Gå til sygdomsliste

Om neuroendokrine tumorer

Neuroendokrine tumorer (NET) er en sjælden form for kræft, der opstår i kirtelceller hyppigst i slimhinden i mave-tarmkanalen eller i lungerne, men sygdommen kan principielt opstå i alle kroppens organer. Symptomer og behandling afhænger af, hvor i kroppen sygdommen sidder, og hvor hurtigt tumoren vokser.

De fleste kræftsygdomme opkaldes efter det organ, hvor de er opstået, f.eks. brystkræft eller lungekræft. NET derimod, har sit navn efter en bestemt type kirtelceller (neuroendokrine celler), som findes flere forskellige steder i kroppen.

Kirtelcellerne findes i slimhinden i mave-tarm-kanalen, i luftvejene og i bugspytkirtlen, hvor de forekommer enkeltvis eller i små grupper (f.eks. i bugspytkirtlen).

Neuroendokrine neoplasmer (NEN)

Neuroendokrine neoplasmer (NEN) er den samlende betegnelse for denne kræftsygdom, som bliver underinddelt i to typer: neuroendokrin tumor (NET), som er langsomt voksende neuroendokrine neoplasmer, og neuroendokrint carcinom (NEC), som er hurtigt voksende.

I daglig tale kaldes sygdommen dog oftest NET, og det er også den betegnelse, man møder på hospitalerne, i patientforeninger og på nettet.

Neuroendokrine tumorer kan opstå forskellige steder i kroppen

Neuroendokrine tumorer kan derfor opstå forskellige steder i kroppen, men oftest i mave-tarm-kanalen (ca. 75 pct.) eller i lungerne (ca. 25 pct.). De fleste neuroendokrine tumorer i mave-tarm-kanalen opstår i tyndtarm, blindtarm og bugspytkirtel, men kan også ses i mavesæk, tyktarm og endetarm.

Neuroendokrine tumorer kan også opstå i brislen (kirtel under brystbenet), binyrer, biskjoldbruskkirtel, kønsorganer og en sjælden gang i andre organer.

Neuroendokrine tumorer er en kræftsygdom, hvor symptomer, undersøgelser og behandling kan være vidt forskellig, alt efter hvor i kroppen sygdommen sidder, og hvor hurtigt den vokser.

Symptomer på NET er forskellige, alt efter hvor i kroppen sygdommen sidder

Nogle neuroendokrine tumorer (30-40 pct.) kan frigive hormoner, der påvirker andre cellers funktion, og det kan give forskellige symptomer. Det kan være ændringer i produktionen af mavesyre eller blodsukker. Man kan opleve såkaldt flushing, som er hedeture med rød/lillafarvning af ansigt og arme- og ben. Diarré kan også være et symptom på udbredt NET-sygdom.

De resterende (60-70 pct.) neuroendokrine tumorer frigiver ikke hormoner og giver derfor ikke hormonsymptomer. Disse tumorer kan enten være uden symptomer i mange år eller give symptomer i form af trykgener, mavesmerter eller i sjældnere tilfælde tarmslyng. Ved NET i lungerne kan symptomerne være hoste og/eller gentagne tilfælde af lungebetændelse.

En neuroendokrin tumor kan være god- eller ondartet

Når en celle i kroppen dør, skiftes den ud med en ny celle. Nye celler dannes ved, at de eksisterende celler deler sig. Ind imellem kan nye celler begynde at dele sig for meget og udvikle sig til en knude (tumor).

En godartet tumor vokser, men spreder sig ikke. Hvis cellerne derimod er blevet kræftceller, er det en ondartet tumor (en kræftknude), som kan sprede sig via blodet eller lymfesystemet til andre dele af kroppen.

Kræft er en sygdom, der opstår i kroppens celler

Kroppen består af milliarder af celler med bestemte funktioner. Når en celle dør, skiftes den ud med en ny celle. Nye celler dannes ved, at de eksisterende celler deler sig.

Men cellerne kan begynde at dele sig for meget og danne en kræftknude. Fra knuden kan kræftcellerne sprede sig via blodet eller lymfesystemet til andre dele af kroppen.

Hvad er kræft?


Læs alt om neuroendokrine tumorer (NET)

Neuroendokrine tumorer (NET) – forsiden

 
Få hjælp af en rådgiver

Har du eller en af dine nærmeste kræft, kan du få gratis hjælp:

   

Rådgivning


Del dine tanker og erfaringer i gruppen "Neuroendokrine tumorer" på Cancerforum.