Gå til sygdomsliste

Caroline måtte ikke besøge kræftsyg far: Det var ren tortur

16-06-2020
På grund af Corona-restriktioner på hospitalerne, måtte Caroline Liddy og hendes familie ikke besøge deres kræftsyge far, da han blev indlagt. Nu kæmper hun for, at politikerne åbne dørene til hospitalerne endnu mere, end det allerede er sket.
Caroline Liddy Rasmussen

Jeg er så provokeret over de nye retningslinjer for besøg på hospitaler. De gør, at syge mennesker bliver tvunget til at skulle vælge imellem de mennesker, som de elsker allermest, siger Caroline Liddy Rasmussen. Foto: Privat

Søndag den 7. juni gik tiden i stå for Caroline Liddy Rasmussen. Den dag døde hendes far af kræft. Sygdommen havde hurtigt spredt sig fra halsen ud til lymferne.

I dag sidder Caroline Liddy Rasmussen tilbage med en følelse af, at hun ikke fik lov til at hjælpe og støtte faren nok. Dengang, da han for over en måned siden blev indlagt på Herlev Hospital, måtte hun og familien nemlig ikke besøge ham. Årsag: De dengang gældende besøgsrestriktioner på hospitalet i forbindelse med Corona-nedlukningen.

I sidste uge lempede regeringen reglerne delvist, således at patienter fremover kan ledsages af en eller to faste pårørende. Samtidigt skal ledelsen på hospitalerne fremover sikre, at alle nære pårørende kan besøge døende.

Læs om de nye lempede besøgsregler på hospitalerne

Jeg måtte slet ikke besøge ham. Det er det allerværste jeg nogensinde har oplevet. Han var så syg og svag – det var ren tortur ikke at kunne være ved hans side.

Caroline Liddy Rasmussen

Det allerværste 

De lempede regler kommer desværre for sent for Caroline Liddy Rasmussen og hendes familie.

- Jeg måtte slet ikke besøge ham. Det er det allerværste jeg nogensinde har oplevet. Han var så syg og svag – det var ren tortur ikke at kunne være ved hans side.

Caroline Liddy Rasmussen er uddannet sygeplejerske og arbejder til dagligt selv på et hospital med patienter, der er særligt sårbare for corona-smitte. Alligevel mener hun, at man godt kan beskytte både patienter og personale mod smitte, hvis man åbner endnu mere op for de pårørende.  

- Der skal meget mere fokus på det her problem på hospitalerne. Jeg kan ikke forestille mig noget der vigtigere, end at hospitalerne bliver mere åbne. Tiden sammen med et sygt familiemedlem kan jo ikke laves om! Den kommer ikke igen, siger hun.

Min far ville helt sikkert have fået ondt i maven, hvis han skulle have valgt, hvem der kunne få lov til at besøge ham, mens han var indlagt.

Caroline Liddy Rasmussen

Nye besøgsregler er provokerende og urimelige

Selvom regeringen i sidste uge har besluttet, at syge på hospitalerne fremover må få besøg af en til to faste pårørende, så er dørene til hospitalerne slet ikke blevet åbnet nok, siger Caroline Liddy Rasmussen.

 - Jeg er så provokeret over de nye retningslinjer for besøg på hospitaler. De gør, at syge mennesker bliver tvunget til at skulle vælge imellem de mennesker, som de elsker allermest. Det er helt urimeligt at sætte både syge og pårørende i den situation. Min far ville helt sikkert have fået ondt i maven, hvis han skulle have valgt, hvem der kunne få lov til at besøge ham, mens han var indlagt. Skulle det så have været mig, mine fire brødre eller hans hustru? Det er simpelthen ikke fair at skulle vælge, når man er syg og svag og har brug for al den kærlighed, man kan få, siger hun.

Begravelse for kun 35 personer

På fredag skal Caroline Liddy Rasmussen begrave sin far. Og også det sidste farvel rammes af Corona-restriktioner. Kirken har givet familien besked om, at der maksimalt må være 35 personer med ved ceremonien i kirken.

 - Det er ikke fair. Folketinget har givet lov til, at rigtig mange flere mennesker sidder på restaurant og er samlet i en svømmehal, men vi må ikke give min far et værdigt farvel med hele familien og alle hans venner og bekendte? Jeg forstår bare slet ikke den prioritering.

Jeg er så skuffet over, hvordan vi behandler vores syge mennesker i vores samfund lige nu.

Caroline Liddy Rasmussen

Politikerne svarer ikke

Caroline Liddy Rasmussen er uddannet sygeplejerske, og det ligger hende meget på sinde, at sundhedsvæsnet behandler de syge med værdighed.

- Jeg er så skuffet over, hvordan vi behandler syge mennesker i vores samfund lige nu. Det giver en virkelig svær følelse af ensomhed ikke at se alle dem, man elsker, når man er syg og har allermest brug for dem, siger hun.

Ikke at kunne besøge faren under indlæggelserne og at skulle se frem til en begravelse, hvor hun og familien skal fravælge familie, venner og bekendte, har fået hende til at gøre noget, hun aldrig troede, hun ville gøre.

- Jeg har kontaktet politikere på Instagram og Facebook – Mette Frederiksen, Magnus Heunicke, Joy Mogensen – alle sammen! Ingen har svaret mig endnu. Jeg har fortalt dem, hvor hårdt det har været ikke at kunne besøge min syge far. Og for at fortælle dem, at de må ændre reglerne for begravelserne, så vi kan give min far et værdigt farvel. Jeg er så desperat.

Kærlige minder fra hospice

Selvom Caroline Liddy Rasmussen sidder med en følelse af ikke at have fået lov til at støtte faren nok under hans sygdomsforløb, så er der heldigvis også gode minder. Bl.a. fra farens sidste uger på hospice. Her havde pårørende lov til at besøge.

- Heldigvis sluttede min fars liv med så meget kærlighed, da han blev flyttet fra hospitalet over på et hospice. De sidste uger af hans liv boede jeg og hans hustru skiftevis hos ham og plejede og krammede ham. Det er jeg evigt taknemmelig for, at vi kunne, slutter Caroline Liddy Rasmussen.

Kommentar fra lederen af Kræftlinjen, Marie Lawætz:

- Vi er meget opmærksomme på at holde øje med henvendelser fra patienter og pårørende, nu hvor lempelser er trådt i kraft. Det er vigtigt, at hospitalerne på sigt åbner endnu mere op for besøg, for det har været en al for hård periode for patienter og pårørende, siger hun.

Ring til Kræftlinjen på 80 30 10 30, hvis du har brug for at tale din situation igennem.

Mere information

Bekendtgørelse om besøgsrestriktioner på plejehjem, plejeboliger og aflastningspladser samt sygehuse og klinikker i forbindelse med håndtering af Corona-virussygdom 2019 (COVID-19)

Find den her

Sundhedsstyrelsens retningslinjer

Sådan kan plejehjem og sygehuse forbygge smitte ved besøg

Læs tidligere nyhed

Vi havde håbet på en mere åben dør