Gå til sygdomsliste

Undgå fejl og komplikationer under dit kræftforløb

Hav selv overblikket over dit kræftforløb og spørg, når der er noget, du er usikker på, undrer dig over eller ikke forstår.

Et kræftforløb er ofte langvarigt med mange undersøgelser og risikofyldte behandlinger. Udredning og behandling kan foregå flere forskellige steder i sundhedsvæsenet og involvere mange sundhedspersoner. Det øger risikoen for fejl.

Undgå fejl og komplikationer under dit kræftforløb

Hav selv overblikket over dit sygdomsforløb, og spørg lægen, hvis du kommer i tvivl om noget.

Mit bedste råd er, at man som patient eller pårørende skal stille spørgsmål til alt det, man ikke lige forstår. Og man skal holde sig særlig godt informeret, hvis behandlingen finder sted på flere afdelinger eller sygehuse, fordi der nemt kan gå viden tabt, når man flyttes fra det ene sted til det andet.

Pårørende

Saml alle oplysninger om dit kræftforløb

Du kan f.eks. skrive tidspunkter ned for, hvornår du skal undersøges og behandles, og hvornår du kan forvente svar eller indkaldelse. Aftal gerne med lægen, hvordan og hvornår du vil få svar. En logbog eller lignende kan også være en god hjælp for dine pårørende.

Min sundhedsjournal finder du dine seneste journaloplysninger fra hospitalet. 

Undgå fejl på sygehuset

Du kan selv gøre en indsats for at sikre, at der ikke sker fejl, når du er indlagt. F.eks. bør personalet på sygehuset kende til tidligere sygdom og din nuværende livsstil.

Gode vaner når du er indlagt


Kend din medicin

Med gode medicinvaner kan du være med til at forebygge fejl – både derhjemme, hos din praktiserende læge og på hospitalet.

Undgå forkert medicin


Du og dine pårørende kan minimere risikoen for smitte

Husk at vaske eller spritte hænderne af ofte, så risikoen for infektioner begrænses. 

Undgå infektioner


Gode råd til at forebygge tryksår

Hvis du er sengeliggende, skal du huske at skifte stilling ofte og sørge for at sengen er indstillet korrekt. Det kan være med til at forebygge tryksår (liggesår/decubitus)

Undgå tryksår


Læs mere om patientsikkerhed

En samling af hjemmesider, der kan være inspirerende for dig, der vil hjælpe til at undgå fejl i dit eget eller din pårørendes sygdomsforløb.

Hvis du vil vide mere

Tal med personalet om fejl

Hvis du mener, at der er sket en fejl, er det altid en god idé at tale med personalet om det. Dels for at afklare misforståelser, og dels for at give hospitalet mulighed for, at fejlen kan undgås fremover.

Rapportér fejl og skader

Hvis du vil rapportere en fejl, der er sket på et sygehus, et plejehjem, i hjemmeplejen, hos lægen eller alle andre steder i sundhedsvæsenet, gør du det på Dansk Patient Sikkerheds Databases hjemmeside. Din rapport vil så blive brugt til at skabe læring, så lignende ting ikke sker igen.

Rapporter hændelser

Kontakt

Hvis du vil vide mere, kan du kontakte sundhedsfaglig konsulent, Lotte Linnemann Rønfeldt, på e-mail: lotterf@cancer.dk eller telefon 35 25 74 11.

Læs alt om at møde sundhedsvæsenet

Mød sundhedsvæsenet - forside

 
Få hjælp af en rådgiver

Har du eller en af dine nærmeste kræft, kan du få gratis hjælp:

   

Rådgivning