Kun 3 pct. af vores indtægter
kommer fra det offentlige.
Dit bidrag er afgørende.
En række undersøgelser har vist, at brug af acetylsalicylsyre (ofte benævnt aspirin) mindsker risikoen for at udvikle kræft i tyk- og endetarm. Desværre er behandling med acetylsalicylsyre forbundet med risiko for alvorlig mave-tarmblødning og kan derfor ikke bruges til at forebygge tarmkræft i den generelle befolkning.
En lang række undersøgelser udført over de seneste 30 år har vist, at brug af acetylsalicylsyre kan mindske risikoen for at udvikle kræft i tyk- og endetarmen.
Flere resultater tyder på, at brug af acetylsalicylsyre hos patienter med tarmkræft også kan sænke risikoen for at dø af sygdommen, men disse resultater er ikke sikre.
Andre undersøgelser tyder på, at acetylsalicylsyre også kan nedsætte risikoen og forbedre sygdomsforløbet for andre kræftsygdomme, herunder kræft i spiserør og mavesæk, prostatakræft, lungekræft, og brystkræft, men der mangler sikker dokumentation for disse sammenhænge.
Desværre er behandling med acetylsalicylsyre forbundet med risiko for alvorlig mave-tarmblødning og i sjældne tilfælde også for hjerneblødning. Acetylsalicylsyre kan derfor ikke anbefales til generel forebyggelse af tarmkræft.
Der er fortsat behov for forskning på området, bl.a. for at afklare den optimale dosis (balance mellem effekt og bivirkninger), og for at belyse om brug af acetylsalicylsyre kan øge risikoen for andre kræfttyper.
Desuden er forskerne meget interesserede i at få klarlagt, om acetylsalicylsyre som supplerende behandling kan forbedre sygdomsforløbet ved tarmkræft og andre kræfttyper.
Der foregår forskning med lodtrækningsforsøg (kliniske randomiserede forsøg) af lang varighed, og det forventes, at disse undersøgelser i løbet af de kommende år vil kunne give yderligere svar på den samlede effekt ved brug af acetylsalicylsyre.
Endelig forskes der i udvikling af lægemidler med samme kræftforebyggende effekt som acetylsalicylsyre, men med færre bivirkninger.
Acetylsalicylsyre kan give alvorlige bivirkninger, og risikoen for bivirkninger stiger med alderen. Derfor skal man aldrig selv starte med at tage acetylsalicylsyre som forebyggelse mod tarmkræft (og eventuelt andre kræftsygdomme). Tal altid først med din egen læge.
Acetylsalicylsyre kan overvejes som lav-dosis (75-150 mg) behandling, hvis man har særlige disponerende faktorer for at udvikle tarmkræft, og ikke tidligere har haft mavetarmblødning i forbindelse med behandling med acetylsalicylsyre eller anden medicin.
Forskerne har fokus på at kortlægge præcist, hvilke patienter med risikofaktorer, forstadier eller tarmkræft, der evt. kan have gavn af behandling med acetylsalicylsyre, som såkaldt skræddersyet behandling. Men indtil videre findes der ikke klare anbefalinger for forebyggende brug af acetylsalicylsyre.
Sidst ændret:01.02.2023
Søren Friis, seniorforsker og Charlotte Skriver, postdoc, begge fra Center for Kræftforskning, Kræftens Bekæmpels
Strandboulevarden 49
2100 København Ø
Tlf.: 35 25 75 00
E-mail: info@cancer.dk
CVR: 55629013
EAN numre
Kontakt
Privatlivspolitik
Henvendelser om indsigt i
og sletning af persondata:
Indsigt i persondata
Sletning af persondata
Klager over brug af persondata:
E-mail: dpo@cancer.dk
Professionel og gratis rådgivning
Tlf.: 80 30 10 30
Hverdage kl. 9 - 21
Lør. - søn. kl. 12 - 17