Gå til sygdomsliste

Forskellige typer strålebehandling

Der findes forskellige former for strålebehandling. Langt de fleste får udvendig strålebehandling, men der findes også indvendig strålebehandling, som også kaldes brachyterapi.

Indvendig strålebehandling (brachyterapi)

Indvendig strålebehandling gives koncentreret inde i selve kræftknuden. Strålingen kommer fra små stykker radioaktivt stof (iridium), som er inde i nogle tynde rør, der placeres direkte i kræftknuden. Man bliver bedøvet i forbindelse med denne behandling. 

Indvendig stråling har den fordel, at strålingen rammer det syge væv. På den måde skåner man det raske væv omkring kræftknuden og gør risikoen for bivirkninger mindre. Behandlingen bruges f.eks. ved kræft i livmoderhalsen, i endetarmsåbningen og ved sarkomer (kræft i bindevævet).

Stereotaktisk strålebehandling ved tumorer og metastaser i hjernen

Stereotaktisk strålebehandling er en form for udvendig strålebehandling, hvor man får én enkelt eller nogle få behandlinger med høj dosis mod et afgrænset område.

Personalet bruger stereotaktisk strålebehandling til at behandle visse former for godartede tumorer i hjernen – alt afhængig af typen, størrelsen og placeringen. Behandlingen kan være en fordel frem for operation, og det er muligt at mindske tumoren varigt.

Behandlingen kan i visse tilfælde også bruges til at behandle kræft, der har spredt sig til hjernen (hjernemetastaser). Der må ikke være mere end to til tre afgrænsede metastaser, og eventuel sygdom uden for hjernen bør være under kontrol. Behandlingen kan give længerevarende bedring.

Stereotaktisk strålebehandling af kræft uden for hjernen

Stereotaktisk strålebehandling bruges også ved levermetastaser eller ved lungekræft, hvor patienten ikke kan tåle operation. 

Lægerne bruger kun denne type stråling, når de vurderer, at kræften er af en sådan type, hvor lokalbehandling kan have effekt. Kræftformer med aggressiv spredning egner sig ikke til behandlingen. Det er en tværfaglig ekspertopgave at vurdere, hvilke patienter der kan have effekt af stereotaktisk strålebehandling.

Læs alt om strålebehandling:

Strålebehandling - forsiden

 
Få hjælp af en rådgiver

Har du eller en af dine nærmeste kræft, kan du få gratis hjælp:

   

Rådgivning