22-10-2020

Kræftpatienter mangler kendskab til senfølger

Der kommer mere og mere viden om senfølger, og hvad man kan gøre for at afhjælpe og lindre dem. Alligevel føler mange kræftpatienter stadig, at de er overladt til sig selv med fysiske og psykiske senfølger efter kræft.

Over halvdelen af kræftpatienter oplever en eller flere senfølger efter kræft. Én af de mange kræftpatienter er Randi. Men at senfølger skulle komme til at fylde i hverdagen, efter behandlingen egentlig var afsluttet, var Randi ikke forberedt på. I denne video kan du høre hende fortælle om sine oplevelser med at have senfølger efter kræft, og hvordan hun opsøgte hjælp.

 

”Da jeg så var færdigbehandlet med mit kræftforløb, følte jeg faktisk, at jeg blev sådan lidt efterladt på perronen, fordi jeg pludselig stod med en masse fysiske og psykiske senfølger. Så det kom faktisk lidt som et chok”

- Randi

FAKTA

I Kræftens Bekæmpelses landsdækkende spørgeskemaundersøgelse fra 2019 svarer:

  • 48 %, at de i mindre grad eller slet ikke kender til, hvilke tegn på senfølger, de skal være opmærksomme på
  • 29 % at de ikke ved, hvem de kan kontakte, hvis de oplever tegn på senfølger
  • 36 % at de har talt med en sundhedsprofessionel på sygehuset om deres behov for afhjælpning/lindring af fysiske udfordringer/senfølger
  • 25 % at de har talt med en sundhedsprofessionel på sygehuset om deres behov for afhjælpning/lindring af psykiske udfordringer/senfølger

HJÆLP TIL SENFØLGER

Senfølgerforeningen er en landsdækkende patientforening, der arbejder for at fremme kendskabet til og forståelsen for senfølger hos kræftbehandlede. På deres telefonlinje kan man få hjælp og rådgivning om senfølger. Læs mere på Senfølgerforeningens hjemmeside eller ring til Senfølgerlinjen på telefon 40 44 78 48

Kræftlinjen: Har du spørgsmål om senfølger efter kræft eller brug for rådgivning og støtte, kan du kontakte Kræftlinjen på telefon 80 30 10 30. Her taler eller skriver du med professionelle rådgivere.

På hjemmesiden Taghaandom.dk kan arbejdsgivere få hjælp til at håndtere kræft på arbejdspladsen – bl.a. til hvordan man bedst støtter en medarbejder med senfølger, der vender tilbage til arbejde.

Af Malene Lindgaard Kloster Sidst ændret 22.10.2020