Gå til sygdomsliste

Forberedelser inden strålebehandling

Inden strålebehandlingen kan gå i gang, er der nogle nødvendige forberedelser. Man skal måske have lavet en støtteform, så man kan ligge i præcis samme stilling ved hver behandling. Der laves en scanning, og læger og fysikere beregner, hvor strålerne skal ramme, og hvilken stråledosis man skal have.

Støtteform for at ligge ens ved hver behandling

Det er vigtigt, at man ligger korrekt ved hver behandling og præcis på samme måde fra gang til gang. Det er også vigtigt, at man ikke bevæger sig under behandlingen. 

For at gøre det nemmere at ligge i den samme stilling ved hver strålebehandling, kan man ligge på et specielt leje eller i en tilpasset form.

En under-skal gør, at man kan ligge stille i præcis den samme korrekte stilling ved hver strålebehandling.

Ved strålebehandling af hoved-halsområdet kan man sikre, at strålerne rammer præcist ved hjælp af et formstøbt net, der holder hovedet i den helt korrekte stilling.

Terapiscanning

Ved planlægningen af strålebehandlingen foretages ofte en speciel CT-scanning, kaldet terapiscanning, for nøje at lokalisere det område, der skal bestråles. CT-scanningen bruges til en 3-dimensionel stråleplanlægning, hvor kræftknuden og særlig følsomme organer bliver tegnet ind.

Læs mere om CT-scanning

Scanning for at bestemme, hvor strålerne skal ramme

Patienten får nogle markeringer direkte på huden, som skal bruges til at hjælpe med at indstille behandlingsapparatet (acceleratoren) ved de efterfølgende behandlinger. Dernæst laves en CT-scanning.

Lægen bestemmer, hvilket område der skal behandles. Området, der skal behandles, bliver indtegnet på scanningen. Herefter laves en dosisplan af en fysiker eller dosimetrist (en sundhedsfaglig specialist inden for strålebehandling, som designer strålebehandlingsplaner). Et computerprogram beregner, hvordan stråleapparatet skal indstilles, og hvordan computerstyrede afdækninger i acceleratoren kan skærme af for de områder af kroppen, der ikke skal bestråles.

Læs alt om strålebehandling:

Strålebehandling - forsiden

 

Om kræftsygdomme

Om kræftsygdomme

Viden om symptomer, undersøgelse og behandling af kræftsygdomme.

Kræftsygdomme


Rådgivning

To kvinder taler sammen i rådgivning

Ring til Kræftlinjen, skriv til Brevkassen eller find den nærmeste kræftrådgivning.

Vores rådgivningstilbud


Alternativ behandling og naturlægemidler

Om alternativ behandling

At gøre noget aktivt for sig selv kan give håb og styrke, hvis du har kræft.

Alternativ behandling