Bivirkninger og HPV-vaccination

Alle vacciner har bivirkninger, og de bivirkninger, HPV-vaccinen kan give, er på niveau med bivirkninger ved andre vacciner.

Pige sidder i sofa med benene oppe og en kop te i hånden

Både danske og internationale sundhedsmyndigheder og Kræftens Bekæmpelse anbefaler HPV-vaccination, fordi det er en effektiv og sikker måde at forebygge livmoderhalskræft og en række andre kræftsygdomme.

Jeg synes ikke, der er nogen alternativer. Jeg synes, man skal tage imod alle vacciner. Alternativet er, at vi bor i et samfund, hvor folk bliver syge af ting, vi ikke behøver blive syge af. Det har ikke været så svært.

Katrine, mor til datter der har fået HPV-vaccinen

De hyppigste bivirkninger ved HPV-vaccination

Som ved de andre vacciner i børnevaccinationsprogrammet kan der opstå bivirkninger såsom rødme, hævelse, kløe eller ømhed, der hvor man er blevet stukket. Nogle får kortvarige influenzalignende symptomer.

Reaktionerne er oftest milde og forbigående, og som regel kommer man sig hurtigt over symptomerne, uden behandling. Der kan i sjældne tilfælde opstå mere alvorlige bivirkninger som f.eks. allergiske reaktioner med nældefeber og åndedrætsproblemer, der også forekommer ved andre vacciner. Generelt optræder bivirkninger ved både medicin og vacciner forholdsvis hurtigt. Der er derfor ikke umiddelbart grund til at forvente sene bivirkninger efter HPV-vaccination.

Lægemiddelstyrelsen overvåger bivirkninger

Før en vaccine kan godkendes, bliver den grundigt testet. I Danmark er det Lægemiddelstyrelsen, der overvåger bivirkninger.

Hvis man har mistanke om en bivirkning, skal den anmeldes til Lægemiddelstyrelsen af den læge, der har givet vaccinationen. Pigen og/eller hendes familie kan også selv indberette en bivirkning.

For løbende at kunne følge en vaccines sikkerhed, er det vigtigt, at alle mistanker om bivirkninger indberettes.

0,4 pct. har indberettet en bivirkning, som de formoder skyldes vaccinen

Ved udgangen af 2020 er der indberettet 2.799 mistanker om bivirkninger ved vaccinen. Det svarer til, at 0,4 pct. af de vaccinerede har indberettet en bivirkning, som de formoder er forårsaget af vaccinen. 0,2 pct. kategoriseres som alvorlige.

Hvis du oplever bivirkninger

Alle vacciner overvåges grundigt af myndighederne, efter at de er kommet på markedet. Hvis man mener, man har fået symptomer som følge af vaccinen, kan man bede sin læge om at blive henvist til nærmere undersøgelse.

Man kan også selv anmelde det til Lægemiddelstyrelsen på:
meldenbivirkning.dk

Ikke sammenhæng mellem POTS, CRPS og HPV-vaccination

EMA, det europæiske lægemiddelagentur, har gennemgået al tilgængelig viden om indberettede bivirkninger i de europæiske lande og ikke fundet nogen sammenhæng mellem HPV-vaccinen og POTS eller CPRS.

Undersøgelsen viste, at der er lige så mange tilfælde af syndromerne POTS og CRPS blandt de ikke-vaccinerede som blandt de vaccinerede piger. En bivirkning er kun en bivirkning, hvis den optræder hyppigere i en vaccineret gruppe end i en ikke vaccineret gruppe.

POTS og CRPS er ikke nye sygdomme - dem har man kendt også længe før HPV-vaccinen

Læs alt om HPV-vaccination

HPV-vaccine - forsiden

 

Stop HPV - bliv vaccineret

Grafik af pige og dreng, der holder en stop-hånd frem

Sundhedsstyrelsen, Lægeforeningen og Kræftens Bekæmpelse står sammen om en informationsindsats om HPV-vaccination:

Stop HPV


Ring til en rådgiver

Nærbillede af rådgivers mund og headset

Ring gratis til Kræftens Bekæmpelse på 80 40 10 00 og få svar på dine spørgsmål om vaccinen.

HPV-linjen