07-10-2022

Stor opbakning til seminar om senfølger

Onsdag d. 28. september 2022 løb Seminar om Senfølger af stablen i flotte rammer på Hindsgavl Slot.
Lena Saltbæk fra Senfølgeklinikken i Roskilde holder oplæg. Foto: Kræftens Bekæmpelse

Bedre Viden om Senfølger var arrangør af dagens seminar, hvor 180 deltagere fra blandt andet landets kommuner, hospitaler, forskningscentre, patientforeninger, regioner og beslutningstagere var samlet, for at blive introduceret til den nyeste forskning og arbejdet på senfølgeområdet, og for at diskutere vigtige problematikker om senfølger, som fylder for mange patienter, der overlever kræft.


Dagen bød på oplæg fra blandt andet de tre nationale forskningscentre for senfølger, hvor lederne af centrene fortalte om deres forskning, efterfulgt af professor Bobby Zachariae, som fortalte om et fælles pilotprojekt mellem forskningscentrene for senfølger. Efterfølgende var der oplæg om arbejdet med at gå fra viden til kliniske retningslinjer, og lederne af en række nye klinikker for senfølger efter kræft gav indblik i deres daglige arbejde i klinikkerne og organisering heraf. Endeligt gav Erik Jylling et oplæg om senfølgetilbud i de fem regioner og perspektiverne for området i fremtiden.

Deltagerne under eftermiddagens gruppedrøftelser. Foto: Kræftens Bekæmpelse

Forud for eftermiddagens gruppedrøftelser kom Senfølgerforeningen med et oplæg til hvordan man bedst indretter hjælpen til senfølger blandt patienterne. Efterfølgende var der stor diskussionslyst og engagement, da deltagerne i grupper fik mulighed for at diskutere hvilke udfordringer de oplever i deres arbejde på senfølgeområdet og deres ønsker for fremtiden. Dagen blev afsluttet med en opsamling i plenum, hvor deltagerne var enige om, at der er brug for større ensretning og en national strategi på området, herunder udvikling af kliniske retningsliner, men også et behov om klarhed om ansvar, nemmere adgang og et stærkt samarbejde mellem sektorer.

Alt i alt en spændende og inspirerende dag med stort engagement fra dagens deltagere og oplægsholdere.

Af Katrine Brøndum Sidst ændret 07.10.2022