Gå til sygdomsliste

Opfølgning efter Hodgkin lymfom

Efter du er færdig med din behandling for Hodgkin lymfom, bliver du tilbudt at gå til opfølgning i 3-5 år. Formålet med opfølgningsforløbet er at holde øje med tegn på, at kræften er vendt tilbage, at behandle senfølger og sikre, at din livskvalitet er så god som mulig.

Opfølgning efter Hodgkin lymfom

Til opfølgningssamtalerne vil lægen undersøge dig, og du har mulighed for at stille spørgsmål. Tag gerne en pårørende med.

Når behandlingen er slut, bliver du tilbudt at gå til regelmæssig opfølgning. Formålet med opfølgningsbesøgene er at holde øje med, hvordan du har det, og om sygdommen er vendt tilbage, da Hodgkin lymfom som andre kræftsygdomme kan vende tilbage.

Opfølgningsbesøgene foregår på den hæmatologiske afdeling, hvor du er blevet behandlet, og strækker sig normalt over 3-5 år.

Hvad sker der ved et opfølgningsbesøg?

Ved opfølgningsbesøgene taler du med lægen om eventuelle gener eller symptomer og bliver undersøgt for, om der er tegn på, at sygdommen er vendt tilbage.

Lægen vil undersøge dig, tage en blodprøve og føle efter eventuelle knuder på din hals, i armhulen og lysken. Du vil blive scannet, når du er færdig med din behandling, men under selve kontrolforløbet vil du kun blive scannet, hvis din læge vurderer, at der er behov for det.

Vær opmærksom på kroppens signaler

Hvis du opdager nye symptomer eller bliver bekymret mellem opfølgningsbesøgene, så kontakt lægen.

Symptomer på tilbagefald kan være:

  • Nye hævede lymfeknuder
  • Nattesved
  • Feber
  • Vægttab

Spørgsmål til lægen

Opfølgningsbesøgene er en god anledning til at stille spørgsmål, tale om bekymringer og problemer med lægen. Det kan være en god idé at skrive dine spørgsmål ned i forvejen, og du kan også tage en pårørende med til samtalen.

Gør opmærksom på symptomer eller gener

Det er vigtigt, at du fortæller lægen, hvis du oplever nye symptomer eller ændringer, så lægen om muligt kan tilbyde behandling eller lindring. Det kan også være symptomer, som skyldes gener, der er opstået efter behandlingen.

Behandling af bivirkninger eller gener

Lægen kan søge at behandle og lindre eventuelle bivirkninger eller opståede gener. Det er også muligt at få justeret din medicin, hvis der er behov for det.

Hvis du har problemer efter behandlingen, kan lægen også give råd om f.eks. kost, livsstil eller hjælpemidler og henvise til andre fagpersoner, der kan hjælpe.

Fra kontrol til opfølgningsprogrammer

Opfølgningsprogram for Hodgkin lymfom erstatter det, der tidligere hed at gå til kontrol.

Opfølgning skal øge fokus på hjælpetilbud og behandling af bivirkninger og senfølger, da flere med kræft lever længere med deres sygdom. Læs mere om opfølgningsforløb generelt:

Opfølgningsforløb efter behandling for kræft

Læs også:

Arbejde og pension


Alt om Hodgkin lymfom

Forsiden – Hodgkin lymfom


 
Få hjælp af en rådgiver

Har du eller en af dine nærmeste kræft, kan du få gratis hjælp:

   

Rådgivning


Del dine tanker og erfaringer i gruppen "Lymfekræft" på Cancerforum.