Gå til sygdomsliste

Søvn og kræft

I forbindelse med en kræftsygdom oplever mange at have søvnproblemer, og det forringer livskvaliteten.

God søvn har stor betydning for hvordan vi har det, og om vi har energi og overskud til at håndtere sygdommen og hverdagens udfordringer.

Desværre er det ikke ualmindeligt, at søvnen forringes efter en kræftdiagnose. Det kan skyldes gener fra behandlingen, eller at tanker om sygdommen presser sig på, når man slapper af om aftenen.

En af årsagerne til dårlig søvn er, at vores bekymringer udløser stresshormoner. Stresshormoner fortæller os, at vi skal være vågne, så vi kan tackle problemerne.

Video om søvn

Se video: Professor, cand.psych., dr. med. Bobby Zachariae fortæller, hvordan søvn påvirker kroppen, og hvad du kan gøre for at få en bedre søvn.

Træthed, fatigue og kræft

Mange kræftramte oplever desuden, at de i perioder er meget trætte. Det kan skyldes selve sygdommen eller være en bivirkning af behandlingen. Årsagerne til trætheden har betydning for, hvor længe trætheden varer.

Mange oplever mest trætheden, mens de er behandling, f.eks. efter en operation eller i forbindelse med kemoterapi eller strålebehandling. Når behandlingen er slut, bliver det normalt bedre, og trætheden aftager i takt med, at man lægger afstand til en veloverstået behandling.

Enkelte er stadig trætte og mangler energi et eller to år efter deres behandling, men de fleste er tilbage til deres normale energiniveau et halvt eller helt år efter behandlingen.

Kronisk træthed på grund af sygdommen

For nogle vil problemer med træthed være længerevarende eller kroniske som følge af sygdommen. Det kan f.eks. være, hvis sygdommen har spredt sig omfattende, og ikke kan helbredes.
I sådanne tilfælde har det stor betydning at prøve at lindre trætheden for at få mest muligt ud af hverdagen og f.eks. sætte sig små, men realistiske mål for, hvad man kan gøre. Det kan være at komme ud af sengen hver dag, gå en lille runde i huset eller at komme udenfor.

Sovemedicin og kræft

Sovemedicin frarådes generelt. I forbindelse med en kræftsygdom, hvor det kan være vanskeligt at sove på grund af kræftbehandlingen, eller tanker i hovedet, kan sovemedicin dog være et middel til at få en regelmæssig søvn i en periode.

Øvelser der afhjælper træthed

Bevægelse og motion er en rigtig god måde at afhjælpe trætheden og øge energiniveauet. Det behøver ikke nødvendigvis at være hård fysisk aktivitet, for eksempel har helt ned til 30 minutters rask gang dagligt vist sig at have en positiv effekt på kræftrelateret træthed.

Det er påvist, at afspænding og måske også yoga kan forbedre søvnkvaliteten, samt mindske oplevelsen af at føle sig træt og uoplagt i løbet af dagen.

Arbejd med din søvn på egen hånd

Hvis du har svært ved at falde i søvn, vågner om natten eller bare ikke føler dig udhvilet af nattesøvnen, så kan du arbejde med dine søvnproblemer på egen hånd med "Sov godt". Her kommer professor, cand.psych., dr.med. Bobby Zachariae med sunde og varige løsninger på søvnproblemer. Det er et program, som består af to cd'er og et arbejdshæfte, hvor du arbejder med at genoprette og fastholde et sundt søvnmønster.

Køb "Sov godt" i Kræftens Bekæmpelses netbutik og støt samtidig Ditliv

Læs mere her:

Yoga
Yoga kan have en positiv effekt på både søvn og kræftrelateret træthed.

Afspænding
Afspændingsøvelser kan gøre det lettere at falde i søvn, og kan også være en god måde at hvile kroppen på i løbet af dagen.

Rør dig godt
Det er godt for både krop og sind at røre dig hver dag - også hvis du har kræft. Motion og bevægelse giver energi, bedre humør og styrker kroppen.

Læs mere under 'Hjælp og Viden' på cancer.dk

Her finder du mere viden om bl.a. meditation, visualisering og om, hvordan du kan tackle den træthed, som kan skyldes selve kræftsygdommen eller være en bivirkning til behandlingen:

Træthed

Visualisering

Meditation

 
Få hjælp af en rådgiver

Har du eller en af dine nærmeste kræft, kan du få gratis hjælp:

   

Rådgivning