Hvad er HPV

HPV er en meget smitsom virus, der overføres seksuelt. Når kroppen i sjældne tilfælde ikke selv bekæmper infektionen, kan den udvikle sig til kræft eller kønsvorter.

80 pct. af alle seksuelt aktive bliver smittet med HPV

HPV er forkortelsen for human paillomavirus, som smitter ved seksuel kontakt. HPV kan også sidde på huden omkring kønsorganerne, så kondom beskytter ikke 100 pct. Langt de fleste seksuelt aktive kvinder og mænd bliver smittet med HPV en eller flere gange i deres liv.

HPV kan i værste fald give kræft

Oftest forsvinder HPV-infektionen af sig selv - ligesom en forkølelse gør. Men nogle HPV-infektioner bliver kroniske og kan udvikle sig til kræft.

Desværre kan du ikke mærke, om du er smittet med HPV. HPV giver nemlig ikke symptomer, hverken hos kvinder eller mænd. Derfor kan man være smittet uden at vide det.

Vi har en vaccine, der beskytter mod HPV

Der findes mere end 100 forskellige typer af HPV. Cirka 15 af dem kan forårsage kræft i form af livmoderhalskræft, analkræft, kræft i skeden, kræft i kvinders ydre kønsorganer, mundsvælgkræft og peniskræft.
HPV-vaccinen i børnevaccinationsprogrammet beskytter mod 7 HPV-typer, der kan give kræft. De 7 typer er årsag til op til 90 pct. af de kræftformer, der skyldes HPV. Vaccinen beskytter også mod 2 HPV-typer, der er årsag til 90 pct. af alle tilfælde af kønsvorter.

Grafisk stillbillede fra video om HPV

Se, hvordan HPV angriber cellerne på livmoderhalsen