Gå til sygdomsliste

Særligt for dig i tyverne

Celleskrab, celleprøve, smear, smeartest – der er mange navne for den undersøgelse, som vi opfordrer dig til at bestille tid til hvert tredje år, når du får besked om det i e-Boks.

Særligt for dig i tyverne

Husk at bestille tid hos lægen, når du får invitationen i e-Boks

Særligt for dig i tyverne

Bestil tid hos lægen, når du får besked i e-Boks

Når du fylder 23 år, får du en invitation i e-Boks til screening for livmoderhalskræft. Der kommer også en, når du fylder 26 og 29 osv. osv., indtil du fylder 65 år.

Når invitationen kommer, skal du bare huske at bestille tid hos lægen.

Screening opdager celleforandringer, inden de bliver til kræft

Med screening kan man finde og behandle celleforandringer på livmoderhalsen, inden de udvikler sig til kræft.

Celleforandringer kan være forstadier til kræft, men forstadier er IKKE kræft. Forstadier udvikler sig oftest langsomt, typisk over 10-15 år.

35-årige Cecilie fik livmoderhalskræft: 'Kom nu afsted til screening'
Screening for livmoderhalskræft ung kvinde med vinterjakke og hue ramt af livmoderhalskræft

For 2 år siden fik Cecilie livmoderhalskræft, efter at hun i flere år havde ignoreret invitationerne til screening. Nu opfordrer hun andre kvinder til at komme af sted:

- Man skal bare få lavet, det celleskrab. Gynækologiske undersøgelser er ikke lige min kop te, men konsekvensen ved ikke at gøre det kan simpelthen være for stor,' siger Cecilie.

Du kan læse hele Cecilies historie her:

35-årige Cecilie fik livmoderhalskræft: 'Kom nu afsted til screening'

Screening er vigtig, også selvom du er HPV-vaccineret

Livmoderhalskræft kan forebygges med HPV-vaccination og screening. HPV-vaccinen beskytter ikke 100 pct. Så selvom du er vaccineret, er det vigtigt, at du også bliver screenet hvert tredje år hos din læge.

Det er derfor en god idé at bestille tid hos lægen, når du får invitationen, så undersøgelsen kommer i kalenderen med det samme, og du ikke glemmer alt om det.

Sådan foregår undersøgelsen

Ved undersøgelsen ligger du på en gynækologisk briks, og lægen tager en celleprøve fra livmoderhalsen med en lille børste. De fleste mærker, når prøven tages, men de færreste synes, at det gør ondt. Din celleprøve bliver sendt til et laboratorium og undersøgt for celleforandringer. Hvis du er nervøs for undersøgelsen er det en god ide at tage en snak med din læge,

Du kan læse mere om, hvordan undersøgelsen hos lægen foregår her:

Sådan foregår celleskrab-undersøgelsen

Svar på celleprøven

Du får svar på prøven i e-boks og på sundhed.dk. De allerfleste har ikke celleforandringer, og de får en ny invitation tre år senere. Hvis du har celleforandringer, bliver du henvist til yderligere undersøgelse hos en gynækolog.

Kikkertundersøgelse hos gynækologen

Gynækologen ser ind på livmoderhalsens overflade med et apparat, der ligner en kikkert (kolposkop) og tager små vævsprøver og evt. en ny celleprøve. Det tager 10-15 minutter. Efter cirka 2 uger får du svar på, om du skal have en såkaldt kegleoperation.

Celleforandringer kan behandles, så de ikke udvikler sig til kræft

Hvert år bliver flere tusinde kvinder behandlet for celleforandringer, der kan være forstadier til livmoderhalskræft. De får en kegleoperation, der fjerner forstadierne, så de ikke udvikler sig til kræft. Ved operationen fjerner lægen et kegleformet stykke af livmoderhalsen.

Cirka halvdelen af de omkring 360 kvinder, der hvert år får livmoderhalskræft, er ikke blevet screenet regelmæssigt. Kvinder, der deltager i screening, nedsætter deres risiko for at få livmoderhalskræft.

ung smilende kvinde med lyst hår og briller

Sarah fik som 27-årig konstateret livmoderhalskræft med spredning. Hun er rask i dag, men kan ikke få børn (1:15 min.)

HPV er årsag til livmoderhalskræft

Livmoderhalskræft skyldes virussen "Human papillomavirus" - også kaldet HPV. Det er en seksuelt overført virus. Der findes ca. 100 forskellige typer af HPV. Syv af dem (HPV 16, 18, 31, 33, 45, 52 og 58) er tilsammen skyld i 90 pct. af alle tilfælde af livmoderhalskræft i Danmark.

HPV smitter ved seksuel kontakt, men giver ikke symptomer. Både du og din partner kan derfor være smittet uden at vide det.

De fleste seksuelt aktive bliver smittet med HPV på et eller flere tidspunkter i deres liv. Infektionen er især almindelig blandt unge. Hos langt de fleste forsvinder infektionen af sig selv. Men hos en lille gruppe kvinder bliver infektionen kronisk, og de kvinder har en øget risiko for at udvikle celleforandringer og senere få livmoderhalskræft. Rygning øger risikoen for, at en HPV-infektion bliver kronisk.

Du kan læse om HPV her:

HPV vaccination


 

HPV-vaccine

HPV-vaccinen forebygger livmoderhalskræft. Læs mere om HPV-vaccinen på:

cancer.dk/hpv