Gå til sygdomsliste

Spørgsmål og svar

 • Skal man screenes for livmoderhalskræft, hvis man er vaccineret mod HPV?

  Ja, det er stadig vigtigt at blive tjekket regelmæssigt for celleforandringer på livmoderhalsen (screening), for HPV-vaccinen beskytter ikke 100 pct. mod livmoderhalskræft. Alle kvinder får en invitation til screening for livmoderhalskræft fra de fylder 23 år. Tilbuddet fortsætter, til man fylder 64 år.

 • Jeg troede, at livmoderhalskræft var en "mormorsygdom"?

  Nej, livmoderhalskræft rammer ikke kun ældre kvinder. Hvert år får cirka 340 kvinder diagnosen - mere end halvdelen er under 50 år. Sygdommen udvikler sig oftest langsomt, over 10-15 år. Men den kan også ramme helt unge kvinder - i deres tilfælde har sygdommen nået at udvikle sig hurtigt.

 • Hvad er årsagen til livmoderhalskræft?

  Livmoderhalskræft skyldes HPV - human papillomavirus - der er en seksuelt overført virus. Men der skal også andre faktorer til. For eksempel øges risikoen for at få livmoderhalskræft hos kvinder, der ryger. Rygning kan nemlig medvirke til, at en HPV-infektion bliver kronisk.

 • Hvordan foregår screening for livmoderhalskræft?

  Selve undersøgelsen foregår hos ens egen læge, der tager en celleprøve fra livmoderhalsen med en lille børste. De fleste mærker, når prøven tages, men de færreste synes, at det gør ondt. Hvis du er nervøs for undersøgelsen, er det en god ide at tage en snak med din læge,

 • Jeg kan ikke forstå, at jeg kun bliver inviteret hvert femte år, når min veninde bliver inviteret hvert tredje år. Hvordan kan det være?

  I 2021-2023 undersøges HPV-test som screeningsmetode for kvinder i alderen 30-59 år for at finde ud af, hvilken metode der virker bedst - også samfundsøkonomisk. Derfor blive 30-59-årige kvinder født på en ulige dato tilbudt HPV-baseret screening hvert femte år. Er man født på en lige dato tilbydes man cellebaseret screening. Hvert tredje år, når man er mellem 30 og 49 år. Hvert femte år, når man er mellem 50 og 59 år.

  Kvinderne får stadig taget en celleprøve, men prøverne undersøges forskelligt: Halvdelen undersøges for HPV, og den anden halvdel undersøges for celleforandringer ligesom i dag.