Gå til sygdomsliste

Hvad er søvn?

Søvnen er en hviletilstand, hvor krop og hjerne genopbygger energi og kræfter.

Vores søvn kan inddeles i fire stadier, der gentages flere gange i løbet af natten:

  • Døs
  • Let søvn
  • Dyb søvn
  • REM-søvn

Først døser vi, så falder vi i en let, overfladisk søvn og derefter en dyb søvn. Derefter går vi ind i den såkaldte REM-søvn.

REM-søvn kaldes også drømmesøvn og er kendetegnet ved en høj grad af hjerneaktivitet. Øjnene kan periodisk bevæge sig hurtigt fra side til side (heraf navnet REM: Rapid Eye Movements = hurtige øjenbevægelser). Fingre og tæer kan sitre, men ellers er musklerne helt afslappede, nærmest lammede, så vi ikke er i stand til at bevæge kroppen under REM-søvnen.

Denne cyklus af fire stadier varer typisk fra 90-110 minutter og gentages igennem natten.

Tilstanden, hvor vi døser, springes typisk over efter den første cyklus, med mindre man er vågnet op i løbet af natten. Drømme forekommer i alle søvnens faser, men er mest dramatiske og levende i REM-søvnen.

Det er under den dybe søvn, at krop og hjerne restitueres, derfor er den dybe søvn særligt vigtig for os.

Hvad er god søvnkvalitet?

God søvnkvalitet er, når du kan gå igennem dagen med tilstrækkelig energi.

Det vil sige, at du har fået det antal timers søvn, du har brug for, og at du under søvnen har gennemgået svingningerne mellem dyb søvn og REM-søvn nogenlunde regelmæssigt i løbet af natten. Det sørger naturen som regel for, men vi har også selv indflydelse på søvnkvalitet, der kan påvirkes negativt, hvis vi for eksempel drikker alkohol eller kaffe sidst på aftenen eller går for sent i seng.

Den dybe søvn er vigtig, da det er her, krop og hjerne restitueres. Derfor kan man sagtens føle sig træt efter en lang men overfladisk søvn (f.eks. på grund af alkohol).

Sovevaner er individuelle

Det er individuelt, hvor meget søvn, vi har brug for. Du kan derfor ikke nødvendigvis sammenligne dine egne søvnvaner med andres.

Hvis du føler, at dit energiniveau er fint, og at du er frisk og udhvilet om morgenen, får du søvn nok – uanset om du sover 6 eller 8 timer.

Sygdom og behandling kan gøre dig mere træt

Hvis du har kræft, vil sygdommen og eventuel behandling også kunne have stor indflydelse på dit energiniveau. Det behøver altså ikke at skyldes, at du får for lidt søvn, hvis du føler dig udmattet eller træt i løbet af dagen.

Læs mere her:

Gode råd til en god søvn
Her kan du finde gode råd til at sove bedre og læse, hvilke søvnvaner du bør undgå.

 
Få hjælp af en rådgiver

Har du eller en af dine nærmeste kræft, kan du få gratis hjælp:

   

Rådgivning