Gå til sygdomsliste

At miste og være efterladt

At miste et menneske man holder af er altid svært. Vi har her samlet erfaringer fra andre og forslag til, hvad du kan gøre, hvis du har mistet én.

På disse sider kan du bl.a. læse om sorg og reaktioner, de praktiske ting, der skal træffes beslutninger om, og om at mindes den døde.

Sorg og reaktioner på at miste

Når man mister en, kan sorgen være overvældende. De fleste oplever heldigvis, at sorgen med tiden bliver lettere at bære. Mennesker reagerer forskelligt på at miste, man kan føle savn, tomhed, smerte, vrede og lettelse, og følelserne kan veksle. Læs mere:

Sorg og reaktioner på at miste


Det praktiske lige efter dødsfaldet

Der er mange praktiske ting at forholde sig til i tiden lige efter dødsfaldet, som f.eks. at få lægen til at udfylde dødsattest og arrangere begravelse. Senere skal man forholde sig til at rydde op i afdødes ting. Få råd og vejledning her:

Det praktiske lige efter dødsfaldet


Idéer til hvordan du kan mindes den døde

Det kan være givende at dele sorgen med andre. Det kan være en hjælp til at finde ord for det, der er svært at tale om. Samtidig er det betydningsfuldt at vide, at man ikke er alene om at savne den døde, og at den, du har mistet, ikke er glemt. Læs mere her:

Om at mindes den døde


Støtte og rådgivning ved dødsfald

Sorg kan ikke trøstes væk, men det kan være en stor støtte at være sammen med mennesker, der tør at være i de svære følelser med dig, eller som har overskud til at hjælpe med praktiske ting. Det kan være en idé at fortælle, hvad du gerne vil have hjælp til. Læs mere:

Støtte og rådgivning ved dødsfald


Ny kæreste, hvis man har mistet sin partner

Mange, der har mistet en partner, vil på et tidspunkt tænke på at få en ny kæreste at dele livet med. Det gælder uanset, hvor gammel man er. Alligevel oplever flere, at der er svære følelser og tabuer forbundet med at savne eller få en ny kæreste. Læs mere: 

Ny partner, hvis man har mistet

Pjece om sorg
At miste og være efterladt

Når et menneske dør, efterlader han eller hun sine pårørende i livet. Som pårørende står du pludselig uden et menneske, du måske er meget nært knyttet til og elsker højt. Det er noget af det mest smertefulde, vi som mennesker kan opleve.

Mange  bliver overvældede over, hvor meget dødsfaldet påvirker dem, og hvor voldsomme sorgens følelser kan være. Derfor er sorg heller ikke noget, du kommer igennem og derpå lægger bag dig. I stedet lærer du at leve med sorgen, og den ændrer karakter over tid. 

Læs pjecen 'Kræft og sorg'

Del dine tanker og spørgsmål med andre på Cancerforum

Cancerforum er et online forum, hvor du anonymt og sikkert kan stille spørgsmål og udveksle erfaringer med andre, der har mistet én til kræft.

Gå til gruppen for efterladte


Hvis du har hjemmeboende børn

Her kan du læse råd og vejledninger, hvis den afdøde har efterladt sig hjemmeboende børn:

Hvis børn og unge mister


Læs alt om at pårørende til en kræftpatient:

Råd til pårørende - forsiden


 
Få hjælp af en rådgiver

Har du eller en af dine nærmeste kræft, kan du få gratis hjælp:

   

Rådgivning