Kun 3 pct. af vores indtægter
kommer fra det offentlige.
Dit bidrag er afgørende.
Inflammatorisk brystkræft er en sjælden, men aggressiv form for brystkræft, der hyppigt spreder sig. Navnet skyldes, at brystet ser betændt ud (inflammeret) med rødme, varme og hævelse. Inflammatorisk brystkræft kaldes også mastitis carcinomatosa.
Inflammatorisk brystkræft rammer kun yderst sjældent mænd. Læs mere om symptomer, diagnose, undersøgelse og behandling for sygdommen hos mænd:
Svær overvægt kan muligvis øge risikoen for at udvikle inflammatorisk brystkræft. Du kan læse om overvægt og kræft her:
Ved inflammatorisk brystkræft udvikler man som regel ikke en knude i brystet. I stedet viser sygdommen sig ved, at brystet bliver rødt, hævet og varmt. Det skyldes, at kræftcellerne blokerer lymfekarrene i brystet.
Huden kan også blive rynket og nubret, som skrællen på en appelsin (peau d'orange). Årsagen er hævelse på grund af væske (ødem), der ikke bliver ført videre med lymfekarrene til blodet. I stedet for en knude kan man måske føle et fortykket område.
Brystet kan føles tungt, brændende, kløende eller ømt. Det kan blive større, og brystvorten kan begynde at trække sig indad.
Lymfeknuderne i armhulen eller over kravebenet kan også blive hævede.
Symptomerne udvikler sig sædvanligvis hurtigt i løbet af dage eller uger.
Du skal gå til læge, hvis du oplever, at:
Næsten alt, der kan være symptomer på kræft, kan ligeså godt være symptomer på noget andet. Men det er vigtigt at søge læge og blive undersøgt, så du kan slippe mistanken eller blive behandlet, hvis der er tale om kræft.
Inflammatorisk brystkræft kan ligne brystbetændelse (mastitis), som oftest opstår hos ammende kvinder. Inflammatorisk brystkræft giver imidlertid hverken feber som ved brystbetændelse eller forsvinder ved behandling med antibiotika.
Eksempel på inflammatorisk brystkræft
0,1-0,2 pct. af alle tilfælde af brystkræft i Danmark skyldes inflammatorisk brystkræft.
Kvinder med inflammatorisk brystkræft er typisk yngre (40-60 år) end kvinder med andre typer brystkræft, når de får stillet diagnosen. Sygdommen er hyppigere hos afrikanske kvinder.
Hvis man bliver behandlet med antibiotika ved mistanke om betændelse i brystet, men uden at der er effekt inden for 1 uge, bør man søge læge igen, da der i så fald kan være tale om inflammatorisk brystkræft.
Det er ikke sikkert, at man kan føle en knude, og det er ikke altid, at inflammatorisk brystkræft kan ses på mammografi. Desuden kan diagnosen blive forsinket, fordi man selv og/eller lægen kan tro, at det er betændelse i brystet.
Hvis lægen får mistanke om inflammatorisk brystkræft ved den kliniske undersøgelse, bliver man nærmere undersøgt med mammografi og ultralydsundersøgelse af brystet. Læs mere:
Mammografi – røntgenundersøgelse af brystet
Hvis undersøgelserne giver mistanke om kræft, eller hvis symptomerne bliver ved, tager lægen en vævsprøve (biopsi) fra brystet. Vævsprøven bliver undersøgt i mikroskop for at se, om der er kræftceller til stede.
Man kan først få stillet diagnosen brystkræft, når en vævsprøve viser, at der er tale om kræft.
Hvis der er tale om kræft, er det nødvendigt at danne sig et overblik over, hvor udbredt sygdommen er for at kunne vælge den rette behandling. Det kaldes at stadieinddele kræftsygdommen.
For at undersøge om sygdommen har spredt sig, får man som regel røntgenfotograferet lungerne, CT- eller MR-scannet brystkassen og bughulen og scannet knoglerne. Læs mere om undersøgelserne:
Inflammatorisk brystkræft er en aggressiv, hurtigvoksende type brystkræft, der spreder sig i brystet fra start. Inflammatorisk brystkræft inddeles i enten stadium IIIB eller stadium IV:
Behandling af inflammatorisk brystkræft er ofte en kombination af kemoterapi, operation, strålebehandling, målrettet terapi og/eller hormonbehandling (også kaldet anti-østrogenbehandling).
Man får som regel kemoterapi før operationen. Medicinen føres med blodet rundt i kroppen og vil ramme de kræftceller, som via blodet eller lymfebanerne eventuelt måtte være ført ud i kroppen. Formålet er desuden at mindske området med kræft i brystet og således gøre operationen mest effektiv. Det kaldes neoadjuvant terapi. Læs mere om behandlingen her:
Efter man har fået kemoterapi, bliver man, hvis det er muligt, opereret og får fjernet hele brystet (mastektomi) og lymfeknuderne i armhulen.
