Kun 3 pct. af vores indtægter
kommer fra det offentlige.
Dit bidrag er afgørende.
Hos nogle har kræften allerede spredt sig på diagnosetidspunktet. Kræft i næse- og bihuler kan f.eks. være vokset ind i øjenhulen eller kraniet. Som regel er behandlingen operation og strålebehandling.
Ved spredning af næse- og bihulekræft bliver man opereret eller strålebehandlet afhængig af den aktuelle situation.
Hvis det er muligt, vil lægen tilbyde operation. Om det er muligt at operere afhænger af, hvor kræften sidder, og hvor udbredt den er.
I nogle tilfælde vil man under eller efter operationen få udført en plastikkirurgisk rekonstruktion med en muskellap fra tindingen eller eventuelt med en ganeplade protese. Ved større operationer midt i ansigtet kan det være nødvendigt at få indopereret en protese med indsættelse af tandimplantater (en blivende erstatning for en eller flere tænder).
Ved spredning til halsens lymfeknuder får man også fjernet lymfeknuder på halsen. I nogle tilfælde kan det også være nødvendigt at få plastikkirurgisk rekonstruktion af det opererede område på halsen. Læs mere om rekonstruktion:
Du kan mindske risikoen for komplikationer ved at holde med at ryge og drikke alkohol inden operationen. Det er vigtigt, at du informerer personalet om, hvad du tager af medicin – det gælder også alternativ behandling og kosttilskud.
Hvis det er muligt, vil lægen altid forsøge at operere. Efter operationen får næsten alle strålebehandling. Man kan godt få gentaget strålebehandling mod et tidligere bestrålet område, hvis der ikke er spredning til andre dele af kroppen.
Strålebehandling kan mindske størrelsen af kræftknuden og hjælpe med at kontrollere symptomerne, men det er ikke altid muligt at fjerne al kræften. Strålerne virker ved at påvirke kræftcellernes arvemateriale, så de enten dør eller holder op med at dele sig.
Det er også muligt at få kemoterapi med cisplatin ugentlig samtidigt med strålebehandling.
I Danmark kan man ikke få tilbudt brachyterapi (indvendig kemoterapi) ved kræft i hoved-halsområdet. Enkelte patienter har været henvist til behandling i udlandet, f.eks. Sverige. Læs mere om strålebehandling:
Strålebehandling for næse- og bihulekræft
Lindrende behandling af symptomer kan i nogle tilfælde være den eneste behandlingsmulighed ved kræft i næse- og bihuler. Læs mere:
Tilbagefald af en kræftsygdom betyder, at sygdommen er vendt tilbage igen, efter man har været fri for kræft. Det kaldes også recidiv. Man kan få lokalt tilbagefald og/eller tilbagefald med spredning.
Det kaldes lokalt tilbagefald, hvis kræften vender tilbage til den del af kroppen, hvor kræften først opstod.
Kræft kan også vende tilbage i form af spredning af sygdommen. Kræften kan være vokset ind i lymfebanen og derfor have spredt sig til lymfeknuderne eller være vokset ind i blodbanen og via blodet være spredt til andre organer i kroppen.
Det kaldes metastaser, når kræftceller fra en kræftknude spreder sig med blodet eller lymfen og danner nye kræftknuder andre steder i kroppen.
En metastase består af samme type kræftceller, som den oprindelige kræftknude bestod af. Det vil sige, at f.eks. brystkræft, der har spredt sig til knoglerne, består af brystkræftceller.
Sidst ændret:22.02.2023
Overlæge Elo Andersen (onkolog), Danish Head and Neck Cancer Group (DAHANCA) og afdelingslæge Mads Filtenborg (øre-næse-halskirurg)
Strandboulevarden 49
2100 København Ø
Tlf.: 35 25 75 00
E-mail: info@cancer.dk
CVR: 55629013
EAN numre
Kontakt
Privatlivspolitik
Henvendelser om indsigt i
og sletning af persondata:
Indsigt i persondata
Sletning af persondata
Klager over brug af persondata:
E-mail: dpo@cancer.dk
Professionel og gratis rådgivning
Tlf.: 80 30 10 30
Hverdage kl. 9 - 21
Lør. - søn. kl. 12 - 17