HPV-vaccination og bivirkninger

Al medicin kan give bivirkninger - det gælder også vacciner. Bivirkningerne ved HPV-vaccinen er på niveau med bivirkninger ved andre vacciner.

Pige sidder i sofa med benene oppe og en kop te i hånden

HPV-vaccination er en effektiv og sikker måde at forebygge kræftsygdomme, der skyldes HPV.

Jeg synes ikke, der er nogen alternativer. Jeg synes, man skal tage imod alle vacciner. Alternativet er, at vi bor i et samfund, hvor folk bliver syge af ting, vi ikke behøver blive syge af. Det har ikke været så svært.

Katrine, mor til datter der har fået HPV-vaccinen

De hyppigste bivirkninger ved HPV-vaccinen

Som ved de andre vacciner i børnevaccinationsprogrammet kan der opstå bivirkninger såsom rødme, hævelse, kløe eller ømhed, der hvor man er blevet stukket. Nogle får kortvarige influenzalignende symptomer.

Som regel kommer man sig hurtigt over symptomerne, uden behandling. Der kan i sjældne tilfælde opstå mere alvorlige bivirkninger som f.eks. allergiske reaktioner med nældefeber og åndedrætsproblemer, der også ses ved andre vacciner. Generelt optræder bivirkninger ved både medicin og vacciner forholdsvis hurtigt. Der er derfor ikke grund til at forvente sene bivirkninger efter HPV-vaccination.

Læs mere om bivirkninger ved HPV-vaccination i indlægssedlen her

Hvis du oplever bivirkninger

Ved udgangen af 2021 er der indberettet 2.870 mistanker om bivirkninger ved vaccinen. Det svarer til, at 0,4 pct. af de vaccinerede har indberettet en bivirkning, som de formoder er forårsaget af vaccinen. 0,2 pct. kategoriseres som alvorlige.

En formodet bivirkning kan lige så vel være opstået tilfældigt i tiden efter, man er blevet vaccineret.

Hvis man har mistanke om en bivirkning, skal den anmeldes til Lægemiddelstyrelsen af den læge, der har givet vaccinationen.

Man kan også selv anmelde det til Lægemiddelstyrelsen på:
meldenbivirkning.dk

Læs mere om HPV-vaccination

HPV-vaccine - forsiden

 

Ring til en rådgiver

Nærbillede af rådgivers mund og headset

Har du spørgsmål om HPV-vaccinen, kan du ringe til HPV-linjen på 80 40 10 00 og tale med en rådgiver fra Kræftens Bekæmpelse.