HPV-infektion hos mænd

Også mænd kan få en HPV-infektion, som kan give kræft. Og de kan overføre virussen til deres næste partner.

Hos mænd kan HPV-infektion være årsag til nogle tilfælde af

  • Peniskræft
  • Analkræft (kræft i endetarmsåbningen)
  • Kræft i mund, svælg og mandlerne
Gratis vaccination til drenge, som er tiltrukket af drenge

Mænd, der har sex med mænd, har 30-40 pct. større risiko for at udvikle analkræft end mænd, som udelukkende har sex med kvinder. Sundhedsstyrelsen gennemfører i 2018 et midlertidigt tilbud, hvor drenge mellem 15 og 19 år, der er tiltrukket af drenge, kan blive HPV-vaccineret gratis.

Tilbud om gratis vaccination

Forslag om tilbud om gratis HPV-vaccination til drenge i 2019

I dag tilbydes drenge ikke gratis HPV-vaccination som led i børnevaccinationsprogrammet, men sundhedsministeren lægger i forbindelse med regeringens finanslovsforslag op til, at drenge, der bliver 12 år efter den 1. juli 2019, skal tilbydes gratis HPV-vaccination. Læs nyheden: 

Finanslovsudspil: Gratis HPV-vaccination til drenge i 2019

Mange drenge undgår smitte pga. flokbeskyttelse

Selvom drenge ikke bliver vaccineret mod HPV i børnevaccinationsprogrammet, vil mange af dem alligevel undgå smitte på grund af den såkaldte flokbeskyttelse. Flokbeskyttelse er, når man indirekte bliver beskyttet mod HPV, fordi de kvinder, man har sex med, er vaccineret og derfor ikke smitter. En effektiv flokbeskyttelse kræver dog, at tilstrækkeligt mange piger er HPV-vaccineret.

Der er imidlertid en gruppe af drenge og mænd, der ikke får glæde af flokimmuniteten – nemlig mænd, der har sex med andre mænd. 

To unge teenagere ved et skolebord

Mænd kan også få kræft på grund af en HPV-infektion. HPV-vaccinen er godkendt til at forebygge analkræft hos mænd, men ikke til andre HPV-relaterede kræftsygdomme, som mænd kan få.

Det mener Kræftens Bekæmpelse om HPV-vaccination og drenge

Både analkræft og peniskræft er meget sjældne kræftsygdomme, selvom der er en stigning i antallet. HPV-vaccination er godkendt til drenge til beskyttelse mod analkræft. Blandt læger og forskere er der desuden bred enighed om, at HPV-vaccination også vil beskytte mod HPV-relateret mundsvælgkræft - en kræftform, hvor der er sket en fordobling i antallet på bare 10 år. Man mener også, at HPV-vaccination kan forebygge peniskræft.

Kræftens Bekæmpelse mener derfor, at drenge skal tilbydes gratis HPV-vaccination og bakker derfor også op om regeringens lovforslag:

HPV-vaccination til drenge

Læs mere

På vores hjemmeside Hjælp og Viden kan du læse mere om HPV-infektioner hos mænd:

HPV og mænd

Læs alt om HPV-vaccination

HPV-vaccine - forsiden

 

Ring til en rådgiver

Nærbillede af rådgivers mund og headset

Ring gratis til Kræftens Bekæmpelse på 80 40 10 00 og få svar på dine spørgsmål om vaccinen.

HPV-linjen


Er du i tvivl om vaccinen?

Nogle forældre er på grund af mediedebatten om HPV-vaccination i tvivl, om deres døtre skal vaccineres mod HPV. Læs om fakta om vaccinen og om andre forældre i tvivl.

Overvejer du at lade din datter vaccinere?


Stop HPV - stop livmoderhalskræft

Grafik af pige, der holder en stop-hånd frem

Sundhedsstyrelsen, Lægeforeningen og Kræftens Bekæmpelse står sammen om en informationsindsats om HPV-vaccination:

Stop HPV