HPV-infektion hos mænd

Mænd kan også få en HPV-infektion. De kan overføre virussen til deres næste partner, men HPV-infektionen kan også give kræft hos mænd.

Hos mænd kan HPV-infektion være årsag til nogle tilfælde af

  • Peniskræft
  • Kræft i endetarmsåbningen (analkræft)
  • Kræft i mund, svælg og mandlerne

HPV-vaccine godkendt til beskyttelse mod analkræft

Både analkræft og peniskræft er meget sjældne kræftsygdomme, selvom der er en stigning i antallet.

Videnskabelige undersøgelser har vist, at HPV-vaccinen beskytter mod en del tilfælde af analkræft, og vaccinen er godkendt til drenge til beskyttelse mod analkræft.

Det er dog både sundhedsmyndighedernes og Kræftens Bekæmpelses vurdering, at antallet af tilfælde af kræft i tarmåbningen hos mænd ikke er tilstrækkeligt stort til at berettige, at alle drenge bliver vaccineret som en del af børnevaccinationsprogrammet. Der er dog ikke noget til hinder for, at en familie selv vælger at få deres drengebørn vaccineret.

Mange drenge undgår smitte pga. flokbeskyttelse

Selvom drenge ikke bliver vaccineret mod HPV i børnevaccinationsprogrammet, vil mange af dem alligevel undgå smitte på grund af den såkaldte flokbeskyttelse. Flokbeskyttelse er, når man indirekte bliver beskyttet mod HPV, fordi de kvinder, man har sex med, er vaccineret og derfor ikke smitter. En effektiv flokbeskyttelse kræver dog, at tilstrækkeligt mange piger er HPV-vaccineret.

Der er imidlertid en gruppe af drenge og mænd, der ikke får glæde af flokimmuniteten – nemlig mænd, der har sex med andre mænd. Derfor forbereder Sundhedsstyrelsen som led i Kræftplan 4 et pilotprojekt i 2017, hvor mænd, der er tiltrukket af mænd, tilbydes gratis HPV-vaccination.

To unge teenagere ved et skolebord

Mænd kan også få kræft på grund af en HPV-infektion. HPV-vaccinen er godkendt til at forebygge analkræft hos mænd, men ikke til andre HPV-relaterede kræftsygdomme, som mænd kan få.

HPV-vaccine ikke godkendt til beskyttelse mod kræft i hoved-halsområdet

Kræft i mund, svælg og mandler er hyppigere end analkræft. Men det er ikke videnskabeligt bevist, at vaccinen beskytter mod disse kræftformer, og vaccinen er derfor ikke godkendt til beskyttelse mod dem.

Læs mere

På vores hjemmeside Hjælp og Viden kan du læse mere om HPV-infektioner hos mænd:

HPV og mænd

Læs alt om HPV-vaccination

HPV-vaccine - forsiden

 

Ring til en rådgiver

Nærbillede af rådgivers mund og headset

Ring gratis til Kræftens Bekæmpelse på 80 40 10 00 og få svar på dine spørgsmål om vaccinen.

HPV-linjen


Er du i tvivl om vaccinen?

Nogle forældre er på grund af mediedebatten om HPV-vaccination i tvivl, om deres døtre skal vaccineres mod HPV. Læs om fakta om vaccinen og om andre forældre i tvivl.

Overvejer du at lade din datter vaccinere?


Stop HPV - stop livmoderhalskræft

Grafik af pige, der holder en stop-hånd frem

Sundhedsstyrelsen, Lægeforeningen og Kræftens Bekæmpelse står sammen om en informationsindsats om HPV-vaccination:

Stop HPV