Gå til sygdomsliste

Aspirin nedsætter risiko for tarmkræft

En række undersøgelser har vist, at brug af aspirin (acetylsalicylsyre) mindsker risikoen for at udvikle kræft i tyk- og endetarmen. Desværre er aspirinbehandling forbundet med risiko for alvorlig mave-tarmblødning og kan derfor ikke bruges til at forebygge tarmkræft på nuværende tidspunkt.

En lang række undersøgelser foretaget over de seneste 25 år har slået fast, at brug af aspirin (acetylsalicylsyre) mindsker risikoen for at udvikle kræft i tyk- og endetarmen.

Flere resultater tyder på, at brug af aspirin hos patienter med tarmkræft også kan sænke risikoen for at dø af tarmkræft, men disse resultater er ikke entydige.

Andre undersøgelser tyder på, at aspirin også kan nedsætte risikoen og forbedre prognosen for andre kræftsygdomme, herunder kræft i spiserør og mavesæk, prostatakræft, lungekræft, og brystkræft, men der mangler stadig dokumentation for disse sammenhænge.

Alvorlige bivirkninger ved aspirin-behandling

Desværre er aspirinbehandling forbundet med risiko for alvorlig mave-tarmblødning og i sjældne tilfælde også for hjerneblødning. Aspirin kan derfor ikke anbefales til generel forebyggelse af tarmkræft på nuværende tidspunkt.  

Der er behov for mere forskning i aspirin og kræft

Der er behov for mere forskning på området, bl.a. for at afklare den optimale dosis, og for at belyse om brug af aspirin øger risikoen for at udvikle en række andre kræfttyper.

Desuden er forskerne meget interesserede i at få klarlagt, om aspirin som supplerende behandling kan forbedre sygdomsforløbet ved tarmkræft og andre kræfttyper.

Der foregår forskning med en række lodtrækningsforsøg (kliniske randomiserede forsøg), og det ventes, at disse undersøgelser i løbet af de nærmeste få år vil kunne give svar på den samlede effekt ved brug af aspirin.

Endelig forskes der i at udvikle lægemidler, der har samme kræftforebyggende effekt, men med færre bivirkninger end aspirin.

Start aldrig selv på at tage aspirin forbyggende uden aftale med egen læge

Aspirin kan give alvorlige bivirkninger, og risikoen for bivirkninger stiger med alderen. Derfor skal man aldrig selv starte med at tage aspirin som forebyggelse mod tarmkræft (og eventuelt andre kræftsygdomme). Tal altid først med din egen læge.

Ingen klare anbefalinger for brug af aspirin som forebyggelse af tarmkræft

Aspirin kan overvejes som lav-dosis (75-150 mg) behandling, hvis man har én eller flere disponerende faktorer for at udvikle tarmkræft, og ikke tidligere har haft mavetarmblødning i forbindelse med behandling med aspirin eller anden medicin.

Forskerne har fokus på at identificere mere præcist, hvilke patienter med forstadier og tarmkræft, der kan have gavn af aspirinbehandling, som såkaldt skræddersyet behandling. Men indtil videre findes der ikke klare anbefalinger for forebyggende brug af aspirin.

Læs mere om medicinens virkning og bivirkninger 

Aspirin sælges under navne som Hjeralbyl®, Hjertemagnyl®, Hjertemin®, Hjerdyn®, Kodimagnyl®, og Treo®, hvor de første 4 midler repræsenterer lav-dosis (75-150 mg) aspirin, og de 2 sidste høj-dosis (500 mg) aspirin:

Præparater der indeholder acetylsalicylsyre


Alt om endetarmskræft og tyktarmskræft:

Endetarmskræft – forsiden

Tyktarmskræft - forsiden

 

Rådgivning

Ring til Kræftlinjen, skriv til Brevkassen eller find den nærmeste kræftrådgivning.

Vores rådgivningstilbud


Cancerforum

Del dine tanker og erfaringer i gruppen "Tarmkræft" på Cancerforum.


Til pårørende

Råd til pårørende

Hvordan støtter man som pårørende en kræftpatient bedst, mens man også passer på sig selv?

Råd til pårørende