Gå til sygdomsliste

Acetylsalicylsyre og tarmkræft

En række undersøgelser har vist, at brug af acetylsalicylsyre (ofte benævnt aspirin) mindsker risikoen for at udvikle kræft i tyk- og endetarm. Desværre er behandling med acetylsalicylsyre forbundet med risiko for alvorlig mave-tarmblødning og kan derfor ikke bruges til at forebygge tarmkræft i den generelle befolkning.

En lang række undersøgelser udført over de seneste 30 år har vist, at brug af acetylsalicylsyre kan mindske risikoen for at udvikle kræft i tyk- og endetarmen.

Flere resultater tyder på, at brug af acetylsalicylsyre hos patienter med tarmkræft også kan sænke risikoen for at dø af sygdommen, men disse resultater er ikke sikre.

Andre undersøgelser tyder på, at acetylsalicylsyre også kan nedsætte risikoen og forbedre sygdomsforløbet for andre kræftsygdomme, herunder kræft i spiserør og mavesæk, prostatakræft, lungekræft, og brystkræft, men der mangler sikker dokumentation for disse sammenhænge.

Alvorlige bivirkninger ved acetylsalicylsyre-behandling

Desværre er behandling med acetylsalicylsyre forbundet med risiko for alvorlig mave-tarmblødning og i sjældne tilfælde også for hjerneblødning. Acetylsalicylsyre kan derfor ikke anbefales til generel forebyggelse af tarmkræft.

Der er behov for mere forskning i acetylsalicylsyre og kræft

Der er fortsat behov for forskning på området, bl.a. for at afklare den optimale dosis (balance mellem effekt og bivirkninger), og for at belyse om brug af acetylsalicylsyre kan øge risikoen for andre kræfttyper.

Desuden er forskerne meget interesserede i at få klarlagt, om acetylsalicylsyre som supplerende behandling kan forbedre sygdomsforløbet ved tarmkræft og andre kræfttyper.

Der foregår forskning med lodtrækningsforsøg (kliniske randomiserede forsøg) af lang varighed, og det forventes, at disse undersøgelser i løbet af de kommende år vil kunne give yderligere svar på den samlede effekt ved brug af acetylsalicylsyre.

Endelig forskes der i udvikling af lægemidler med samme kræftforebyggende effekt som acetylsalicylsyre, men med færre bivirkninger.

Start aldrig selv på at tage acetylsalicylsyre som forebyggelse uden aftale med egen læge

Acetylsalicylsyre kan give alvorlige bivirkninger, og risikoen for bivirkninger stiger med alderen. Derfor skal man aldrig selv starte med at tage acetylsalicylsyre som forebyggelse mod tarmkræft (og eventuelt andre kræftsygdomme). Tal altid først med din egen læge.

Ingen klare anbefalinger for brug af acetylsalicylsyre som forebyggelse modtarmkræft

Acetylsalicylsyre kan overvejes som lav-dosis (75-150 mg) behandling, hvis man har særlige disponerende faktorer for at udvikle tarmkræft, og ikke tidligere har haft mavetarmblødning i forbindelse med behandling med acetylsalicylsyre eller anden medicin.

Forskerne har fokus på at kortlægge præcist, hvilke patienter med risikofaktorer, forstadier eller tarmkræft, der evt. kan have gavn af behandling med acetylsalicylsyre, som såkaldt skræddersyet behandling. Men indtil videre findes der ikke klare anbefalinger for forebyggende brug af acetylsalicylsyre.


Alt om endetarmskræft og tyktarmskræft:

Endetarmskræft - forsiden

Tyktarmskræft - forsiden

 

Rådgivning

Ring til Kræftlinjen, skriv til Brevkassen eller find den nærmeste kræftrådgivning.

Vores rådgivningstilbud


Cancerforum

Del dine tanker og erfaringer i gruppen "Tarmkræft" på Cancerforum.


Til pårørende

Råd til pårørende

Hvordan støtter man som pårørende en kræftpatient bedst, mens man også passer på sig selv?

Råd til pårørende