Q10, som har betydning for vores immunforsvar. Undersøgelser tyder på, at Q10 taget som kosttilskud muligvis beskytter hjertet under kemoterapi. Læs mere:

Q10


Naturlægemidler og kosttilskud - hvad er forskellen?

Kravene til produktion og dokumentation af naturlægemidler er strengere end kravene til kosttilskud. Naturlægemidler og kosttilskud hører under forskellige lovgivninger, og kosttilskud er - modsat naturlægemidler - ikke godkendt til at behandle sygdomme. Læs mere:

Naturlægemidler og kosttilskud - hvad er forskellen?

Naturlægemidler og kosttilskud kan påvirke din kræftbehandling

Vær opmærksom på, at naturlægemidler og kosttilskud kan påvirke den kræftbehandling, du får på sygehuset. Der kan også være risiko for, at kræften får nemmere ved at sprede sig, hvis du indtager store mængder antioxidanter. Tal derfor altid med din behandlende læge, inden du begynder at tage naturlægemidler og kosttilskud. Læs mere:

Når du også får kræftbehandling

Kosttilskud med antioxidanter får måske kræft til at vokse

Læs også:

Gode råd, før du går i gang med alternativ behandling:

5 gode overvejelser

Den kost, der hjælper dig bedst, er en almindelig sund kost med fuldkorn, grove grøntsager, frugt og fisk:

Kure, diæter  og kosttilskud


Læs alt om alternativ behandling og kræft:

Alternativ behandling - forsiden

 

Rådgivning

Ældre kvinde taler med en kvinde med ryggen til

Ring til Kræftlinjen, skriv til Brevkassen eller find den nærmeste kræftrådgivning.

Vores rådgivningstilbud


Livet med kræft

Livet med kræft

Om psykiske reaktioner, familie, seksualitet og arbejde.

Hvis du har kræft


Opret en profil på cancerforum og mød andre patienter og pårørende, som du kan dele tanker og erfaringer med.