Gå til sygdomsliste

Opfølgning efter Hodgkin lymfom

Efter du er færdig med din behandling for Hodgkin lymfom, bliver du tilbudt at gå til opfølgning i 3-5 år. Formålet med opfølgningsforløbet er at holde øje med tegn på, at kræften er vendt tilbage, at behandle senfølger og sikre, at din livskvalitet er så god som mulig.

Hodgkin lymfom kan som andre kræftsygdomme vende tilbage. Derfor bliver du tilbudt at gå til regelmæssig kontrol eller opfølgning efter endt behandling. Opfølgningsbesøgene foregår på den hæmatologiske afdeling, hvor du er blevet behandlet.

Opfølgningsforløbet strækker sig normalt over 3-5 år.

Hvad sker der ved et opfølgningsbesøg?

Ved opfølgningsbesøgene taler du med lægen om eventuelle gener eller symptomer og bliver undersøgt for, om der er tegn på, at sygdommen er vendt tilbage.

Lægen vil foretage en almen undersøgelse, tage en blodprøve og føle efter eventuelle knuder på din hals, i armhulen og lysker. I starten af opfølgningsforløbet vil lægen med mellemrum også foretage en scanning for at undersøge behandlingsresultatet.

Vær opmærksom på kroppens signaler

Opdager du nye symptomer, eller bliver du bekymret mellem opfølgningsbesøgene, så kontakt lægen.

Symptomer på tilbagefald kan være:

  • Nye hævede lymfeknuder
  • Nattesved
  • Feber
  • Vægttab

Spørgsmål til lægen

Opfølgningsbesøgene er en god anledning til at stille spørgsmål, tale om bekymringer og problemer med lægen. Det kan være en god ide at skrive sine spørgsmål ned i forvejen, og du kan også tage en pårørende med til samtalen.

Gør opmærksom på symptomer eller gener

Det er vigtigt at gøre lægen opmærksom på nye symptomer eller ændringer, så lægen om muligt kan tilbyde behandling eller lindring. Det kan også være symptomer, som skyldes gener opstået efter behandlingen.

Behandling af bivirkninger eller gener

Lægen kan søge at behandle og lindre eventuelle bivirkninger eller opståede gener. Det er også muligt at få justeret sin medicin, hvis der er behov for det.

Hvis du har problemer efter behandlingen, kan lægen også give råd om f.eks. kost, livsstil eller hjælpemidler samt henvise til andre fagpersoner, der kan hjælpe.

Fra kontrol til opfølgningsprogrammer

Opfølgningsprogram for Hodgkin lymfom erstatter det, der tidligere hed at gå til kontrol.

Opfølgning skal øge fokus på hjælpetilbud og behandling af bivirkninger og senfølger, da flere med kræft lever længere med deres sygdom. Læs mere om opfølgningsforløb generelt:

Opfølgningsforløb efter behandling for kræft

Læs også:

Arbejde og pension


Alt om Hodgkin lymfom

Forsiden – Hodgkin lymfom

 

Rådgivning

To kvinder taler sammen i rådgivning

Ring til Kræftlinjen, skriv til Brevkassen eller find den nærmeste kræftrådgivning.

Vores rådgivningstilbud


Del dine tanker og erfaringer i gruppen "Lymfekræft" på Cancerforum.