Kun 3 pct. af vores indtægter
kommer fra det offentlige.
Dit bidrag er afgørende.
Hjælp og viden
Hvad skyldes de, og hvad kan der gøres ved dem?
Mens bivirkninger opstår i forbindelse med selve kræftbehandlingen og normalt forsvinder igen, når behandlingen er slut, er senfølger mere varige gener:
Mange oplever kvalme i forbindelse med kræftsygdommen og -behandlingen. Man taler om både akut kvalme, senkvalme og forventningskvalme. Læs her om gode råd ved kvalme.
Særligt i de to første år efter kræftdiagnosen er kræftpatienter mere udsatte for angst og depression. Det er naturligt at opleve bekymringer og angst, men vær opmærksom på, om tankerne fylder for meget. Få hjælp til at håndtere følelsesmæssige reaktioner:
Den intense træthed (fatigue), der kan opstå i forbindelse med kræft, er en af de hyppigste senfølger. Kræftrelateret træthed kan ikke soves væk, men du kan gøre forskellige ting for at lindre den, få råd og øvelser:
Bekymringer om kræftsygdommen kan betyde mindre overskud til sex. Behandlingen kan også give gener, som kan gøre det svært at gennemføre samleje eller anden seksuel aktivitet.
Lymfødem skyldes en ophobning af lymfevæske mellem cellerne i en del af kroppen. Det kan opstå, fordi lymfesystemet er blevet beskadiget, f.eks. efter en operation eller strålebehandling for kræft. Behandlingen er først og fremmest af livslang kompressionsbehandling.
Karsten lever med mange senfølger efter kræft, og har været nødt til at ændre sit liv betydeligt. I videoen fortæller han, hvordan bl.a. planlægning og det at tale med andre i samme situation har hjulpet ham. (6:43 min.)
Karsten lever med mange senfølger efter kræft, og har været nødt til at ændre sit liv betydeligt. I videoen fortæller han, hvordan bl.a. planlægning og det at tale med andre i samme situation har…
Koncentrationsbesvær, glemsomhed og indlæringsproblemer – populært kaldet ’kemohjerne’ - er kognitive udfordringer, som man kan opleve i forbindelse med kræftbehandlingen. Symptomerne forsvinder ofte igen:
Hårtab kan være en bivirkning ved kemoterapi, strålebehandling og antihormonbehandling. Her kan du læse mere om årsager til hårtab og om at leve med hårtab.
Nogle typer kemoterapi kan give skader på nervebanerne. Det kan være ændret følesans i fingre og tæer, men også invaliderende gangbesvær.
Hvis du skal i behandling for kræft og gerne vil bevare muligheden for at få børn efter behandlingen, er det vigtigt at deponere sæd, æg eller æggestokke.
Mundtørhed opstår, når spytkirtlernes funktion er helt eller delvist nedsat, eller når mundslimhinden er påvirket af medicin og anden behandling. Få gode råd til problemerne her:
Det kan være en hjælp at vælge fødevarer med et højt indhold af energi og protein, uden at du samtidig behøver at øge mængden af den mad, du spiser.
Problemerne kan opstå som følge af kræftbehandling, men også fordi man får for lidt mad og drikke. Få gode råd her:
Smagsforandringer skyldes ofte kræftbehandlingen, men kan også komme pga. anden medicinbrug, eller fordi man lider af svamp i munden. Læs her, hvad du selv kan gøre, hvis du lider af smagsforandringer.
Læs her, hvorfor man får diarré, og hvad du kan gøre ved problemet.
Hvis man får knoglestyrkende medicin med bisfosfonater eller antistoffet denosumab enten som behandling af knogleskørhed eller ved behandling af knoglemetastaser, har man en øget risiko for at udvikle såkaldt ’død kæbe’:
Selvom man lider af træthed, kan man godt føle sig søvnløs. Søvnbesvær kan skyldes for lidt søvn, for meget søvn, eller at kvaliteten af ens søvn er dårlig. Læs mere om søvnløshed, og hvad du selv kan gøre for at sove bedre:
Nogle kræftpatienter tager på i vægt under og efter deres behandling. Her kan du læse om, hvad du selv kan gøre ved problemer med vægtstigning.
Nogle kræftpatienter oplever halsbrand, sure opstød eller svien i maven. Læs her om, hvad du selv kan gøre ved problemerne.
Hvis du er blevet opereret i mavesækken eller fået fjernet den, kan du opleve et særligt ubehag under og efter måltider.
Når koncentrationen af kønshormon nedsættes, går kvinder i overgangsalder. De kan få symptomer som f.eks. hedeture, blødningsforstyrrelser, nedsat sexlyst og tørhed i skeden.
Når koncentrationen af kønshormon nedsættes, kan mænd få hormonelle senfølger. Det kan være hedeture, nedsat sexlyst og nedsat evne til at få rejsning.
Ved forstoppelse er det godt at røre sig og at spise på en bestemt måde. Læs mere her:
Kræftpatienter har en let øget risiko for at få blodpropper i de dybe vener i kroppen (dyb venetrombose).
Senfølgerforeningen har lavet en serie film om livet med senfølger efter kræft. Find dem her:
Du kan hente pjecen gratis i vores webshop:
Strandboulevarden 49
2100 København Ø
Tlf.: 35 25 75 00
E-mail: info@cancer.dk
CVR: 55629013
EAN numre
Kontakt
Privatlivspolitik
Henvendelser om indsigt i
og sletning af persondata:
Indsigt i persondata
Sletning af persondata
Klager over brug af persondata:
E-mail: dpo@cancer.dk
Professionel og gratis rådgivning
Tlf.: 80 30 10 30
Hverdage kl. 9 - 21
Lør. - søn. kl. 12 - 17