Gå til sygdomsliste

Den sidste tid

Der er mange forskellige måder at reagere på, når den aktive behandling bliver afsluttet, og man udelukkende modtager lindrende (palliativ) behandling.

For nogle fylder tanker og samtaler om livet og døden meget, for andre er det vigtigste at leve så normalt som muligt, så længe som muligt. Mange har fokus på at få det bedste ud af den tid, der er tilbage.

Nogle har brug for at få talt med sine nærmeste om livet og døden. Det kan være svært at tage sådanne samtaler. Her kan du få inspiration til, hvordan I kan tale om de svære ting.

Du kan også læse om testamente, samt om hvilke muligheder man har i den sidste tid: hospice, hjemmesygepleje, plejeorlov m.v.

Måske kan nogle af siderne bruges som udgangspunkt for en snak med dine pårørende.

Reaktioner og tanker ved livets afslutning

Mennesker reagerer forskelligt, når de får at vide, at sygdommen er så fremskreden, at de inden for en relativ kort periode vil dø af den. Nogle forsøger at forholde sig til døden og erkende, at den er nært forestående. Andre holder lige til det sidste fast i håbet og troen på, at de vil overleve. Nogle tænker på meningen med livet, andre fokuserer på at være til stede i nuet og at få det bedste ud af den sidste tid. Læs her om tanker og reaktioner ved livets afslutning:

Tanker og reaktioner


Gode råd til at tale om livet og døden

For nogle kan det være rart at få talt om livet og om døden med sine nærmeste. Her kan du læse mere om at tale med sine nærmeste:

At tale med sine nærmeste


Hvor ønsker jeg at dø?

Nogle ønsker at dø derhjemme. Andre foretrækker at komme på hospice eller at blive på sygehuset eller plejehjemmet. Læs mere her:

Hvor ønsker jeg at dø?


Overvejelser om pårørende på plejeorlov

Plejeorlov kan være fysisk og psykisk udfordrende. Derfor må I sammen overveje om det er en god løsning for jer. Læs mere om plejeorlov for pårørende her:

Pårørende på plejeorlov


Planlægning af begravelse

Nogle ønsker at planlægge, hvordan deres egen begravelse skal foregå. Andre vil helst overlade det til deres pårørende eller andre. Læs mere:

Overvejelse om begravelse


Testamente og arveregler

Med et testamente kan du sikre dig, at det, du efterlader dig, bliver ordnet, som du ønsker det. Her kan du læse mere om testamente og arveregler:

Testamente


Hjælp til pleje i den sidste tid

Uanset om man vælger at tilbringe den sidste tid på hospitalet, plejehjem, hospice eller hjemme er der hjælp og støtte at få. Læs her om mulighederne for hjælp og pleje i den sidste tid:

Pleje i den sidste tid


Kroppen i de sidste uger og dage

Når man er døende, kan man opleve forskelligt ubehag i større eller mindre grad, og kroppen svækkes gradvist. Læs her om kroppen i de sidste uger og dage:

Kroppen i den sidste tid


Læs mere:

Gratis rådgivning til alle berørt af kræft

Rådgivning

Hvis du hellere vil læse i en pjece, akn du bestille den her:

Pjece: Livet med uhelbredelig kræft

Læs alt om 'hvis du har kræft'

Hvis du har kræft - forside


 

Rådgivning

Ældre kvinde taler med en kvinde med ryggen til

Ring til Kræftlinjen, skriv til Brevkassen eller find den nærmeste kræftrådgivning.

Vores rådgivningstilbud


Alternativ behandling og naturlægemidler

Om alternativ behandling

At gøre noget aktivt for sig selv kan give håb og styrke, hvis du har kræft.

Alternativ behandling


Børns behov når far eller mor har kræft

Når mor eller far har kræft, har børn først og fremmest brug for omsorg og kærlighed.

Børn i kræftramte familier


Opskrifter

Opskrifter

Hvad skal jeg spise, hvis jeg har kræft?

Opskrifter