Gå til sygdomsliste

Lær din krop at kende efter kræftbehandlingen

Det kan være svært at vænne sig til, at ens krop ser ud på en ny måde, og samtidig indstille sig på, at sexlivet måske ikke bliver, som det var inden kræftsygdommen.

Under sygdoms- og behandlingsforløbet har du måske forbundet kroppen med sygdom og symptomer.

Det kan være en god idé at prøve at vende kropsopfattelsen fra det negative og huske på, at kroppen også kan give glæde og fornøjelse.

En positiv opfattelse af kroppen kan gøre det nemmere at få bugt med den afstand, der måske er opstået, og at opfatte sig selv som et seksuelt væsen igen.

Kig på dig selv i et spejl

Det kan være en god idé selv at betragte din krop og gå på opdagelse over hele kroppen. Du kan f.eks. prøve dig frem ved regelmæssigt at se på din nøgne krop i et spejl, så du bliver dus med dit spejlbillede.

Hvis du ikke har lyst til at kigge på hele din krop, kan du i stedet for betragte den i små bidder – du kan f.eks. bruge et lommespejl til at studere udvalgte dele af din krop eller kun kigge på de dele af din krop, som du synes er pænest.

Det kan være en måde at lære den ændrede krop at kende, og det kan være en hjælp til, at du accepterer ar og andre forandringer, som du har fået i forbindelse med behandling.

Skaldet kvinde kigger sig selv i spejlet

Det kan tage tid at acceptere, at man ser anderledes ud. Men det er vigtigt, at du 'bliver dus med dit spejlbillede'.

Mærk dig selv

For at lære din ændrede krop at kende skal du vide, hvordan den føles. Du vil også lettere kunne instruere din eventuelle partner, hvis du selv ved, hvad der føles rart, og hvilke kærtegn du kan lide.

Du kan træne din opmærksomhed over for kroppen på forskellige måder.

Nogle er til spa og velvære - prøv f.eks. at smøre kroppen ind i kropsolie, sov nøgen og mærk dynen mod din bare hud.

Du kan også prøve en omgang massage eller en ansigtsbehandling. Eller du kan gå i svømmehallen og skiftevis gå i det varme og kolde vand og mærke, hvordan det føles på din krop.

Andre får mere ud af at mærke kroppen ved at motionere, få pulsen op og træne sine muskler.

Rør ved din krop

En anden måde at mærke sin krop på og lære den at kende er ved at røre ved sig selv.

Når du har været i bad, kan du tørre dig langsomt og smøre kroppen ind i creme. Hvordan føles det at røre den? Og at blive berørt? På den måde kan du finde ud af, hvor meget eller lidt berøring du kan lide bestemte steder på kroppen.

Det er okay, at ting tager tid

Det kan være en svær øvelse at røre ved sin ændrede krop, som måske har fået nogle ar og mærkes anderledes end tidligere.

Nogle oplever følelsesløshed, mens andre oplever, at de bliver mere sensitive over for berøring af arrene og huden omkring, og det kan føles ubehageligt.

Nogle brystopererede kvinder har ikke lyst til at røre ved arret, hvor deres bryst har været, og ønsker heller ikke, at deres partner skal røre det.

Nogle stomiopererede mennesker har ikke lyst til, at partneren skal se eller røre området omkring stomien.

Det kan være en hjælp for nogle at dække området til eller aftale, at partneren ikke rører det sted. Andre oplever, at man ved at røre ved området nemmere får det integreret som en naturlig del af kroppen.

Mennesker er meget forskellige, og det vil være forskelligt, med hvilken hastighed vi vænner os til ting. Hvis det er meget grænseoverskridende for dig at røre ved de mærkede områder, og du bliver ked af det, så vent, og prøv igen, når du er mere klar. Ting tager tid – og det er ok.

Flere råd til, hvordan du kan blive fortrolig med kroppen:

Musikterapi

Zoneterapi

Sensualitetstræning

Fysisk aktivitet

Læs alt om seksualitet

Seksualitet - forside

 
Få hjælp af en rådgiver

Har du eller en af dine nærmeste kræft, kan du få gratis hjælp:

   

Rådgivning