Gå til sygdomsliste

Kontrol efter Hodgkin lymfom

Efter du er færdig med din behandling for Hodgkin lymfom, bliver du tilbudt at gå til kontrol i 3-5 år.

Hodgkin lymfom kan som andre kræftsygdomme vende tilbage. Derfor bliver du tilbudt at gå til regelmæssig kontrol efter endt behandling. Kontrollen foregår på den hæmatologiske afdeling, hvor du er blevet behandlet.

Kontrolforløbet strækker sig normalt over 3-5 år.

Hvad sker der ved kontrolbesøg?

Ved kontrolbesøgene taler du med lægen om eventuelle gener eller symptomer og bliver undersøgt for, om der er tegn på, at sygdommen er vendt tilbage.

Ved kontrolbesøgene vil lægen foretage en almen undersøgelse, tage en blodprøve og føle efter eventuelle knuder på halsen, i armhulen og lysker. I starten af kontrolforløbet vil lægen med mellemrum også foretage en scanning for at undersøge behandlingsresultatet.

Vær opmærksom på kroppens signaler

Opdager du nye symptomer, eller bliver du bekymret mellem kontrolbesøgene, så kontakt lægen.

Symptomer på tilbagefald kan være:

  • Nye hævede lymfeknuder
  • Nattesved
  • Feber
  • Vægttab

Spørgsmål til lægen

Kontrolbesøgene er en god anledning til at stille spørgsmål, tale om bekymringer og problemer med lægen. Det kan være en god ide at skrive sine spørgsmål ned i forvejen, og du kan også tage en pårørende med til samtalen.

En kvinde fortæller:

Man synes, at når man er i behandling, så sker der noget. Der kæmpes for, at kræften skal forsvinde. Men så er det, den svære tid kommer: ventetid på kontrol. Jeg tror altid, det vil være svært.

Jeg skal selv til kontrol nu – og så kommer perioden for mig, hvor jeg føler, at jeg har alle mulige symptomer.

Gør opmærksom på symptomer eller gener

Det er vigtigt at gøre lægen opmærksom på nye symptomer eller ændringer, så lægen om muligt kan tilbyde behandling eller lindring. Det kan også være symptomer, som skyldes gener opstået efter behandlingen.

Behandling af bivirkninger eller gener

Lægen kan søge at behandle og lindre eventuelle bivirkninger eller opståede gener. Det er også muligt at få justeret sin medicin, hvis der er behov for det.

Hvis man har problemer efter afsluttet behandling, kan lægen også give råd om f.eks. kost, livsstil eller hjælpemidler samt henvise til andre fagpersoner, der kan hjælpe.

Fra kontrol til opfølgningsprogrammer

Den 1. december 2015 startede opfølgningsprogrammer for bl.a. hæmatologiske kræftformer, heriblandt opfølgningsprogram for Hodgkin lymfom. Programmerne skal erstatte de nuværende kontroller efter behandling for kræft.

Nye kræftpatienter, der afslutter behandling, vil blive fulgt efter de nye opfølgningsprogrammer i takt med, at de træder i kraft. Patienter, der er i et kontrolforløb, vil overgå til et opfølgningsforløb, første gang de møder til kontrol, efter programmet er trådt i kraft.

Opfølgning skal øge fokus på hjælpetilbud, og behandling af bivirkninger og senfølger, da flere med kræft lever længere med deres sygdom.

Du kan læse mere om opfølgningsforløb generelt

Opfølgningsforløb efter behandling for kræft

Læs mere:

Arbejde og pension

Alt om Hodgkin lymfom

Forsiden – Hodgkin lymfom

 

Rådgivning

Ring til Kræftlinjen, skriv til Brevkassen eller find den nærmeste kræftrådgivning.

Vores rådgivningstilbud


Del dine tanker og erfaringer i gruppen "Lymfekræft" på Cancerforum.


Livet med kræft

Om psykiske reaktioner, familie, seksualitet og arbejde.

Hvis du har kræft


Til pårørende

Hvis du kender en med kræft

Hvordan støtter man som pårørende en kræftpatient bedst, mens man også passer på sig selv?

Råd til pårørende