Gå til sygdomsliste

At leve med neuroendokrine tumorer (NET)

Det er meget forskelligt, hvordan man har det, under og efter behandling for neuroendokrine tumorer (NET). Hverdagen vil forme sig efter, hvordan du havde det før behandlingsstart, hvor udbredt sygdommen er, og hvilken behandling du får eller har fået.

To ældre kvinder går tur sammen i efterårssol

Når man lever med en alvorlig sygdom som kræft, oplever mange at blive mere nærværende i nuet og sætte større pris på familien, vennerne og hverdagen.

Alvorlig sygdom som NET fører mange tanker og følelser med sig. Nogle gange kommer den psykiske reaktion måske først, når behandlingen er færdig. Det er også krævende at være pårørende til en kræftramt, og de mange følelsesmæssige svingninger kan påvirke parforholdet. 

Reaktionerne er helt naturlige, her finder du gode råd til, hvordan du kan håndtere dem:

Reaktioner og følelser

Kræft og parforhold

Tal med en erfaren NET-patient

Patientforeningen Netpa tilbyder patienter og pårørende en samtale med et menneske, som har personlige erfaringer med at være NET-patient eller pårørende.

Her har du mulighed for at stille alle dine spørgsmål og dele erfaringer med en, der kender din situation. Læs mere om tilbuddet:

NET-telefonen

Motion mindsker trætheden og øger livskvaliteten

Mange mennesker, der har fået behandling for kræft, oplever stor træthed. Det er en træthed, du ikke nødvendigvis kan sove dig fra, men du kan gøre forskellige ting for at mindske trætheden.

Det kan måske virke uoverskueligt, men bevægelse i hverdagen er faktisk med til at mindske trætheden. Det behøver ikke være hård motion eller i lang tid. En gåtur er også fin.

Motionerede du ikke, før du blev syg, kan du roligt gå i gang med det. Motion styrker kroppen og vil give dig mere energi. Mange oplever at føle sig bedre tilpas efter at have rørt sig. 

Læs mere om motion og træning, når du har kræft, og få idéer til, hvordan du kan få mere motion ind i din hverdag:

Fysisk aktivitet for kræftpatienter

Det kan du gøre ved træthed

Arbejde under og efter kræftforløbet

Nogle kræftpatienter kan fortsætte med deres arbejde, mens behandlingen står på. Andre er sygemeldt i hele perioden. Der er flere muligheder for at komme tilbage til arbejdet på forskellige vilkår. Ikke alle kan vende tilbage til arbejdsmarkedet efter en kræftsygdom og må gå på pension.

Arbejde og kræft

Du kan selv gøre meget

Mange mennesker med kræft har et ønske om selv at gøre noget for at gøre deres sygdomsforløb så godt som muligt. Få gode råd om genoptræning og senfølger og find ud af, hvad du selv kan gøre i forhold til kost og motion. Læs mere:

Hvad kan du selv gøre

Få hjælp og vejledning til at komme videre

Få hjælp af en professionel rådgiver

Det kan være en hjælp at tale med en professionel. Du kan tale med sygehusafdelingen, din egen læge eller en psykolog. Du kan desuden få hjælp på en af Kræftens Bekæmpelses kræftrådgivninger eller ved at ringe til Kræftlinjen.

Kræftens Bekæmpelses rådgivning

På sundhed.dk kan du finde en oversigt over rehabiliteringstilbud for kræftpatienter i din kommune eller region.

Sundhedstilbud

Mød andre i samme situation

Patientforening for neuroendokrine tumorer (NET):

Patientforeningen NETPA

Del dine tanker og erfaringer med andre patienter og pårørende i gruppen 'Neuroendokrine tumorer' på cancerforum.

Cancerforum


Læs alt om neuroendokrine tumorer (NET)

Neuroendokrine tumorer (NET) – forsiden

 
Få hjælp af en rådgiver

Har du eller en af dine nærmeste kræft, kan du få gratis hjælp:

   

Rådgivning


Del dine tanker og erfaringer i gruppen "Neuroendokrine tumorer" på Cancerforum.