Gå til sygdomsliste

Information om corona

Som kræftpatient og pårørende kan det være svært at vide, hvordan man skal forholde sig til corona. Vi hjælper derfor med at oversætte myndighedernes udmeldinger og lægger løbende information her på siden, hvor du kan finde link til ofte stillede spørgsmål og svar, nyheder, praktisk hjælp og rådgivningstilbud.

Kvinde der sidder på en træstub med sine to hunde ved en sø i en skov under coronakrisen

Nogle kræftpatienter har særlig risiko for at udvikle et alvorligt sygdomsforløb med COVID-19. Har man det, bør man holde ekstra afstand og ekstra god hygiejne. Det gælder også dem, man deler husstand med.


Ikke alle kræftpatienter er i den særlige risikogruppe

Myndighederne har maj 2020 udsendt nye retningslinjer om hvilke personer, der kan have øget risiko for at få et mere alvorligt sygdomsforløb, hvis de smittes med coronavirus.

Inden for kræftområdet er det personer med disse sygdomme og tilstande, som antages at have øget risiko:

  • Lungekræft
  • Udbredt (metastatisk) kræft – uanset kræfttype
  • Strålebehandling mod lunger, eller hvor lungerne rammes
  • Pneumontitis (sygdom i lungevævet) som bivirkning til immunterapi


Det gælder også patienter, der har nedsat immunforsvar pga.:

  • Immunhæmmende behandling, herunder behandling med kemoterapi, højdosis steroid og biologiske lægemidler
  • Sygdomme med nedsat immunforsvar, f.eks. myelomatose

Læs ofte stillede spørgsmål

Hos Kræftens Bekæmpelse følger vi myndighedernes anvisninger tæt. På vores spørgsmål/svar-side kan du løbende holde dig opdateret omkring retningslinjerne for, hvordan du skal forholde dig:

Spørgsmål og svar om coronavirus


Få rådgivning

Hvis du har brug for at drøfte din situation, så ring til en professionel rådgiver på Kræftlinjen (80 30 10 30) eller i din lokale kræftrådgivning. Kræftrådgivningerne er åbne igen for personligt fremmøde. Du skal dog ringe og bestille tid først:

Find din lokale kræftrådgivning og bestil tid 

Se andre muligheder for at få rådgivning om coronavirus


Nyheder fra Kræftens Bekæmpelse om coronavirus

Hos Kræftens Bekæmpelse er vi løbende i kontakt med sundhedsmyndighederne. Vi opdaterer siderne her på cancer.dk og udgiver løbende nyheder på området. 

Nyheder om corona


Online aktiviteter og andre tilbud i en tid med corona

I kræftrådgivningerne venter vi lidt med at slå dørene op til de sædvanlige indendørs gruppetilbud. I stedet bringer vi løbende online-sessioner med yoga og mindfulness på Facebook Live. Du kan finde dem og andre tilbud her:

Tilbud i coronatiden


Vaccination mod pneumokokker til borgere i særlig risiko

Pneumokokker er en gruppe bakterier, der i visse tilfælde kan give alvorlig sygdom. For at beskytte særligt sårbare borgere er vaccinationen mod pneumokokker nu gratis for alle, der er fyldt 65 år eller derover, børn med udvalgte kroniske sygdomme og andre borgere, som er i særlig risiko. Man kan bestille tid til vaccination hos egen læge. Læs mere om vaccinen her:

Pneumokokvaccination

Ny app skal forhindre smitte

Smitte|stop er en ny app fra Sundheds- og Ældreministeriet, der skal hjælpe med at forhindre, at COVID-19 spreder sig, mens Danmark genåbner.

Hvis mange danskere downloader appen, kan smittekæder bremses til gavn for sårbare patienter. Vi skal dog stadig huske de vigtige og gode råd fra sundhedsmyndighederne om afstand og hygiejne i det offentlige rum.

Du kan downloade appen her

OBS: For at hente appen skal du have opdateret din telefons styresystem til den seneste version. 

"Nu forstår folk, hvordan vi har det"
Tæt på kræft juni 2020

I seneste nummer af Tæt på kræft kan du læse om konsekvenserne ved den isolation, som mange har været tvunget til pga. corona - og som nogle kræftpatienter er tvunget til i årevis.

Du kan blandt andet læse om 8-årige Julius og hans mor, der kender alt til at leve i isolation pga. kræft. 

Tæt på kræft - juni 2020

Badges, veste, masker til særligt sårbare

Kræftens Bekæmpelse har undersøgt behovet og holdningen blandt kræftpatienter i foreningens brugerpanel. Over 70 pct. synes, det er en god ide med badges eller lignende, og mere end halvdelen ville selv bruge det i det offentlige rum.

Derudover har Kræftens Bekæmpelse haft et møde med Danske Patienter, Sundhedsstyrelsen og en lang række patientforeninger omkring brug af badges, veste, masker til særligt sårbare i det offentlige rum. Hvis man beslutter at sætte det i produktion, bliver det en national model, som er frivillig og kan bruges af alle patientgrupper og andre, der ønsker at opfordre til afstand. På baggrund af mødet vil Sundhedsstyrelsen nu undersøge, om der skal tilbydes badges eller lignende til sårbare grupper efter sommerferien.

Kræftens Bekæmpelse følger udviklingen og afventer Sundhedsstyrelsens beslutning.

Har du spørgsmål?

Hvis du har bekymringer omkring at færdes i det offentlige rum, er du velkommen til at ringe og tale med rådgiverne på Kræftlinjen på 80 30 10 30.

Marie Lawætz, leder af Kræftlinjen, giver gode råd om kræft og coronavirus til kræftpatienter og pårørende og opfordrer til at ringe til Kræftlinjen

På Kræftlinjen får vi mange corona-relaterede spørgsmål om, hvad man skal gøre, hvis man bor sammen med en kræftpatient eller kender en kræftpatient i isolation. Det giver Marie Lawætz, som er leder af Kræftlinjen, nogle gode råd om (2:28 min.).


Hold dig løbende opdateret hos myndighederne

De offentlige myndigheder i Danmark er gået sammen om at samle alle oplysninger om coronavirus. Find dem her: 

Politi.dk/corona

Læs myndighedernes anbefalinger til dig, der har en øget risiko:

Særlige risikogrupper