Gå til sygdomsliste

Årsager til Hodgkin lymfom

I langt de fleste tilfælde kender lægerne ikke årsagen til Hodgkin lymfom. Flere faktorer er blevet foreslået, men mest sikkert ved man, at Epstein Barr-virus og tidligere tilfælde hos nære slægtninge øger risikoen for at udvikle Hodgkin lymfom. Andre studier har tydet på, at svær overvægt kan være med til, at man udvikler sygdommen. Men der er begrænset dokumentation. Mænd har øget risiko.

Epstein Barr virus øger risikoen

Epstein Barr virus (EBV), som er årsag til sygdommen mononukleose eller 'kyssesyge', øger risikoen for udvikling af Hodgkin lymfom. Næsten alle mennesker bliver på et tidspunkt udsat for Epstein Barr virus, men det er meget sjældent, at infektionen hos ellers raske mennesker udvikler sig til kræft.

For mennesker med svækket immunforsvar, f.eks. mennesker med HIV, giver en kronisk infektion med Epstein Barr virus dog høj risiko for, at man udvikler kræft.

Det tjener intet formål at teste for EBV, da der ikke er udviklet en effektiv EBV-vaccine. Læs mere:

Virusinfektioner som årsag til kræft

Genetiske faktorer

I sjældne tilfælde er der mere end ét enkeltstående tilfælde af Hodgkin lymfom inden for samme familie. Det drejer sig oftest om, at sygdommen også optræder blandt 1. grads-slægtninge, dvs. en persons forældre, søskende eller børn. Risikoen for dette er meget lille, men det viser, at arv i nogle tilfælde også kan disponere til, at sygdommen udvikles.

Svær overvægt øger formentlig risikoen

Overvægt øger sandsynligvis risikoen for at udvikle Hodgkin lymfom. Der ses dog også en højere risiko hos undervægtige, den laveste risiko ses ved BMI mellem ca. 20 og 28.

Læs mere om overvægt og kræft:

Overvægt


Alt om Hodgkin lymfom

Forsiden – Hodgkin lymfom


 
Få hjælp af en rådgiver

Har du eller en af dine nærmeste kræft, kan du få gratis hjælp:

   

Rådgivning


Del dine tanker og erfaringer i gruppen "Lymfekræft" på Cancerforum.