Gå til sygdomsliste

Spørgsmål og svar om corona

Her på siden kan du få svar på ofte stillede spørgsmål om kræft og corona. Hos Kræftens Bekæmpelse er vi løbende i kontakt med sundhedsmyndighederne og opdaterer siden, når der er nyt.
  • JEG ER KRÆFTPATIENT:
  • Hvem er omfattet af vaccinationsindsatsen pr. 1. oktober 2023

    Fra den 1. oktober 2023 kan alle, der er fyldt 65 år blive vaccineret mod covid-19. Man vil i løbet af september modtage en invitation i Digital Post - herefter kan der bestilles tid til vaccination på www.vacciner.dk.

    Desuden kan yngre personer, der er i risiko for alvorligt sygdomsforløb, blive vaccineret. Denne gruppe vil tra 20. september og på baggrund af en tro- og love erklæring kunne bestille tid på www.vacciner.dk

    Det vil være disse grupper af kræftpatienter under 65 år, der kan bestille tid:

    Personer med erhvervet immundefekt, fx personer med kræft i behandling med kemoterapi eller personer i anden immundæmpende behandling.

    Du er velkommen til at ringe til Kræftlinjen på 80 30 10 30, hvis der er brug for at tale situationen igennem.

    Læs Sundhedsstyrelsens nyheder
    Disse personer anbefales vaccination mod influenza og covid-19
     

    Har du en kronisk sygdom, kan du nu bestille tid til vaccination mod influenza og covid-19

  • Tidlig behandling af covid-19 til smittede personer i øget risiko

    Hvis du er smittet med covid-19, har symptomer og er i øget risiko for et alvorligt sygdomsforløb, kan du være i målgruppen for tidlig tabletbehandling, som kan nedsætte risikoen for et alvorligt forløb med covid-19.

    Det er din egen læge, som vurderer om du kan få tidlig behandling, og hvilken behandling du kan få.

    Det er vigtigt, at du kontakter egen læge, så snart, du har en positiv test og indenfor fem dage. Hvis det ikke er muligt, bør du kontakte vagtlægen i stedet, da behandlingen skal gives hurtigst muligt.


    Læs mere hos Sundhedsstyrelsen
    Tidlig tabletbehandling af covid-19

  • Hvilke kræftpatienter har øget risiko ved smitte med COVID-19?

    Ifølge Sundhedsstyrelsen vurderes nedenstående kræftsygdomme og tilstande at kunne medføre øget risiko for et alvorligt forløb ved smitte med COVID-19:

    • Metastatisk kræft uanset kræfttype – dvs. kræft, der har spredt sig
    • Igangværende kræftbehandling og hvis man har fået kræftbehandling inden for det seneste år - herunder stråleterapi, kemoterapi og immunhæmmende behandling
    • Kræftsygdomme som kan hæmme immunforsvaret, f.eks. hæmatologiske kræftsygdomme


    Risikoen afhænger af ens generelle helbred

    Risikoen for et alvorligt forløb hvis man smittes med med COVID-19 afhænger af ens overordnede helbredstilstand, ens alder og hvis man lider af andre sygdomme og tilstande, der påvirker immunforsvaret og derfor medfører en øget risiko.


    Er du i tvivl, er det en god idé at få en individuel vurdering hos den behandlende læge på hospitalet eller din egen læge.


    Her kan du læse Sundhedsstyrelsens information om, hvem der har øget risiko:


    Personer med øget risiko ved COVID-19 


    Pjece: "Gode råd til dig der er i øget risiko"

  • JEG ER PÅRØRENDE:
  • Jeg er pårørende til kræftpatient i øget risiko - skal jeg vaccineres?

    Sundhedsstyrelsen anbefaler vaccination mod covid-19 til personer i samme husstand som personer med medfødt eller erhvervet immundefekt - eller børn i øget risiko for alvorlig influenza eller covid-19.

    Læs mere i Sundhedsstyrelsens spørgsmål og svar

  • Gode råd til dig som bor sammen med kræftpatient i øget risiko

    Som pårørende til en person i øget risiko for et alvorligt sygdomsforløb er det naturligt, at man kan blive bekymret for at tage smitte med hjem. Du kan gøre flere ting for at beskytte din pårørende, som er i øget risiko.

    Hvis du bor sammen med en person i øget risiko anbefales du, at være ekstra opmærksom på at følge Sundhedsstyrelsens generelle råd om smitteforebyggelse. Hjælp også din pårørende og andre, som du bor sammen med, med at huske og følge rådene – også børn.

    Læs mere om Sundhedsstyrelsens generelle råd om smitteforebyggelse

    Hvis du får symptomer på covid-19 anbefaler Sundhedsstyrelsen som udgangspunkt ikke test, hvis man ikke selv er i øget risiko, og hvis det ikke har betydning for en eventuel videre behandling. Hvis du er bekymret for, om du har covid-19, eller gerne vil vide det, fordi du bor sammen med en person i øget risiko, kan du overveje at tage en selvtest.

    Det er også stadig muligt at booke tid til PCR-test i det offentlige testsystem.


    Find gode råd til dig som er pårørende
    Forebyg smitte - Pårørende til personer i øget risiko



Læs alt om corona og kræft: 

Corona - forsiden

Sidst opdateret 21.09.23