Gå til sygdomsliste

Tilbagefald ved lungekræft

For de fleste er det overvældende at få besked om, at lungekræften er kommet igen, men er det tilfældet, er der nye muligheder for behandling med kemoterapi eller anden medicinsk behandling.

Tilbagefald

Risikoen for tilbagefald er størst i løbet af de første år efter  behandlingen er afsluttet.

Det vil sige, at jo flere år der går uden tegn på tilbagefald, jo mindre er risikoen for, at sygdommen kommer igen.

Symptomerne ved tilbagefald af lungekræft er som regel de samme, som da lungekræften opstod: 

  • Hoste i mere end seks uger. 
  • Hoste blodigt slim op (opspyt). 
  • Åndenød
  • Smerter i brystet. 
  • Træthed, svedtendens, appetitløshed og vægttab. 
  • Hæshed. 

Læs om symptomer på lungekræft

Flere muligheder for behandling hvis kræften vender tilbage

Både småcellet og ikke-småcellet lungekræft kan blusse op igen, selvom man tidligere har fået kemoterapi. Hvis det sker, kan man enten få ny behandling med kemoterapi eller eventuelt anden medicinsk behandling.

Lægen vil vurdere, hvilken type behandling der vil have den mest gavnlige effekt for den enkelte.

Hvis kræften har spredt sig til hjernen (hjernemetastaser), kan man få strålebehandling og behandling med binyrebarkhormon. Læs mere om behandlingen af spredning til hjernen her:

Hjernemetastaser

Behandling af tilbagefald med kemoterapi

Ved tilbagefald af ikke-småcellet lungekræft af typen planocellulært karcinom er standardbehandlingen kemoterapi med stoffet docetaxel (Taxotere®).

Ellers kan man blive tilbudt behandling med stoffet pemetrexed (Alimta®) eller gemcitabin.

Læs mere om medicinens virkning og bivirkninger:

Docetaxel (Taxotere®)

Pemetrexed (Alimta®)

Gemcitabin

Behandling af tilbagefald med biologiske lægemidler

Ved behandling med biologiske lægemidler af typen tyrosin kinase hæmmere (TKI), f.eks. erlotinib (Tarceva®), vil mange kunne få forlænget levetiden og lindret sygdommens symptomer og dermed forbedret livskvalitet.

Der findes flere forskellige TKI-stoffer i den nye gruppe af biologiske lægemidler, som har det til fælles, at behandlingen er målrettet mod en specifik receptor (EGFR) hos kræftcellerne. TKI behandling med f.eks. erlotinib kan blokere denne receptor og dermed hæmme kræftcellerne i at dele sig. Derfor bremses udviklingen af lungekræften.

Hos nogle kan behandlingen medføre et svind af kræften, hvilket kan holde sig i måneder og i enkelte tilfælde år. Behandlingen helbreder således ikke sygdommen, men forhindrer den i at vokse.

TKI tages som tabletter dagligt.

Hvem kan få behandling med biologiske lægemidler?

Behandling med TKI-lægemidler egner sig især til patienter med ikke-småcellet lungekræft, som har én af flere nu kendte sygdomsdisponerende genvarianter i det gen, der koder for EGFR-receptoren.

Analysen af genvarianterne kan dog ikke altid udføres, fordi det ikke er teknisk muligt at tage en egnet vævsprøve fra kræftknuden.

Lægerne tester først og fremmest lungekræftpatienter med undertypen adenokarcinom, da det især er disse patienter, der har varianter i EGFR-genet. Hos patienter, som aldrig har røget, og som har adenokarcinom, forekommer der genvarianter hos op mod fire ud af ti.

Sygdomsdisponerende genvarianter er meget sjældne hos patienter med den undertype, der hedder planocellulært karcinom.

To kvinder taler sammen på en bænk

Hvis kræften ikke forsvinder

Har man én gang haft kræft, ligger det for de fleste i baghovedet, at kræften kan komme tilbage. Alligevel er beskeden om, at kræften rent faktisk er kommet tilbage oftest overvældende.

Selvom der er muligheder for behandling, kan det være, at man skal indstille sig på at leve med en kræftsygdom, der måske ikke kan helbredes.

Ingen kan forudsige, hvordan netop dit forløb bliver. Men lægerne kan på baggrund af viden, statistik og deres erfaring sige noget om, hvad du kan forvente. Læs mere:

Hvis kræften er kommet igen

At leve med uhelbredelig kræft

Alt om lungekræft

Lungekræft - forsiden

 
Få hjælp af en rådgiver

Har du eller en af dine nærmeste kræft, kan du få gratis hjælp:

   

Rådgivning


Opret en profil på cancerforum og mød andre patienter og pårørende, som du kan dele tanker og erfaringer med.