Kun 3 pct. af vores indtægter
kommer fra det offentlige.
Dit bidrag er afgørende.
Sundhedsstyrelsen anbefaler, at alle personer, der er fyldt 50 år og derover, tager mod invitationen til booster-vaccination.
Gruppen over 50 år får automatisk tilsendt en invitation i e-Boks.
Derefter kan man bestille tid på vacciner.dk.
Denne del af vaccinationsprogrammet startede 1. oktober - og er udrullet i hele landet.
Læs mere på myndighedernes side:
Vaccination mod covid-19
Læs myndighedernes nyhed
Efterårets vacciner mod covid-19 og influenza skal hjælpe os gennem vinteren
Selvom alder er den altoverskyggende selvstændige risikofaktor for et alvorligt forløb med covid-19, kan nogle grupper under 50 år være i øget risiko.
Sundhedsstyrelsen anbefaler, at du som kræftpatienter under 50 år bestiller tid til vaccination, hvis:
Sådan bestiller du tid til vaccination:
Da du er under 50 år, modtager du ikke en automatisk indkaldelse i din e-Boks.
Du bestiller tid ved at logge på www. vacciner.dk og udfylde en tro- og loveerklæring på, at du er i målgruppe for covid-19-vaccinationsprogrammet.
Herefter kan du bestille en tid til vaccination, når det passer dig bedst.
Er du i tvivl, om det er en god ide at blive vaccineret, kan du tale med din læge, som kan hjælpe dig med at vurdere din situation i forhold til dit helbred. Der vil også være en guide på vacciner.dk, der kan vejlede dig.
Hvor kan jeg blive vaccineret?
Du kan blive vaccineret forskellige steder, alt afhængigt af, hvor du bor, fx i vaccinationscentre og hos nogle almen praktiserende læger og apoteker. Nogle steder kræver tidsbestilling direkte hos dem. Andre steder kan du møde op uden tidsbestilling.
Få et overblik over vaccinationsstederne og mulighederne her
Har du behov for hjælp til tidsbestillingen kan du ringe til din regionale hotline:
Region Hovedstaden: Tlf. 38 66 00 00
Region Sjælland: Tlf. 70 20 42 33
Region Syddanmark: Tlf. 99 44 07 17, tryk 1
Region Midtjylland: Tlf. 70 23 24 15
Region Nordjylland: Tlf. 97 64 84 63
Læs mere i Sundhedsstyrelsens nyhed
Sådan bestiller du tid, hvis du ikke får invitation
Læs Sundhedsstyrelsen pjece
Skal jeg vaccineres?
Pr. 15. november 2022 har alle borgere under 50 år udenfor det offentlige vaccinationsprogram mulighed for at købe en booster-vaccination mod egenbetaling.
Overblik over hvilke apoteker der vaccinerer mod egenbetaling
Apovac
Overblik over privat udbyder
Copenhagen Medical
Sundhedsministeriets nyhed
Nu er det muligt at købe en covid-19-vaccine
Der findes forskellige typer af tidlige behandlinger af covid-19. Der er både tabletbehandlinger, som en læge kan udskrive en recept på og behandlinger, som gives på sygehuset.
Det er patientens egen læge, som vurderer, om de kan få tidlig behandling og hvilken af behandlingerne, de kan få.
For personer med svært nedsat immunforsvar kan det være behandling med Remdesivir
Hvis du er smittet med covid-19, har symptomer og er i øget risiko for et alvorligt sygdomsforløb, er du muligvis i målgruppen for tidlig tabletbehandling, der har til formål at nedsætte risikoen for et alvorligt forløb.
I Sundhedsstyrelsens kriterier anføres alder og vaccinationsstatus som væsentlige - men er du kræftpatient i øget risiko og med positiv test og har du symptomer på covid-19, så kontakt din egen læge for en individuel vurdering i forhold til om du kan tilbydes tidlig tabletbehandling.
Det vigtigt, at du kontakter din egen læge, så snart du er testet positiv, da behandlingen skal gives hurtigt efter, at du har fået symptomer.
