Gå til sygdomsliste

  • INDSATS

    Børn som pårørende

    Kræftens Bekæmpelse arbejder for at lovsikre systematisk hjælp til børn, som er pårørende.

Bedre hjælp til børn som pårørende


Hver dag mister fem børn en af deres forældre. Og næsten 35.000 børn oplever hvert år, at deres mor eller far bliver indlagt med en kritisk sygdom. 

Vores nabolande har lovgivning, som sikrer en indsats målrettet børn, som er pårørende.

Det har Danmark ikke. Det skal vi gøre noget ved. 

I januar 2022 bakkede en række folketingpolitikere op om lovsikret hjælp til pårørende børn og besluttede at nedsætte en arbejdsgruppe, som skal undersøge lovgivning på området. Det arbejde følger vi tæt i Kræftens Bekæmpelse.

Fakta om børn som pårørende

Få viden om børn som pårørende og de langsigtede konsekvenser, der kan være ved tab i barndommen.

Fakta om børn som pårørende


Nyheder

Læs nyheder om Kræftens Bekæmpelses indsats for at lovsikre systematisk hjælp til børn, som er pårørende.

Nyheder om børn som pårørende

Det mener Kræftens Bekæmpelse om 'Børn som pårørende'

Vi mener, at Danmark – på linje med vores nordiske nabolande – bør lovsikre systematisk hjælp til børn, som er pårørende.

Det mener Kræftens Bekæmpelse

Sorggrupper for børn

Vi arbejder for, at der skal etableres flere sorggrupper for børn på skolerne, hvor børnene kan dele de svære tanker med jævnaldrende, der også har mistet eller er pårørende til en alvorligt syg.

Sorggrupper på landets skoler


Podcast-serie om børn som pårørende

Hvordan taler vi om de svære emner på en måde, der hjælper børn i sorg? Det får du gode råd til i en ny podcastserie fra Kræftens Bekæmpelse.

I podcasten giver to eksperter rådgivning og svarer på spørgsmål fra lyttere sammen med den erfarne radiovært Morten Resen.

Podcasten er målrettet forældre, familiemedlemmer, lærere og pædagoger samt andre voksne, der er tæt på et barn, der oplever sorg. Følg med her:

Podcasts fra Kræftens Bekæmpelse

Børn som pårørende i de danske kommuner

Ved hjælp af vores elektroniske danmarkskort kan du nemt få overblik over, hvor mange børn der er pårørende, og hvor mange der lever uden en mor eller far, i landets 98 kommuner.

Danmarkskort med tal om børn som pårørende

Reaktioner hos børn

Børn og unge, der er pårørende eller mister en forælder, føler sig ofte ensomme, oplever at være anderledes end deres jævnaldrende og kan have svært ved at koncentrere sig i skolen. 

Børns reaktioner, når en forælder er syg eller dør

Pårørende børn på hospitaler

Kræftens Bekæmpelse arbejder sammen med Det Nationale Sorgcenter for, at sundhedspersonale på hospitalerne får de rette værktøjer til at opspore og støtte børn, som er pårørende.

Børn som pårørende på hospitaler


Vil du være frivillig?

Du har mulighed for at gøre en forskel for pårørende børn ved at arbejde for, at der er let tilgængelig støtte, der hvor børnene lever deres hverdagsliv.

Læs mere om, hvordan du kan gøre en forskel

Behov for et professionelt system

Da Didde fik brystkræft, følte hun sig i rigtig gode hænder, men savnede markant et professionelt system, der kunne tilbyde den nødvendige støtte til hendes datter:

"Jeg var nok mere bange, end jeg troede"