Kun 3 pct. af vores indtægter
kommer fra det offentlige.
Dit bidrag er afgørende.
Hodgkin lymfom kan komme igen på trods af vellykket behandling. Hvis lymfekræften vender tilbage er der nye og gode behandlingsmuligheder.
Resultaterne ved behandling af tilbagefald af Hodgkin lymfom er gode, og selv hvis der skulle komme endnu et tilbagefald, kan man ofte få en effektiv behandling.
For de fleste er det chokerende at få at vide, at kræften er kommet igen, men der findes nye behandlingsmuligheder. Når det første chok har lagt sig, kan du opleve, at sygdommen fylder mindre, og at du igen kan glæde dig over livet.
Det er vigtigt at kontakte lægen – også mellem opfølgningsbesøgene – hvis du oplever symptomer som:
Nogle gange kan blodprøver eller kontrolscanninger vise tilbagefald, uden at der har været væsentlige symptomer.
Ved tilbagefald er der gode behandlingsmuligheder. Ofte kan man få kemoterapi, strålebehandling eller stamcelletransplantation (knoglemarvstransplantation). Læs mere:
Tilbagefald af en kræftsygdom betyder, at sygdommen er vendt tilbage igen, efter man har været fri for kræft. Det kaldes også recidiv. Man kan få lokalt tilbagefald og/eller tilbagefald med spredning.
Det kaldes lokalt tilbagefald, hvis kræften vender tilbage til den del af kroppen, hvor kræften først opstod.
Kræft kan også vende tilbage i form af spredning af sygdommen. Kræften kan være vokset ind i lymfebanen og derfor have spredt sig til lymfeknuderne eller være vokset ind i blodbanen og via blodet være spredt til andre organer i kroppen.
Det kaldes metastaser, når kræftceller fra en kræftknude spreder sig med blodet eller lymfen og danner nye kræftknuder andre steder i kroppen.
En metastase består af samme type kræftceller, som den oprindelige kræftknude bestod af. Det vil sige, at f.eks. brystkræft, der har spredt sig til knoglerne, består af brystkræftceller.
Har man én gang haft kræft, ligger det for de fleste i baghovedet, at kræften kan komme tilbage. Alligevel er beskeden om, at kræften rent faktisk er kommet tilbage oftest overvældende.
Selvom der er muligheder for behandling, kan det være, at man skal indstille sig på at leve med en kræftsygdom, der måske ikke kan helbredes.
Ingen kan forudsige, hvordan netop dit forløb bliver. Men lægerne kan på baggrund af viden, statistik og deres erfaring sige noget om, hvad du kan forvente.
Sidst ændret 06.04.2018
Overlæge, dr.med. Peter de Nully Brown, Dansk Lymfom Gruppe og Danske Multidisciplinære Cancer Grupper (DMCG).
Strandboulevarden 49
2100 København Ø
Tlf.: 35 25 75 00
Fax: 35 25 77 01
E-mail: info@cancer.dk
CVR: 55629013
EAN numre
Kontakt
Professionel og gratis rådgivning
Tlf.: 80 30 10 30
Hverdage kl. 9 - 21
Lør. - søn. kl. 12 - 17