Gå til sygdomsliste

Budwig-kuren og kræft

Budwig-kuren er også kendt som hørfrøoliekuren, hørfrøolie- og hytteostkuren, olie-proteinkuren, Cellect-budwig kuren og Bill Henderson kuren. Kurens grundlæggende princip er, at man spiser hørfrøolie og fedtfattigt hytteost flere gange dagligt. Ingen undersøgelser har vist, at kuren har en effekt på kræft.

Hørfrø ved siden af en flaske med olie i

Hørfrøolie kombineret med hytteost er kernen i Budwig-kuren. Hørfrøolie er en sund olie, men der er ingen forskning, der viser, at olien har effekt på kræft.

Budwig-kuren er oprindeligt udviklet af den tyske biokemiker Johanna Budwig i 1950'erne. Det grundlæggende princip bag kuren er, at man flere gange dagligt skal spise en kombination af hørfrøolie og fedtfattig hytteost.

Derudover skal man spise en kost, der er rig på kostfibre, grøntsager og frugt, og man skal undgå sukker, margarine, mælk og smør, svinekød, forarbejdet kød, skaldyr, hvidt brød, kaffe og te.

Der findes flere varianter af kuren, hvor den f.eks. kombineres med knuste hørfrø, kaffelavement og/eller daglig solbadning.

Budwig-kuren og kræft

Johanna Budwigs teori var, at årsagen til kræft er nedsat iltoptagelse over cellernes membran - og at den nedsatte iltoptagelse over cellemembranen skyldes mangel på flerumættede fedtsyrer.

Hørfrøolie er en god kilde til den type flerumættede fedtsyrer, der hedder omega-3 fedtsyrer. Det var Budwigs teori, at hytteost skulle øge kroppens evne til at optage omega-3 fedtsyrerne fra hørfrøolien. Kombinationen af hørfrøolie og hytteost skulle altså øge cellernes iltoptagelse og dermed bekæmpe kræft.

De fødevarer, der frarådes i Budwig-kuren, f.eks. sukker, mælk og forarbejdet kød, skulle ifølge Budwig forstyrre cellernes iltoptagelse og øvrige funktion.

Budwig-kuren er ikke undersøgt i kliniske studier

Der er ikke lavet nogen kliniske undersøgelser af Budwig-kuren, og der findes derfor intet videnskabeligt bevis for, at Budwig-kuren har en effekt i forhold til at bremse og/eller forebygge kræft.

Rent biologisk er det rigtigt, at fedtomsætningen er anderledes i kræftceller end i raske celler. Men der findes ingen forskning, der viser, at hørfrøolie kan påvirke relevante processer og dermed have en rolle i behandlingen af kræft.

At hytteost skulle påvirke cellernes evne til at optage omega-3 fedtsyrer, er helt udokumenteret.

Hørfrø alene er undersøgt i forhold til kræft

Der findes forskning, der interesser sig for hørfrø i forhold kræft og andre sygdomme, dels på grund af indholdet af omega-3 fedtsyrer dels på grund af deres indhold af lignaner som er et planteøstrogen. Hørfrøolie indeholder dog ikke planteøstrogener, så dette er kun relevant, hvis man spiser hele (eller knuste) hørfrø.

Læs mere om omega-3 fedtsyrer og planteøstrogener i forbindelse med kræft:

Fiskeolie og omega-fedtsyrer

Planteøstrogener og kræft

Bivirkninger handler mest om fordøjelsesbesvær

Vær opmærksom på, at hørfrøolie indeholder ganske meget fedt. Hvis du spiser store mængder hørfrøolie (og evt. knuste hørfrø) flere gange dagligt - og ikke spiser mindre af noget andet, vil du tage på i vægt.

Direkte bivirkninger handler mest om fordøjelsesubehag, hvor olien kan lede til luft i maven, oppustethed, forstoppelse, ondt i maven og diarré.

Hørfrø har svage østrogene virkninger. Derfor bør patienter med hormonfølsom brystkræft være forsigtige.

I forhold til ’udvidelserne’ af Budwig-kuren, så kan kaffelavement resultere i elektrolytubalance, infektioner, betændelse i tyk- og endetarm, og forbrændinger. Overdreven soldyrkelse øger risikoen for hud- og modermærkekræft.

Den fedtfattige hytteost vil næppe give bivirkninger, medmindre du er laktoseintolerant.

God, varieret kost er vigtig for kroppens mange behov

I forhold til den øvrige kost der anbefales i Budwig-kuren, er der ikke grund til bekymring. En kost baseret på grøntsager, frugt og fuldkorn, med et meget lavt indhold af produkter som sukker og kød fra firbenede dyr og særligt forarbejdet kød, er god og sund kost for de fleste.

At det har sundhedsgavnlige effekter at udelukke mælk, kaffe, te og skaldyr fra kosten er dog helt udokumenteret, ligesom det er udokumenteret at disse fødevarer forstyrrer cellernes iltoptagelse. Hvis du vælger en kost, der udelukker store fødevaregrupper, bør du være ekstra opmærksom på at få en varieret kost, der dækker alle kroppens behov. 

Undgå restriktive diæter, når du er i behandling for kræft

Vi er blevet kontaktet med en beretning om en kræftpatient, der af en alternativ behandler blev rådgivet til at følge Budvigkuren og takke nej til operation af sin kræftsygdom. Det må vi på det kraftigste advare i mod.

Vær desuden opmærksom på, at restriktive diæter kan lede til under- og/eller fejlernæring, som kan ende med at blive livstruende, når du har kræft.

Interaktioner - hørfrø kan påvirke effekten af anden medicin

Antikoagulant/Antiplatelet lægemidler: Store mængder hørfrø kan øge blødningstiden og reducere blodpladeaggregering.

Antidiabetika: Store mængder hørfrø kan nedsætte fastende glukoseniveauer.

Ketoprofen: Store mængder hørfrø kan nedsætte absorptionen af ​​ketoprofen

Metoprolol: Store mængder kan nedsætte virkningerne af metoprolol


Læs om andre naturlægemidler:

Naturlægemidler og kosttilskud (oversigt)

Læs alt om alternativ behandling og kræft:

Alternativ behandling

 
Få hjælp af en rådgiver

Har du eller en af dine nærmeste kræft, kan du få gratis hjælp:

   

Rådgivning