Gå til sygdomsliste

Seksuelle hjælpemidler efter kræftbehandling

Efter kræftbehandling kan brugen af hjælpemidler være det, der skal til for at holde sexlivet i gang, eller for at du ikke får problemer med at gennemføre samleje senere hen.

Ting tager tid – det er ok

Hvis det er nyt for dig at bruge massageapparat, kan det være grænseoverskridende. Mennesker er meget forskellige, og det vil være forskelligt, med hvilken hastighed vi vænner os til ting.

Mange har forventninger om at være i stand til at have sex inden for kort tid, men må indse, at ting tager tid.

Hvis I har svært ved at genfinde lysten til sex eller få orgasme, kan I med fordel benytte seksuelle hjælpemidler, blade, bøger eller film.

Hvis det er nyt for dig med massageapparater eller dildoer, kan det være grænseoverskridende, men det betaler sig nogle gange at give det en chance – så længe man ikke presser sin partner til noget, som hun eller han ikke har lyst til.

Brugen af hjælpemidler kan være det, der skal til, for at dit sexliv ikke går i stå, eller du får problemer med at gennemføre samleje senere hen.

Seksuelle hjælpemidler

Her kan du finde oplysninger og links om seksuelle hjælpemidler, der måske kan hjælpe dig og din partner lidt på vej:

På Hjælpemiddelinstituttets hjemmeside kan du finde en oversigt over seksuelle hjælpemidler og forhandlere af dem. De ligger under produktgruppen 'Hjælpemidler til personlig pleje'.

Hjælpemiddelbasen

Du kan også besøge en butik, der sælger erotisk udstyr. Flere butikker har speciel erfaring i hjælpemidler til mennesker med seksuelle problemer som følge af sygdom. I de fleste kan du bestille dine varer over nettet. Se f.eks.

www.lust.dk

www.propsandpearls.com

Vi er tre kvinder, der har mødt hinanden i en gruppe på en kræftrådgivning. Vi har alle forskellige diagnoser, men vi er alle ramt, også på seksualiteten. Vi tog i en butik, der sælger erotisk legetøj. Personalet var meget søde og hjælpsomme.

Vi forklarede hver især, hvad vores problem var, og så hjalp de os på en meget professionel måde. Det var ikke spor vammelt, men en god oplevelse.

Kvinde, brystkræft
Stave til at holde skeden åben med

Eksempel på et sæt stave til at holde skeden åben, hvis man har fået strålebehandling.

Hjælpemidler til kvinder

Ved strålebehandling i underlivet, f.eks. livmoderhals-, livmoder-, anal- og endetarmskræft er der risiko for, at dine slimhinder i skeden skrumper eller klæber sammen.

For at bevare muligheden for senere at kunne gennemføre samleje og for at få foretaget underlivsundersøgelser er det nødvendigt at holde skeden åben. Til det kan du bruge en dildo eller en stav, som du kan få udleveret på den onkologiske afdeling. Sygeplejersken kan fortælle, hvordan du skal bruge den.

Det kan også være, at du er blevet behandlet for brystkræft med et antihormon eller er/har været i behandling med kemoterapi og oplever tørhed i skeden og måske smerter ved samleje. Så kan du – i stedet for hormoner – bruge en fugtende gel, som f.eks. Replens® eller Cikatridene®, der er hormonfrie langtidsvirkende geler, som øger fugtigheden i skeden.

Seksuelle problemer hos kvinder

Hjælpemidler til mænd

Som mand kan det være, at du som følge af behandling for kræft i blære, endetarm eller prostata oplever problemer med at få rejsning.

Der er flere muligheder i form af tabletter og indsprøjtninger, som øger evnen til at få rejsning.

Du kan tale med din egen læge eller med lægen eller sygeplejersken på den afdeling, du er tilknyttet, om de forskellige muligheder.

Seksuelle problemer hos mænd

Læs alt om seksualitet

Seksualitet - forside

 
Få hjælp af en rådgiver

Har du eller en af dine nærmeste kræft, kan du få gratis hjælp:

   

Rådgivning