Gå til sygdomsliste

Sex er mange ting

Efter en kræftbehandling kan sex mislykkes de første gange, måske fordi du er anspændt, bange for smerter eller nervøs for, om du kan få lyst eller rejsning. Brug tid på at finde nye steder på kroppen, hvor det føles dejligt at blive rørt - giv ikke op, alting kræver øvelse.

Sex kan være meget andet end samleje og udtrykkes på mange måder.

Det kan være at føle og mærke intimitet, nærhed og nydelse sammen med et andet menneske. Kærtegn og berøring, kys og kram. En måde at vise hinanden tillid og hengivenhed på. En måde at vise, at man vil sin partner det bedste og gerne vil give hende eller ham en dejlig oplevelse.

Min kæreste og jeg hyggede, kælede, var kærlige ved hinanden, selvom jeg var radmager og totalt hårløs over det hele.

Det vigtigste under og efter behandling er at bevare nærheden og kærligheden, selvom den, der er i behandling, kan forventes at opføre sig besynderligt, bide af dem vi elsker, tude uden grund og i det hele taget ikke være særlig omgængelig.

Snak sammen og find ud af, hvordan I kan gøre ting sammen, som førhen gjorde jer glade - elsk hinanden, og gør jer klart, at det er nu, forholdet står sin prøve!

Mand, lymfekræft
Kvinde aer mand på kinden

Sex kan være meget andet end samleje og udtrykkes på mange måder.

Seksuelt samliv selvom rejsningsevnen mangler

Sex kan give et pusterum fra hverdagens bekymringer og være en anledning til at fokusere på de kropslige sanser og koncentrere sig om at nyde. Selvom du måske har mistet følesansen visse steder på kroppen f.eks. på grund af operation, kan du stadig have intakt følesans andre steder.

Hvis man som mand har mistet rejsningsevnen, kan I stadig have seksuelt samliv, give hinanden orgasme med munden, hænderne og hjælpemidler som et massageapparat og vise ømhed over for hinanden.

For nogle kræver sex mere planlægning end før

Da træthed og smerter for mange fylder meget, kan det f.eks. være nødvendigt at finde et tidspunkt, hvor man er mest udhvilet, eller hvor eventuelle smerter er bedst lindret af medicin.

Det kan også være, det gør ondt at blive rørt de steder, der er påvirket af behandlingen. Det kan derfor være nødvendigt at tænke mere over og måske på forhånd aftale, hvordan man ligger, og hvem der bevæger sig, ligesom det kan være en god idé at give sig tid til at finde nye steder på kroppen, hvor det føles dejligt at blive rørt.

Lysten kan ikke presses frem

Et godt kærlighedsliv bygger på lyst. Og hvis man har mistet lysten til sex, skal lysten ofte bygges op langsomt. Hvis man bliver presset, vil lysten ofte blive endnu mindre.

Man kan stadig elske sin partner, selvom der er nogle ting, man ikke har lyst til at gøre. Men det er vigtigt, at du og din samlever prøver at være åbne over for hinanden og sætte ord på jeres manglende lyst. På den måde undgår I misforståelser og kan måske finde frem til jeres egen måde at være sammen på.

Husk på, at lysten kan komme tilbage efter et stykke tid.

Genfind lysten med sensualitetstræning

Sex kan være meget andet end egentligt samleje og handler ikke udelukkende om orgasme og rejsning. Men det kommer det ofte til, netop når man måske ikke kan få rejsning eller orgasme.

Sensualitetstræning handler om langsomt at genoptræne den seksuelle lyst i samspil mellem hjerne og krop. Det er i hjernen, det meste, der har med lyst og seksualitet at gøre, foregår.

Sensualitetstræning

Seksuallivet er faktisk noget, man skal arbejde for, synes jeg. Lysten kommer ikke så hurtigt og impulsivt som førhen. Men man kan jo planlægge sig ud af meget, og det er vist løsningen for os. At vi sætter tid af til hinanden. At man har noget at glæde sig til. Til nærvær hvor man kommer så tæt på hinanden, mærke hinandens kroppe, varme og dufte.

Det behøver slet ikke at være en fysisk akt, men måske bare bløde kærtegn og søde ord. Der findes også masser af hjælpemidler, og det behøver ikke være noget vulgært, men måske en fjer, der kilder, eller en olie, der dufter dejligt.

Kvinde, brystkræft

For nogle kan det være en god idé at tale med sin læge, få sexologisk rådgivning eller terapi, hvis sexlivet ikke fungerer.

Rådgivning om kræft og seksualitet

Læs alt om seksualitet

Seksualitet - forside

 
Få hjælp af en rådgiver

Har du eller en af dine nærmeste kræft, kan du få gratis hjælp:

   

Rådgivning