Gå til sygdomsliste

Husk at bestille tid til den celleprøve, du aflyste under coronakrisen

07-07-2020
Ny rapport fra Sundhedsstyrelsen viser et bekymrende fald i antallet af kvinder, der deltog i de regelmæssige tjek for livmoderhalskræft i marts og april. Det er vigtigt, at kvinderne bestiller ny tid til en celleprøve. Det er helt afgørende for, at celleforandringer og livmoderhalskræft ikke overses som følge af coronakrisen, siger Jesper Fisker, adm. direktør i Kræftens Bekæmpelse.
Ung kvinde

Rigtig mange kvinder har udsat deres celleprøve . Udsættelse af en celleprøve kan i værste fald medføre, at celleforandringer overses og når at udvikle sig til kræft. Foto: Colourbox

Antallet af celleprøver fra livmoderhalsen er styrtdykket i forbindelse med coronakrisen fra normalt omkring 5.400 om ugen på landsplan til ca. 1.400 om ugen under krisen. Det samme markante fald ses i alle regioner. Fra midten af april begynder antallet af prøver langsomt at stige igen. Men i uge 17 er man kun lige akkurat nået op på 3.400 prøver. Altså 2.000 færre prøver end normalt. Det viser en ny rapport fra Sundhedsstyrelsen.

Der er altså rigtig mange kvinder, der har udsat deres celleprøve og måske fortsat afventer at bestille tid. Celleprøver fra livmoderhalsen bruges til de regelmæssige tjek for livmoderhalskræft (screening), som kvinder mellem 23 og 64 år tilbydes. Udsættelse af en celleprøve kan i værste fald medføre, at celleforandringer overses og når at udvikle sig til kræft. Hvis det sker, kræver det et større indgreb for at fjerne kræften.

Det er vigtigt, at kvinderne bestiller ny tid til en celleprøve. Det er helt afgørende for, at celleforandringer og livmoderhalskræft ikke overses som følge af coronakrisen

Jesper Fisker, adm. direktør i Kræftens Bekæmpelse

Det er vigtigt, at kvinderne bestiller ny tid til en celleprøve. Det er helt afgørende for, at celleforandringer og livmoderhalskræft ikke overses som følge af coronakrisen, siger Jesper Fisker, adm. direktør i Kræftens Bekæmpelse.

Frygt for smitte
Nogen tror måske, at tilbuddet om screening for livmoderhalskræft var sat på pause, da landet lukkede ned. Det var det ikke. Undersøgelserne burde derfor være udført som de plejer. Der har dog i det hele taget været færre patienter hos de praktiserende læger under corona. At kvinder har aflyst deres celleprøve kan skyldes bekymring for at blive smittet med corona eller et ønske om ikke at ville belaste sundhedsvæsenet, fordi andre kunne have mere brug for det.

Husk at bestille tid til ny celleprøve
Kræftens Bekæmpelse anbefaler kvinderne at bestille ny tid til en celleprøve allerede nu. Hvis din læge holder sommerferie, kan du skrive til din læge med ønsket om en ny tid f.eks. via appen ”Min Læge”.

 Normalt får kvinder en påmindelse, som kommer 3 og 6 måneder efter den første invitation, men det er der ingen grund til at vente på.

 Fakta

Kvinder mellem 23 og 64 år bliver hvert tredje eller femte år tilbudt screening for livmoderhalskræft – en celleprøve fra livmoderhalsen, der tages af den praktiserende læge. Celleprøven kan afsløre celleforandringer, der kan være forstadier til kræft – eller kræft.

 Læs mere om screening for livmoderhalskræft

Screening for livmoderhalskræft

Læs rapport fra Sundhedsstyrelsen

COVID-19: Monitorering af aktivitet i sundhedsvæsenet