Gå til sygdomsliste

Visualisering

Visualisering er en teknik, hvor man under en dyb afspænding fremkalder bestemte indre billeder og sansninger. Det kan afhjælpe nogle af de psykiske følger, f.eks. stress, som man kan opleve under en kræftsygdom.

Vores krop og hjerne er tæt forbundne. Hvis vi forestiller os, at vi løber, vil man kunne måle en øget aktivitet i de muskler, vi bruger til at løbe - også selv om vi ligger helt stille. Den sammenhæng mellem krop og hjerne udnyttes i den psykoterapeutiske teknik, der kaldes visualisering.

I visualisering bruger man sine forestillingsevner til at fremkalde bestemte indre billeder og sansninger. En terapeut instruerer en igennem visualiseringen, så man først guides til en tilstand af dyb afspænding og derefter hjælpes til at fremkalde en række indre billeder. Det kan f.eks. være særlige naturbilleder, en bestemt aktivitet eller sansning, som at det er koldt eller varmt. I forhold til kræft kan det indre billede f. eks være, at man møder et hvidt blodlegeme inde i kroppen og får det til at bekæmpe kræftsvulsten.

Visualisering kan foregå på et kursus, hos en terapeut eller ved at lytte til en visualiserings-cd.

Visualisering på egen hånd

Det er naturligt af få følelsen af nervøsitet og angst, når man får kræft. Nogle gange kan vi opleve følelserne i en sådan grad, at det går ud over vores livskvalitet. Professor, cand.psych., dr.med. Bobby Zachariae har indspillet en visualiserings-cd "Afhjælp angst og nervøsitet". Cd'en indeholder tre forskellige visualiseringsøvelser, som kan støtte og hjælpe dig til bedre at kontrollere følelser af angst og nervøsitet.

Køb cd'en i Kræftens Bekæmpelses netbutik og støt samtidig Ditliv

Afhjælper psykiske gener

Forskning viser, at både vores immunsystem og vores smertesystem kan påvirkes af visualisering. Endnu kender vi dog ikke de præcise sammenhænge mellem hjerne og krop, der aktiveres under visualisering, heller ikke i forhold til kræftpatienter. Ud over at styrke immunsystemet tyder meget dog på, at visualisering kan være med til at afhjælpe nogle af de psykiske gener, man kan opleve i forbindelse med en kræftsygdom og behandling, f.eks. stress. Samtidig kan visualisering være med til at mindske negative følelser og øge følelsen af kontrol.

Læs mere her


Afspænding
Se eksempler på afspændingsøvelser og læs hvordan afspænding kan være en god måde at hvile kroppen på i løbet af dagen.

Læs mere under 'Hjælp og Viden' på cancer.dk:

Her finder du mere viden, som du kan bruge, hvis du vil arbejde med at styrke dine mentale ressourcer:

Meditation

Visualisering

Musikterapi

 
Få hjælp af en rådgiver

Har du eller en af dine nærmeste kræft, kan du få gratis hjælp:

   

Rådgivning