Gå til sygdomsliste

At leve med testikelkræft

Det er meget forskelligt, hvordan man har det, mens man får behandling for testikelkræft, og efter behandlingen er færdig. Her kan du læse om bl.a. kost, familieliv og arbejde – og også om reaktioner efter et kræftforløb.

Kræftsygdommen kan påvirke din seksualitet

De fleste mænd med testikelkræft har fået fjernet den syge testikel. Man skal vænne sig til, at ens krop ikke ser ud som før. Enkelte vil føle, at de har mistet en del af deres maskulinitet. De kan føle sig mindre tiltrækkende og mister selvtilliden.

Hvis du er ung og endnu ikke har en fast partner, kan det måske være svært at indlede et intimt forhold til en anden. Men også mænd i fast parforhold kan i den første periode efter behandlingen mangle lysten til at genoptage sexlivet og have rejsningsproblemer.

Tal med din partner om din manglende selvtillid og dine seksuelle problemer, så I i fællesskab kan finde en løsning på dem. Har du svært ved at genoptage dit sexliv, kan det være en god idé at tale med din læge om det. Det kan være, at dit problem kan løses med hormonbehandling. Læs mere:

Seksualitet

Ung mand står med sin cykel og kigger på sin telefon

Det er forskelligt fra menneske til menneske, hvordan man har det under og efter behandlingen. Du kan selv gøre noget for at få et godt liv under forløbet.

Reaktioner og følelser

Alvorlig sygdom fører mange tanker og følelser med sig. Nogle gange kommer den psykiske reaktion måske først, når behandlingen er færdig. Det er også krævende at være pårørende til en kræftramt, og de mange følelsesmæssige svingninger kan påvirke parforholdet.

Reaktioner og følelser

Kræft og parforhold

Træning og genoptræning

Hvis du har kræft, er det godt for dig fortsat at træne og røre dig. Motionerede du ikke, før du blev syg, kan du roligt gå i gang med det. Efter kræftbehandling kan motion være med til at styrke kroppen.

Efter operation, kemoterapi og/eller strålebehandling har nogle brug for genoptræning, fordi de har fysiske gener. Det er vigtigt, at man får en genoptræningsplan, inden man bliver udskrevet fra hospitalet, for at have ret til genoptræning.

Fysisk aktivitet for kræftpatienter

Genoptræning

Kost og kræft

Du kan styrke din krop under en kræftbehandling ved at have fokus på, hvad du spiser. Efter kræftbehandlingen kan sund mad også være med til at give dig ny energi og styrke kroppen.

Kost til kræftpatienter

Opskrifter på sund mad og til spiseproblemer

Arbejde under og efter kræftforløbet

Nogle kræftpatienter kan fortsætte med deres arbejde, mens behandlingen står på. Andre er sygemeldt i hele perioden. Der er flere muligheder for at komme tilbage til arbejdet på forskellige vilkår. Læs mere:

Arbejde og kræft

Mentale teknikker og tro

Mentale teknikker som visualisering og meditation kan bruges til at lindre smerter, afhjælpe angst og forbedre livskvaliteten, når man er i behandling for kræft.

Mentale redskaber

Ændret kropsopfattelse

Din sygdom og behandling gør måske, at du skal lære at leve med en ændret krop. Måske er kroppen tilsyneladende uændret, men din opfattelse af kroppen er blevet anderledes. De fleste oplever, at jo længere tid man er sygdomsfri efter et behandlingsforløb, jo mere kan man tro på og få tillid til kroppen igen. Læs mere:

Hvis krop og udseende ændrer sig ved en kræftsygdom

Gode råd til bivirkninger og senfølger

Problemer, som opstår under eller efter kræftbehandling, kan skyldes sygdommen eller være en bivirkning til behandlingen. F.eks. oplever en del kræftpatienter i perioder at være meget trætte. Få forslag til, hvordan du tackler hverdagen med f.eks. træthed eller andre bivirkninger og senfølger bedst muligt.

Bivirkninger og senfølger

Få hjælp og vejledning til at komme videre

Få hjælp af en professionel rådgiver

Det kan også være en hjælp at tale med en professionel. Du kan tale med sygehusafdelingen, din egen læge eller en psykolog. Du kan desuden få hjælp på en af Kræftens Bekæmpelses kræftrådgivninger eller ved at ringe til Kræftlinjen.

Kræftens Bekæmpelses rådgivning

Offentlige rehabiliteringstilbud

På sundhed.dk kan du finde en oversigt over rehabiliteringstilbud for kræftpatienter i din kommune eller region:

Sundhedstilbud

Mød andre i samme situation

Del dine tanker og erfaringer med andre patienter og pårørende på cancerforum.

Cancerforum.dk


Alt om testikelkræft

Testikelkræft - forsiden

Jeg blev opereret for snart 3 år siden, og hele forløbet gik lynhurtigt. Det gør uundgåeligt, at der er et psykisk arbejde, der kommer efterfølgende, når man sådan bliver konfronteret med sin dødelighed – på trods af at man bliver erklæret rask.

Det tog år, før mit hoved var helt på plads igen – men forløbet har bestemt også bragt positive ting med sig. Selvom det lyder som en kliché, så kan man komme stærkere ud på den anden side. Min krop er også blevet helt normal igen ift. hormoner, sexlyst m.m., selvom det også lige tog lidt tid.  

Testikelkræftpatient
 

Rådgivning

Ring til Kræftlinjen, skriv til Brevkassen eller find den nærmeste kræftrådgivning.

Vores rådgivningstilbud


Del dine tanker og erfaringer i gruppen "Testikelkræft" på Cancerforum.


Til pårørende

Få gode råd til at håndtere livet som pårørende

Hvordan støtter man som pårørende en kræftpatient bedst, mens man også passer på sig selv?

Råd til pårørende