Gå til sygdomsliste

Forberedelser inden strålebehandling

Inden man kan begynde på strålebehandlingen, er der nogle nødvendige forberedelser. Først vil de fleste få lavet en støtteform, der sikrer, at man ligger i præcis samme stilling under hver enkel strålebehandling. Derefter får man lavet en terapiscanning, mens man er i støtteformen. Denne scanning bruger lægerne og fysikerne til at beregne præcis, hvor meget strålebehandling, der skal gives.

Inden strålebehandlingen vil mange få lavet en personlig støtteform

Støtteformen gør, at man ligger på præcis samme måde hver gang. På den måde sikrer man, at strålerne rammer kræftcellerne meget præcist, og at man skåner så meget som muligt af det normale væv.

Støtteformen kan have forskellige former og udseende afhængig af, hvor på kroppen man skal have strålebehandling.

Sygeplejerske holder en støtteform i hånden

Ved strålebehandling af hoved-halsområdet kan man sikre, at strålerne rammer præcist ved hjælp af et formstøbt net, der holder hovedet i den helt korrekte stilling.


To sygeplejersker hjælper en patient til rette inden en strålebehandling.

Terapiscanning

For at planlægge præcis, hvor meget strålebehandling der er nødvendig, får man lavet en såkaldt terapiscanning. Det kan enten være en MR-, CT- eller PET/CT-scanning, som gør det muligt at planlægge strålingen meget nøje.

Sammen med moderne stråleapparater gør scanningen, at personalet kan ramme området med kræft meget præcist, og at de samtidig skåner det sunde væv så meget som muligt. Læs mere: 

CT-scanning

Markeringer

Inden strålebehandlingen starter, får man lavet nogle små prikker/markeringer tatoveret på huden. De skal bruges til at indstille behandlingsapparatet (acceleratoren) efter ved de efterfølgende behandlinger.


Læs alt om strålebehandling:

Strålebehandling - forsiden


 
Få hjælp af en rådgiver

Har du eller en af dine nærmeste kræft, kan du få gratis hjælp:

   

Rådgivning