Efter operation får man som regel strålebehandling af brystkassen for at fjerne eventuelle efterladte kræftceller i operationsområdet. Læs mere:
Inden for de seneste år er der sket en væsentlig forbedring af behandlingsresultaterne ved kombinationsbehandling med kemoterapi, operation og stråling.
I de fleste tilfælde får man yderligere behandling for at nedsætte risikoen for tilbagefald af sygdommen.
Det kan være behandling med:
Det er ikke altid muligt at få en brystrekonstruktion efter behandling for inflammatorisk brystkræft, da følger efter strålebehandlingen kan gøre det vanskeligt.
Nogle typer kræftbehandling kan medføre øget risiko for knogleskørhed (osteoporose). En røntgenundersøgelse med en såkaldt DEXA-scanning kan vise, om du har knogleskørhed.
Ved øget risiko for knogleskørhed bør man tage et dagligt tilskud af 800-1.000 mg kalcium i kombination med 20 mikrogram vitamin D. Læs mere om knogleskørhed:
Hvis man har spørgsmål og bekymringer og ønsker hjælp og vejledning, kan man spørge den behandlende læge eller sygeplejerske. Personalet kan eventuelt også sørge for aftaler med f.eks. socialrådgiver, hjemmehjælp eller fysioterapi. Det er en god idé at skrive sine spørgsmål ned i forvejen.
Som patient kan man blive tilbudt forsøgsbehandling (kliniske forsøg). Forsøgsbehandlingen skal afklare den bedste kombination af behandlinger inden for den pågældende sygdom.
Det er helt frivilligt, om man ønsker at deltage i en forsøgsbehandling, og man kan når som helst beslutte sig for ikke at deltage længere. Man vil i så fald få tilbudt den bedste standardbehandling, der findes.
Forsøgsbehandling for brystkræft
Opfølgningsforløb efter brystkræft
Alvorlig sygdom fører mange tanker og følelser med sig, og nogle oplever, at reaktionen først kommer, når behandlingen er overstået. Det er også krævende at være pårørende til en kræftramt, og de mange følelsesmæssige svingninger kan påvirke parforholdet. Læs mere:
Det kan være en hjælp at tale med en professionel. Du kan f.eks. tale med din læge eller en psykolog. Du kan også få hjælp på en af Kræftens Bekæmpelses kræftrådgivninger eller ved at ringe til Kræftlinjen.
Kræftens Bekæmpelses rådgivningstilbud
Online mødested for patienter, pårørende og efterladte.
Din sygdom og behandling gør måske, at du skal lære at leve med en ændret krop. Måske er kroppen tilsyneladende uændret, men din opfattelse af kroppen er blevet anderledes. De fleste oplever, at jo længere tid man er sygdomsfri efter et behandlingsforløb, jo mere kan man tro på og få tillid til kroppen igen. Læs mere:
Hvis krop og udseende ændrer sig ved en kræftsygdom
Hvis du har kræft, er det godt for dig fortsat at motionere og røre dig. Motionerede du ikke, før du blev syg, kan du roligt gå i gang med det. Efter kræftbehandling kan motion være med til at styrke kroppen.
Efter operation, kemoterapi og/eller strålebehandling har nogle brug for genoptræning, fordi de har fysiske gener. Det er vigtigt, at man får en genoptræningsplan, inden man bliver udskrevet fra hospitalet, for at have ret til genoptræning.
Fysisk aktivitet for kræftpatienter
Mange kræftramte oplever, at kræftsygdommen og behandlingen får betydning for, hvad de kan, vil og har lyst til seksuelt. Du kan stadig bevare intimiteten. Læs mere her:
Problemer, som opstår under eller efter kræftbehandling, kan skyldes sygdommen eller være en bivirkning til behandlingen. F.eks. oplever en del kræftpatienter i perioder at være meget trætte. Få forslag til, hvordan du tackler hverdagen med f.eks. træthed eller andre bivirkninger og senfølger bedst muligt.
Du kan styrke din krop under en kræftbehandling ved at have fokus på, hvad du spiser. Efter kræftbehandlingen kan sund mad også være med til at give dig ny energi og styrke kroppen.
Opskrifter på sund mad og til spiseproblemer
Nogle kræftpatienter kan fortsætte med deres arbejde, mens behandlingen står på. Andre er sygemeldt i hele perioden. Der er flere muligheder for at komme tilbage til arbejdet på forskellige vilkår. Ikke alle kan vende tilbage til arbejdsmarkedet efter en kræftsygdom og må gå på pension.
Har du fået kræft, skal du være opmærksom på, at du måske kan få et engangsbeløb via din forsikring:
Opret en profil på cancerforum og mød andre patienter og pårørende, som du kan dele tanker og erfaringer med.
Hvordan støtter man som pårørende en kræftpatient bedst, mens man også passer på sig selv?