HPV-relateret kræft hos mænd

Blandt drenge og mænd er HPV skyld i analkræft, mundsvælgkræft, peniskræft og kønsvorter. Hvert år rammes omkring 230 mænd i Danmark af HPV-relateret kræft, og lidt over 7.000 behandles for kønsvorter.

  • Hvert år får ca. 40 mænd i Danmark analkræft forårsaget af HPV
  • Hvert år får ca. 160 mænd mundsvælgkræft forårsaget af HPV
  • Hvert år får ca. 30 mænd peniskræft forårsaget af HPV

Analkræft

HPV kan give kræft i analkanalen eller endetarmsåbningen. En tredjedel af alle tilfælde af analkræft forekommer hos mænd. To tredjedele forekommer hos kvinder. Risikoen for analkræft er størst blandt homo- og biseksuelle mænd. Hvert år får 40 mænd analkræft.

Analkræft

Peniskræft
HPV kan give peniskræft, som er en sjælden kræftform. Ikke alle tilfælde af peniskræft skyldes HPV. Hvert år får 30 mænd i Danmark HPV-relateret peniskræft.

Kræft i penis

Nogle tilfælde af kræft i mund og svælg skyldes HPV
De seneste årtier er der sket en stigning i mundsvælgkræft – især hos mænd. Ca. to tredjedele af alle tilfælde er relateret til HPV – de øvrige skyldes typisk længerevarende forbrug af alkohol og tobak. I Danmark er der hvert år omkring 160 mænd, der får HPV-relateret mundsvælgkræft. 

Mundsvælgkræft rammer oftest mandlerne og tungeroden, som er den bagerste del af tungen.

Gratis HPV-vaccination til drenge

Drenge kan blive vaccineret gratis mod HPV, fra de er 12, og indtil de fylder 18 år. HPV-vaccinen er godkendt  til at forebygge analkræft og kønsvorter hos mænd og formodes også at forebygge mundsvælgkræft og peniskræft.

HPV-vaccinen blev gratis for drenge i børnevaccinationsprogrammet i 2019 og gælder drenge født 1. juli 2007 og derefter. Det betyder, at drenge født i 2005, 2006 og første halvdel af 2007 ikke kan få vaccinen gratis.

To unge teenagere ved et skolebord

HPV-vaccinen er godkendt til at forebygge analkræft hos mænd og forventes også at forebygge peniskræft og mundsvælgkræft.

Det mener Kræftens Bekæmpelse om HPV-vaccination og drenge

Både analkræft og peniskræft er meget sjældne kræftsygdomme, selvom der er en stigning i antallet. HPV-vaccination er godkendt til drenge til beskyttelse mod analkræft. Blandt læger og forskere er der desuden bred enighed om, at HPV-vaccination også vil beskytte mod HPV-relateret mundsvælgkræft - en kræftform, der er fordoblet i antal på bare 10 år. Man mener også, at HPV-vaccination kan forebygge peniskræft.

Kræftens Bekæmpelse mener derfor, at drenge skal tilbydes gratis HPV-vaccination. Læs mere her:

Det mener Kræftens Bekæmpelse om HPV-vaccination til drenge

Læs alt om HPV-vaccination

HPV-vaccine - forsiden

 

Ring til en rådgiver

Nærbillede af rådgivers mund og headset

Har du spørgsmål om HPV-vaccinen, kan du ringe til HPV-linjen på 80 40 10 00 og tale med en rådgiver fra Kræftens Bekæmpelse.