Gå til sygdomsliste

Seksuelle hjælpemidler efter kræftbehandling

Efter kræftbehandling kan brugen af hjælpemidler være det, der skal til for at holde sexlivet i gang, eller for at du ikke får problemer med at gennemføre samleje senere hen.

Ting tager tid – det er ok

Hvis det er nyt for dig at bruge en vibrator, kan det være grænseoverskridende. Mennesker er meget forskellige, og det vil være forskelligt, med hvilken hastighed vi vænner os til ting.

Mange har forventninger om at være i stand til at have sex inden for kort tid, men må indse, at ting tager tid.

Hvis du har svært ved at genfinde lysten til sex eller få orgasme, kan du med fordel benytte seksuelle hjælpemidler, blade, bøger eller film.

Hvis det er nyt for dig med vibratorer eller dildoer, kan det være grænseoverskridende, men det betaler sig nogle gange at give det en chance – så længe man ikke presser sig selv eller sin partner til noget, som hun eller han ikke har lyst til.

Brugen af hjælpemidler kan være en god idé, hvis du oplever, at det er blevet sværere at mærke stimuli på kønsorganerne, eller du har svært ved at opnå orgasme. Det kan især også være relevant for enlige, som gerne vil bevare lysten og evnen til at gennemføre samleje.

Seksuelle hjælpemidler

Her kan du finde oplysninger og links om seksuelle hjælpemidler, der måske kan hjælpe dig og din partner lidt på vej:

På Hjælpemiddelinstituttets hjemmeside kan du finde en oversigt over seksuelle hjælpemidler og forhandlere af dem. De ligger under produktgruppen 'Hjælpemidler til personlig pleje'.

Hjælpemiddelbasen

Du kan også besøge en butik, der sælger erotisk udstyr. Flere butikker har speciel erfaring i hjælpemidler til mennesker med seksuelle problemer som følge af sygdom. I de fleste kan du bestille dine varer over nettet. 

Vi er tre kvinder, der har mødt hinanden i en gruppe på en kræftrådgivning. Vi har alle forskellige diagnoser, men vi er alle ramt, også på seksualiteten. Vi tog i en butik, der sælger erotisk legetøj. Personalet var meget søde og hjælpsomme.

Vi forklarede hver især, hvad vores problem var, og så hjalp de os på en meget professionel måde. Det var ikke spor vammelt, men en god oplevelse.

Kvinde, brystkræft
Stave til at holde skeden åben med

Eksempel på et sæt stave til at holde skeden åben, hvis man har fået strålebehandling.

Hjælpemidler til kvinder

Ved strålebehandling i underlivet, f.eks. livmoderhals-, livmoder-, anal- og endetarmskræft er der risiko for, at dine slimhinder i skeden skrumper eller klæber sammen.

For at bevare muligheden for senere at kunne gennemføre samleje og for at få foretaget underlivsundersøgelser er det nødvendigt at holde skeden åben. Til det kan du bruge en dildo eller en stav, som du kan købe selv i en specialbutik eller få udleveret på den onkologiske afdeling. Sygeplejersken kan fortælle, hvordan du skal bruge den. Har du ikke fået information om dette, men er blevet strålebehandlet, er det vigtigt, at du tager kontakt til den onkologiske afdeling, du er blevet behandlet på.

Det kan også være, at du er blevet behandlet for brystkræft med et antihormon eller er/har været i behandling med kemoterapi og oplever tørhed i skeden og måske smerter ved samleje. Så kan du – i stedet for hormoner – bruge en hormonfri langtidsvirkende gel, som øger fugtigheden i skeden. Disse produkter skal bruges regelmæssigt for at afhjælpe generne fra slimhinderne i hverdagen og ikke ved samleje. I forbindelse med samleje anbefales det, at man bruger silikonebaseret glidecreme. Fordelen ved den silikonebaserede glidecreme frem for den vandbaserede er at den ikke trænger så hurtigt ind og lægger sig som et beskyttende lag uden på slimhinden.

Påfør gerne glidecremen på kønslæber, indgangen til skeden og på din partners fingre eller penis. Det kan med fordel gentages undervejs.

Seksuelle problemer hos kvinder

Hjælpemidler til mænd

Som mand kan du opleve problemer med at få rejsning, nogle gange som følge af behandling for kræft i blære, endetarm eller prostata.

For nogle virker det at tage tabletter og indsprøjtninger, som øger evnen til at få rejsning.

Du kan tale med din egen læge eller med lægen eller sygeplejersken på den afdeling, du er tilknyttet, om de forskellige muligheder.

Selvom man ikke kan opnå rejsning, kan det stadig være rart at blive berørt omkring kønsorganerne. Partneren kan berøre penis og pungen med hænder eller mund, og her kan glidecreme med fordel anvendes.

Seksuelle problemer hos mænd

Læs alt om seksualitet

Seksualitet - forside

 
Få hjælp af en rådgiver

Har du eller en af dine nærmeste kræft, kan du få gratis hjælp:

   

Rådgivning