Kræftpatienter i øget risiko er:
Læs nyheden fra sst.dk
Hvis du har symptomer og er i øget risiko
Læs Sundhedsstyrelsens retningslinje
Midlertidig retningslinje for visitation og behandling med Paxlovid
Læs pjecen
Om tabletbehandling mod covid-19
Alle restriktioner er ophævet 1. februar og COVID-19 er ikke samfundskritisk sygdom. Men Sundhedsstyrelsen forventer dog, at covid-19 udvikler sig til en sæsonbetonet smitte, som vi kender det fra f.eks. influenza.
Det betyder, at vi må regne med, at smitten blusser op hen over efteråret og vinteren 2022/23.
Råd til personer i øget risiko
Sundhedsstyrelsen anbefaler, at du er ekstra opmærksom på at passe på dig selv, også selvom du er vaccineret mod covid-19. Vaccinerne beskytter godt, især mod alvorlig sygdom, men de er ikke 100 % effektive.
Hvis du allerede før covid-19 epidemien tog særlige forholdsregler i din hverdag for at undgå at blive smittet med andre sygdomme, fx pga. nedsat immunforsvar, anbefales du fortsat at gøre dette.
Gode råd til dig i øget risiko:
Kontakt din egen læge eller den læge, som behandler dig, hvis du er i tvivl om, hvordan du skal forholde dig i forhold til din situation.
Du er også velkommen til at ringe til vores professionelle rådgivere på Kræftlinjen 80 30 10 30 og tale din situation igennem.
Spørgsmål/svar
Ifølge Sundhedsstyrelsen vurderes nedenstående kræftsygdomme og tilstande at kunne medføre øget risiko for et alvorligt forløb ved smitte med COVID-19:
Risikoen afhænger af ens generelle helbred
Risikoen for et alvorligt forløb hvis man smittes med med COVID-19 afhænger af ens overordnede helbredstilstand, ens alder og hvis man lider af andre sygdomme og tilstande, der påvirker immunforsvaret og derfor medfører en øget risiko.
Er du i tvivl, er det en god idé at få en individuel vurdering hos den behandlende læge på hospitalet eller din egen læge.
Her kan du læse Sundhedsstyrelsens information om, hvem der har øget risiko:
Ud fra et forsigtighedsprincip anbefaler Sundhedsstyrelsen, at nære pårørende i samme husstand som personer med svært nedsat immunforsvar vaccineres mod covid-19.
Det gælder nære pårørende (helt ned til 12 år), der bor sammen med kræftpatienter, der:
Sådan bestiller du tid til vaccination:
Gå ind på www.vacciner.dk og bekræfte, at du er i målgruppe for vaccination. Hvis du er i tvivl, om du er i målgruppe for vaccination, kan du udfylde et vejledende spørgeskema, som også findes på vacciner.dk og derefter bestille tid, hvis du er i målgruppe.
Eller
Tal med din læge, som kan oprette et vaccinationsforløb på vacciner.dk til dig. Herefter kan du selv bestille tid på www.vacciner.dk. I nogle tilfælde vil lægen kunne vaccinere dig med det samme.
Læs mere i Sundhedsstyrelsens nyhed
Er du i øget risiko for alvorlig forløb af covid-19
Læs Sundhedsstyrelsen pjece
Skal jeg vaccineres?
Som pårørende til en person i øget risiko for et alvorligt sygdomsforløb er det naturligt, at man kan blive bekymret for at tage smitte med hjem. Du kan gøre flere ting for at beskytte din pårørende, som er i øget risiko.
Hvis du bor sammen med en person i øget risiko anbefales du, at være ekstra opmærksom på at følge Sundhedsstyrelsens generelle råd om smitteforebyggelse. Hjælp også din pårørende og andre, som du bor sammen med, med at huske og følge rådene – også børn.
Læs mere om Sundhedsstyrelsens generelle råd om smitteforebyggelse
Hvis du får symptomer på covid-19 anbefaler Sundhedsstyrelsen som udgangspunkt ikke test, hvis man ikke selv er i øget risiko, og hvis det ikke har betydning for en eventuel videre behandling. Hvis du er bekymret for, om du har covid-19, eller gerne vil vide det, fordi du bor sammen med en person i øget risiko, kan du overveje at tage en selvtest.
Det er også stadig muligt at booke tid til PCR-test i det offentlige testsystem.
Find gode råd til dig som er pårørende
Forebyg smitte - Pårørende til personer i øget risiko
Læs alt om corona og kræft:
Sidst opdateret 08.12.22