Gå til sygdomsliste

Om neuroendokrine tumorer (NET)

Neuroendokrine tumorer (forkortet NET) er en sjælden form for kræft, der oftest udvikler sig i mave-tarm-kanalen (ca. 75 pct.) eller i lungerne (ca. 25 pct.). Neuroendokrine tumorer (NET) opstår i en særlig type kirtelceller (neuroendokrine celler), som findes flere forskellige steder i kroppen.

De fleste kræftsygdomme opkaldes efter det organ, hvor de er opstået, f.eks. ’brystkræft’ eller ’lungekræft’. Men neuroendokrine tumorer har deres navn efter en bestemt type kirtelceller (neuroendokrine celler), som findes flere forskellige steder i kroppen.

Kirtelcellerne findes i slimhinden i mave-tarm-kanalen, i luftvejene og i bugspytkirtlen, hvor de forekommer enkeltvis eller i små grupper (f.eks. i bugspytkirtlen).

Kirtelcellerne findes i slimhinden i mave-tarm-kanalen, i luftvejene og i bugspytkirtlen, hvor de er med til at hele overfladen af de indre organer.

Neuroendokrine tumorer kan opstå forskellige steder i kroppen

De fleste neuroendokrine tumorer i mave-tarm-kanalen opstår i tyndtarm, blindtarm og bugspytkirtel, men kan også ses i mavesæk, tyktarm og endetarm.

NET i mave-tarm-kanalen kaldes også for karcinoider, dog med undtagelse af NET i bugspytkirtlen. Udtrykket 'karcionid' betyder 'kræftlignende'.

Neuroendokrine tumorer kan også opstå i lungerne, brislen (kirtel under brystbenet), binyrer, bi-skjoldbruskkirtel, kønsorganer og en sjælden gang i andre organer.

Symptomer på NET er forskellige, alt efter hvor i kroppen sygdommen sidder

Nogle neuroendokrine tumorer (30-40 pct.) kan frigive hormoner, der påvirker andre cellers funktion, der kan vise sig som symptomer. Det kan være ændringer i produktionen af mavesyre eller blodsukker.

De resterende (60-70 pct.) neuroendokrine tumorer frigiver ikke hormoner og giver derfor ikke symptomer.

Neuroendokrine tumorer (NET) er altså en kræftsygdom, hvor symptomer, undersøgelser og behandling kan være vidt forskellig, alt efter hvor i kroppen sygdommen sidder.

En neuroendokrin tumor kan være god- eller ondartet

Når en celle i kroppen dør, skiftes den ud med en ny celle. Nye celler dannes ved, at de eksisterende celler deler sig. Ind imellem kan nye celler begynde at dele sig for meget og udvikle sig til en knude (tumor).

  • En godartet tumor vokser, men spreder sig ikke.
  • En ondartet tumor (en kræftknude) kan sprede sig via blodet eller lymfesystemet til andre dele af kroppen.
Kræft er en sygdom, der opstår i kroppens celler

Kroppen består af milliarder af celler med bestemte funktioner. Når en celle dør, skiftes den ud med en ny celle. Nye celler dannes ved, at de eksisterende celler deler sig.

Men cellerne kan begynde at dele sig for meget og danne en kræftknude. Fra knuden kan kræftcellerne sprede sig via blodet eller lymfesystemet til andre dele af kroppen.

Udvikling af kræft

Læs alt om neuroendokrine tumorer (NET)

Neuroendokrine tumorer (NET) – forsiden

 

NET kan være svær at opdage

Det oplevede Lars Birk, som havde ondt i maven i flere år, inden lægerne fandt frem til diagnosen. Læs hans historie her: 

Måtte slå i bordet for at blive indlagt


Rådgivning

Ring til Kræftlinjen, skriv til Brevkassen eller find den nærmeste kræftrådgivning.

Vores rådgivningstilbud


Livet med kræft

Livet med kræft

Om psykiske reaktioner, familie, seksualitet og arbejde.

Hvis du har kræft


Råd til pårørende

Råd til pårørende

Få hjælp til at tackle livet som pårørende til en kræftpatient.

Råd til pårørende