Gå til sygdomsliste

Kræftbehandling kan påvirke evnen til at få børn

Nogle kræftbehandlinger kan nedsætte evnen til at blive gravid eller blive far. Læs mere hvis du skal i behandling for kræft og gerne vil bevare muligheden for at få børn efter behandlingen.

Kræftbehandling kan påvirke evnen til at få børn

Nogle kræftbehandlinger kan nedsætte ens frugtbarhed. Det kan være, at man får fjernet æggestokke, livmoder eller testikler ved en operation, eller at æggene i æggestokkene eller testiklernes funktion bliver beskadiget ved kemoterapi eller strålebehandling. Læs mere:

Kræftbehandling kan påvirke evnen til at få børn hos piger og kvinder

Kræftbehandling kan påvirke evnen til at få børn hos drenge og mænd


Muligheder for at bevare evnen til at få børn

Hvis du ikke er færdig med at stifte familie, kan det være vigtigt for dig at bevare evnen til at få børn.

Inden du går i gang med at blive behandlet for kræft, er det vigtigt, at du taler med din læge, om der er sandsynlighed for, at behandlingen kan nedsætte din evne til at få børn. Hvis det er tilfældet, og hvis du overvejer at få børn, kan du i visse tilfælde få frosset æg, æggestokke eller sæd ned, før du starter på behandlingen, så du senere har mulighed for at blive gravid eller blive far.

Kvinders muligheder for at få børn efter kræft

Mænds muligheder for at få børn efter kræft


Nu vil jeg gerne have børn efter kræftbehandlingen

Det er meget vigtigt at undgå at blive gravid eller at blive far i den periode, hvor du får kemoterapi eller strålebehandling, da behandlingerne kan skade fosteret. Efter en kræftbehandling anbefales kvinder at vente 2-3 år, inden de forsøger at få børn.

For mænd gælder, at hvis der er behov for at bruge deponeret sæd, kan det ske selv inden kræftbehandlingen er overstået. Fertilitetsklinikken vil drøfte med parret, om det er en god ide, eller om det vil være for stor en belastning. Hvis du som mand har været i kræftbehandling, kan nye sædceller bruges fra ca. et halvt år efter afsluttet behandling.

Forskning viser, at kræftoverlevere generelt får sunde børn, og der ikke er øget risiko for, at børnene selv får kræft.

Hvornår kan jeg prøve på at få børn efter kræftbehandling?


Tal med din læge

Bliv grundigt informeret om dine muligheder, hvis du senere ønsker at få børn. Tag gerne en pårørende med til samtalen med lægen.

Husk, at æg, æggestokke eller sæd skal fryses ned, inden kræftbehandlingen starter.


Læs om din sygdom

Dette er en generel beskrivelse af kræft og fertilitet. Du kan læse om de enkelte sygdomme, herunder eventuelle bivirkninger til behandlingerne her:

Kræftsygdomme

En gravid kvinde sidder i solen sammen med et lille barn

Godt nyt: Den hidtil største undersøgelse på området viser, at kvinder, der har haft kræft som børn, i dag har næsten lige så stor sandsynlighed som andre for at blive mødre senere i livet (1:14 min.)

 
Få hjælp af en rådgiver

Har du eller en af dine nærmeste kræft, kan du få gratis hjælp:

   

Rådgivning


Opret en profil på cancerforum og mød andre patienter og pårørende, som du kan dele tanker og erfaringer med.