Gå til sygdomsliste

Gode øvelser i hverdagen

En kræftsygdom kan sætte tankerne på overarbejde. Du kan ikke bare bestemme dig for at tænke eller føle noget andet, end du gør, men med enkle teknikker kan du arbejde med dine tanker, så du får mere ro og overskud til at være i din situation.

Her finder du gode og simple øvelser, der kan hjælpe dig med at håndtere bekymringer og tanker, der kører i ring.

Find dagens lyspunkter og skriv dem ned

Ved at notere dagens lyspunkter hjælper du dig selv med at flytte fokus fra de ting, du er ked af, til det, du sætter pris på i livet. Nogle kalder det en 'taknemlighedsdagbog'.

  • Skriv 3-5 lyspunkter ned fra dagen, der er gået, hver aften lige før du skal sove. Det kan være små og store ting, som har gjort dig glad i løbet af dagen.
  • Brug gerne en notesbog eller lignende, så du har samlet dine lyspunkter ét sted og kan bladre igennem dem.
  • Prøv at være så præcis som muligt, så det ikke bliver generelle udsagn som ’min familie’, men i stedet noget konkret, din familie har gjort, eller noget I har oplevet sammen i dag.
  • Vær opfindsom. Det kan være en god regel, at du ikke må skrive det samme som i går. På den måde hjælper du dig selv til at fokusere på det, der var særligt for i dag.
  • Det må gerne være helt hverdagsnære ting, f.eks. at din nabo kom forbi til en kop kaffe eller at du så de første anemoner titte frem.
Kan det virkelig gøre en forskel?

Ja. Hjernen er nemlig sådan indrettet, at den gerne vil blive ved med at gruble over udfordringer og problemer i et forsøg på at løse dem. Også selvom der slet ikke er en løsning. Ved dagligt at skrive 3 lyspunkter ned lærer du din hjerne, at alt ikke er skidt. Undersøgelser viser, at mennesker, der bruger teknikken, oplever en bedre livskvalitet i hverdagen.


Mand i lyserød skjorte slår græs ved et sommerhus

Distraher dig selv fra bekymringerne ved aktivt at gøre noget andet, som f.eks. at gå ud og lave havearbejde. Når du flytter dig, flytter du også fokus væk fra tankerne.

Lav noget andet – så flytter tankerne sig

Når tankerne kører i ring, kan du hjælpe dig selv ud af de negative tankemønstre ved aktivt at flytte fokus til noget andet. Det lyder banalt, men det virker! Gå i gang med noget, du kan lide at lave og som kræver koncentration.

Om det er at strikke, vaske bil, lave mad, puslespil, havearbejde eller noget helt andet er op til dig. Det væsentligste er, at det er noget, der giver mening for dig, og som kræver fokus. På den måde distraherer du dig selv på en positiv måde.

Det behøver ikke være noget stort, du går i gang med. Det kan også være at gå en lille tur eller at gå ud i køkkenet og lave en kop kaffe. Når du flytter dig, flytter tankerne sig også.


Læg dine tanker fra dig på papiret

Nogle gange kan det være en hjælp at lægge tankerne fra sig ved at skrive dem ned:

  • Skriv ned, hvordan du har det lige nu
  • Tag alle dine tanker og følelser med, som de nu kommer til dig
  • Du kan skrive til dig selv, eller du kan formulere dine tanker som et brev til en bestemt person (du behøver ikke at sende brevet)

Om du gør det ene eller det andet er ikke afgørende. Pointen er, at du ved at skrive ordene ned, bliver klogere på dine tanker og følelser. At sætte ord på følelser gør dem lettere at håndtere.

Samtidig kan du bagefter fysisk lægge tankerne fra dig. For nu har du dem på et stykke papir. Hvis de samme tanker vender tilbage, kan du roligt slippe dem igen, for du har dem allerede liggende på papir eller i dit dokument.


Øvelser i hverdagen

Hold regnskab med din ’energikonto’

Du kan se på den mængde energi, du har i hverdagen, som du ser en konto i banken. Ligesom du kan hæve og sætte penge ind på din konto i banken, kan du bruge eller tilføre energi på energikontoen. Hvis du overtrækker kontoen, får du underskud.

Det er kun dig, der kan finde ud af, hvad der giver og tager energi i din hverdag. Det kan du få overblik over ved at skrive dine daglige aktiviteter ned i en periode, f.eks. over nogle uger. For hver dag vurderer du, om de enkelte aktiviteter giver dig energi (+) eller bruger din energi (-). Husk, at en aktivitet sagtens kan være fysisk udmattende men alligevel give dig ny energi på kontoen.

Denne øvelse gør dig bevidst om, hvad du skal skrue op og ned for i din hverdag for at få overskud på energikontoen.


Meditation og mindfulness

Hvis du har lyst til at arbejde mere bevidst med dine tankemønstre og øve dig i at være mere til stede i dét, der er, også når det er svært – så kan du prøve mindfulnessøvelser her:

Mindfulness

Har du brug for at tale med nogen?

Hvis de samme tanker og bekymringer vender tilbage dag efter dag, kan du få hjælp ved at tale med Kræftens Bekæmpelses rådgivere på Kræftlinjen eller i din lokale kræftrådgivning. Det kan være en god hjælp at vende tankerne med en udenforstående:

Rådgivningstilbud


Få mere inspiration til hvad du kan gøre for dig selv, når du har kræft

Om kost, søvn, motion og alternativ behandling:

Hvad kan du selv gøre

 
Få hjælp af en rådgiver

Har du eller en af dine nærmeste kræft, kan du få gratis hjælp:

   

Rådgivning