Kun 3 pct. af vores indtægter
kommer fra det offentlige.
Dit bidrag er afgørende.
En hjernetumor kan give forskellige symptomer afhængig af, hvor den sidder, og dermed hvilken del af hjernen den trykker på. Fælles for symptomerne er, at man godt kan have dem uden at have kræft.
Hjernetumorer kan både give generelle symptomer, som skyldes, at tumoren øger trykket i hjernen, og lokale symptomer, der skyldes, at hjernens funktion forstyrres i det område, hvor tumoren sidder.
De generelle symptomer skyldes, at kraniet ikke kan udvide sig, når tumoren bliver større. Derfor stiger trykket inde i kraniet, efterhånden som tumoren vokser. Hvis man ikke bliver behandlet, kan det øgede tryk i hjernen medføre bevidstløshed. Symptomerne ved stigende tryk i hjernen viser sig ved:
Lokale symptomer - afhænger af hvor i hjernen, tumoren sidder
De lokale symptomer afhænger af, hvor i hjernen hjernetumoren sidder. Lokale symptomer kan vise sig ved:
De første symptomer på en tumor i hjernen kan være meget forskellige, men fælles for symptomerne er, at man godt kan have dem uden at have kræft.
Det er vigtigt, at du går til din til læge og blive undersøgt, så årsagen til symptomerne findes.
Symptomerne behøver ikke være kræft, men det er vigtigt, at du kontakter din læge, så du kan blive undersøgt.
Lammelserne, føleforstyrrelserne og synsforstyrrelserne kaldes neurologiske udfaldssymptomer. Disse symptomer er ofte lokaliseret til den ene side af kroppen, fordi hver hjernehalvdel har kontrol over den modsatte kropshalvdel (venstre hjernehalvdel kontrollerer højre kropshalvdel og omvendt).
Tumoren vil som regel kun påvirke den ene hjernehalvdel og derfor kun den ene kropshalvdel. Symptomerne udvikler sig oftest over uger eller måneder. Hvis der er flere hjernetumorer, kan man have symptomer fra flere dele af hjernen.
Nogle tumorer sidder på et sted, hvor de blokerer for cirkulationen af væske i hjernens hulrum. Herved opstår en tilstand, som kaldes vand i hovedet (hydrocephalus).
Vand i hovedet giver ofte symptomer, som ligner symptomerne ved forhøjet tryk i hjernen. Det kan f.eks. være tiltagende hovedpine, træthed, opkastninger og synsforstyrrelser, men det kan også være gangforstyrrelser (balancebesvær) eller besvær med at holde på vandet (inkontinens).
Hypofysen er en kirtel, som danner hormoner, der styrer andre kirtler (f.eks. binyrer, skjoldbruskkirtel og kønskirtler). Hvis tumoren udgår fra den type celler i hypofysen, viser symptomerne sig ved, at der dannes for meget hormon. Det kan være dannelse af for meget binyrebarkhormon, hormonet prolaktin eller væksthormon. For meget:
Nogle tumorer i hypofysen danner ikke hormoner. Disse hjernetumorer bliver som regel først opdaget, når de trykker på det omgivende væv og giver symptomer i form af synsforstyrrelser og hovedpine.
Da hypofysen er tæt på synsnerverne, kan det være nødvendigt at operere inden for få timer eller dage, da man ellers kan risikere at miste synet.
Primær kræft i hjernen/hjernetumorer er kræft, der er opstået i selve hjernen. Kræft, der har spredt sig til hjernen fra en anden kræftsygdom, kaldes hjernemetastaser.
Hjernemetastaser behandles forskelligt, alt efter hvilken kræftsygdom de stammer fra. Læs mere:
Sidst ændret:10.10.2019
Overlæge Charlotte Aaquist Haslund (onkolog) og overlæge, ph.d. René J. Laursen (neurokirurg) - begge i Dansk Neuroonkologisk Gruppe (DNOG), Danske Multidisciplinære Cancer Grupper.
Strandboulevarden 49
2100 København Ø
Tlf.: 35 25 75 00
Fax: 35 25 77 01
E-mail: info@cancer.dk
CVR: 55629013
EAN numre
Kontakt
Privatlivspolitik
Henvendelser om indsigt i
og sletning af persondata:
E-mail: persondata@cancer.dk
Klager over brug af persondata:
E-mail: dpo@cancer.dk
Professionel og gratis rådgivning
Tlf.: 80 30 10 30
Hverdage kl. 9 - 21
Lør. - søn. kl. 12 - 17