Gå til sygdomsliste

Spørgsmål og svar om corona

Her på siden kan du få svar på ofte stillede spørgsmål om kræft og corona. Hos Kræftens Bekæmpelse er vi løbende i kontakt med sundhedsmyndighederne og opdaterer siden, når der er nyt.
 • JEG ER KRÆFTPATIENT:
 • Kan jeg få booster-vaccination mod Covid-19 nu?

  Personer i særlig risiko for alvorligt forløb med covid-19 har mulighed for at få en booster-vaccination. Der skal gå mindst tre måneder fra dit sidste stik, før du kan blive booster-vaccineret.

  Mange patienter i målgruppen vil være i et aktivt behandlingsforløb på en sygehusafdeling.

  Derfor skal man tage kontakt til behandlende sygehuslæge eller praktiserende læge for at få en konkret, individuel helhedsvurdering.

  Gives kun til meget lille målgruppe
  Booster-vaccinationen giver kun til patienter, der har gavn af det her og nu - og som ikke kan vente til vaccinationsprogrammet udrulles til efteråret/vinteren.

  Det er en konkret, individuel  helhedsvurderingen der ligger til grund - og her indgår flere ting som alle vægtes i en samlet vurdering:

  1. Om man har en øget risiko som følge af fx høj alder eller alvorlig sygdom samt svækket immunforsvar. Inden for kræftområdet kan det være igangværende immunsupprimerende behandling, udbredt kræftsygdom, og man har gavn at vaccination nu og her.

  2. Om det er længe siden, man har fået sin seneste vaccination

  3. Om man er i risiko for at blive smittet, fordi man fx befinder sig et sted med højt smittetryk.

  Læs spørgsmål og svar
  Booster-vaccination henover sommeren

  Læs retningslinje
  Booster-vaccination mod covid-19 frem til 1. oktober

  Du er velkommen til at ringe til Kræftlinjen på 80 30 10 30, hvis du har brug for at tale din situation igennem.

 • Jeg er kræftpatient i øget risiko - hvordan skal jeg forholde mig?

  Alle restriktioner er ophævet 1. februar og COVID-19 er ikke samfundskritisk sygdom. Men Sundhedsstyrelsen forventer dog, at covid-19 udvikler sig til en sæsonbetonet smitte, som vi kender det fra f.eks. influenza.


  Det betyder, at vi må regne med, at smitten blusser op hen over efteråret og vinteren 2022/23.


  Råd til personer i øget risiko

  Sundhedsstyrelsen anbefaler, at du er ekstra opmærksom på at passe på dig selv, også selvom du er vaccineret mod covid-19. Vaccinerne beskytter godt, især mod alvorlig sygdom, men de er ikke 100 % effektive.

  Hvis du allerede før covid-19 epidemien tog særlige forholdsregler i din hverdag for at undgå at blive smittet med andre sygdomme, fx pga. nedsat immunforsvar, anbefales du fortsat at gøre dette.


  Gode råd til dig i øget risiko:

  • Tag imod tilbud om revaccination.
  • Følg Sundhedsstyrelsens generelle råd til forebyggelse af smitte og bed andre om at tage hensyn.
  • Du kan overveje at bruge mundbind eller ansigtsvisir, hvis det gør dig mere tryg
  • Hvis du får symptomer på covid-19 og føler dig syg, bør du få taget en test hurtigst muligt, da du kan være i målgruppen for tidlig behandling mod covid-19. Hvis din test er positiv, bør du derfor kontakte din egen læge for at høre om dine muligheder for behandling

  Kontakt din egen læge eller den læge, som behandler dig, hvis du er i tvivl om, hvordan du skal forholde dig i forhold til din situation.


  Du er også velkommen til at ringe til vores professionelle rådgivere på Kræftlinjen 80 30 10 30 og tale din situation igennem.


  Spørgsmål/svar

  Sundhedsstyrelsen gode råd til personer i øget risiko


  Download pjecen

  Gode råd til dig i øget risiko

 • Hvilke kræftpatienter har øget risiko ved smitte med COVID-19?

  Ifølge Sundhedsstyrelsen vurderes nedenstående kræftsygdomme og tilstande at kunne medføre øget risiko for et alvorligt forløb ved smitte med COVID-19:

  • Metastatisk kræft uanset kræfttype – dvs. kræft, der har spredt sig
  • Igangværende kræftbehandling og hvis man har fået kræftbehandling inden for det seneste år - herunder stråleterapi, kemoterapi og immunhæmmende behandling
  • Kræftsygdomme som kan hæmme immunforsvaret, f.eks. hæmatologiske kræftsygdomme


  Risikoen afhænger af ens generelle helbred

  Risikoen for et alvorligt forløb hvis man smittes med med COVID-19 afhænger af ens overordnede helbredstilstand, ens alder og hvis man lider af andre sygdomme og tilstande, der påvirker immunforsvaret og derfor medfører en øget risiko.


  Er du i tvivl, er det en god idé at få en individuel vurdering hos den behandlende læge på hospitalet eller din egen læge.


  Her kan du læse Sundhedsstyrelsens information om, hvem der har øget risiko:


  Personer med øget risiko ved COVID-19 


  Pjece: "Gode råd til dig der er i øget risiko"

 • Erstatningsmuligheder - hvis din diagnose er opdaget for sent grundet corona-epidemien

  Patienterstatningen oplyser, at man kan have ret til erstatning som patient eller pårørende i forbindelse med corona. For kræftpatienter kan det blandt andet være aktuelt med erstatning, hvis ens kræftdiagnose er blevet opdaget for sent under corona trods henvendelse til sundhedsvæsenet, og hvis forsinkelsen har forværret behandlingsforløb eller prognosen.


  Du kan læse mere om erstatningsmulighederne på Patienterstatningens hjemmeside:


  Erstatning for COVID-19


  Har du brug for hjælp?

  Har du brug for at tale om din situation med en rådgiver, er du velkommen til at ringe til Kræftlinjen på 8030 1030.

 • JEG ER PÅRØRENDE:
 • Gode råd til dig som bor sammen med kræftpatient i øget risiko

  Smittetallet er faldende, men stadig vigtigt, at vi passer på hinanden.

  Gode råd til dig, som bor sammen med en person i øget risiko:

  • Vær opmærksom på at følge Sundhedsstyrelsens generelle råd om smitteforebyggelse. Hjælp også din pårørende og andre, som du bor sammen med, med at huske rådene – også børn.

  • Hold ekstra godt øje med symptomer, der kunne være covid-19. Gå straks i selvisolation, hvis du får symptomer. Det gælder også milde symptomer. Hvis du skal i selvisolation og bor sammen med en person, som er i øget risiko, kan du måske få bevilliget et isolationsophold uden for hjemmet. Kontakt din kommune for at høre mere.

  • Selvom du bor sammen med en person, der er i øget risiko, kan du godt deltage i sociale sammenhænge, gå på arbejde mv, som du plejer. Børn kan også komme i skole eller i dagtilbud mv. og deltage i legeaftaler, børnefødselsdage, fritidsaktiviteter og lignende.    Find gode råd til dig som er pårørende
  Spørgsmål og svarLæs alt om corona og kræft: 

Corona - forsiden

Sidst opdateret 08.08.22