HPV-relateret kræft hos mænd

Blandt drenge og mænd er HPV skyld i analkræft, mundsvælgkræft, peniskræft og kønsvorter. Hvert år rammes omkring 230 danske mænd af HPV-relateret kræft, og omkring 8.000 behandles for kønsvorter.

  • Hvert år får ca. 40 mænd i Danmark analkræft forårsaget af HPV
  • Hvert år får ca. 160 mænd mundsvælgkræft forårsaget af HPV
  • Hvert år får ca. 30 mænd peniskræft forårsaget af HPV

Analkræft

HPV kan give kræft i analkanalen eller endetarmsåbningen. 1/3 af alle tilfælde af analkræft forekommer hos mænd, og 2/3 forekommer hos kvinder. Risikoen for analkræft er størst blandt homo- og biseksuelle mænd. Hvert år får 40 mænd analkræft.

Analkræft

Peniskræft
HPV kan give peniskræft, som er en sjælden kræftform. Ikke alle tilfælde af peniskræft skyldes HPV. Hvert år får 30 mænd i Danmark HPV-relateret peniskræft.

Kræft i penis

Nogle tilfælde af kræft i mund og svælg skyldes HPV
De seneste årtier er der sket en stigning i mundsvælgkræft – især hos mænd. I Danmark er der hvert år omkring 160 mænd, der får HPV-relateret mundsvælgkræft. Ca. to tredjedele af alle tilfælde er relateret til HPV – de øvrige skyldes typisk længerevarende forbrug af alkohol og tobak.

Mundsvælgkræft rammer oftest mandlerne og tungeroden, som er den bagerste del af tungen.

Gratis HPV-vaccination til drenge

Drenge kan blive vaccineret gratis mod HPV, fra de er 12, og indtil de fylder 18 år. HPV-vaccination er godkendt  til at forebygge analkræft og kønsvorter hos mænd og formodes også at forebygge mundsvælgkræft og peniskræft.

Mange drenge undgår smitte pga. flokbeskyttelse

Selvom ikke alle drenge bliver vaccineret mod HPV i børnevaccinationsprogrammet, vil mange af dem alligevel undgå smitte på grund af den såkaldte flokbeskyttelse. Dvs. at de indirekte bliver beskyttet mod HPV, fordi de kvinder, de har sex med, er vaccineret og derfor ikke smitter. En effektiv flokbeskyttelse kræver dog, at tilstrækkeligt mange piger er HPV-vaccineret.

To unge teenagere ved et skolebord

HPV-vaccinen er godkendt til at forebygge analkræft hos mænd, men ikke til andre HPV-relaterede kræftsygdomme, som mænd kan få.

Det mener Kræftens Bekæmpelse om HPV-vaccination og drenge

Både analkræft og peniskræft er meget sjældne kræftsygdomme, selvom der er en stigning i antallet. HPV-vaccination er godkendt til drenge til beskyttelse mod analkræft. Blandt læger og forskere er der desuden bred enighed om, at HPV-vaccination også vil beskytte mod HPV-relateret mundsvælgkræft - en kræftform, der er fordoblet i antal på bare 10 år. Man mener også, at HPV-vaccination kan forebygge peniskræft.

Kræftens Bekæmpelse mener derfor, at drenge skal tilbydes gratis HPV-vaccination. Læs mere her:

Det mener Kræftens Bekæmpelse om HPV-vaccination til drenge

Læs alt om HPV-vaccination

HPV-vaccine - forsiden

 

Ring til en rådgiver

Nærbillede af rådgivers mund og headset

Ring gratis til Kræftens Bekæmpelse på 80 40 10 00 og få svar på dine spørgsmål om vaccinen.

HPV-linjen