Gå til sygdomsliste

Undersøgelser ved Hodgkin lymfom

Ved mistanke om Hodgkin lymfom tager lægerne som regel en blodprøve og en lymfeknude ud til undersøgelse. Derudover kan lægerne foretage forskellige scanninger.

Formål med undersøgelser

Nogle undersøgelser har til formål at finde ud af, om der er tale om kræft eller ej.

Andre undersøgelser har til formål at finde ud af, hvor meget sygdommen eventuelt har spredt sig.

Hvis der er mistanke om Hodgkin lymfom, foretager lægen forskellige undersøgelser. Formålet er dels at stille diagnosen, og dels at finde ud af, hvor udbredt sygdommen er.

Sygdommens udbredelse har betydning for, hvilken behandling man kan blive tilbudt.

Undersøgelser til at stille diagnosen Hodgkin lymfom kan være:

  • Blodprøve
  • Undersøgelse af hel, fjernet lymfeknude i mikroskop
  • PET/CT-scanning
  • CT-scanning
  • MR-scanning

Blodprøve

For at få et indtryk af sygdommens omfang undersøger lægerne, om antallet af blodceller er normalt, og om lever- og nyrefunktion er normal. Hvis spredningen af sygdommen er begrænset, vil de fleste blodprøver ofte være normale.

Ved mere udbredt sygdom vil resultatet af blodprøven være medbestemmende for, hvilken behandling lægerne vælger. Lægerne ser især på antallet af hvide blodlegemer, røde blodlegemer og antallet af blodplader samt et bestemt proteinstof (Albumin), da disse prøver kan give et indtryk af, hvor påvirket man er af sygdommen.

Blodprøver

Undersøgelse af hel, fjernet lymfeknude i mikroskop

For at kunne stille en diagnose er det nødvendigt at fjerne en lymfeknude. Lymfeknuden fjernes ved et lille kirurgisk indgreb under lokalbedøvelse.

Bagefter bliver lymfeknuden undersøgt i mikroskop.

Med et lille snit tager lægen den hævede lymfeknude ud til undersøgelse i mikroskop.

Hvis der kun er hævede lymfeknuderne på steder, der ikke er umiddelbart tilgængelige (f.eks. i bryst- og bughulen), vil lymfeknuden blive fjernet ved hjælp af andre metoder, f.eks. via en kikkertundersøgelse. Undersøgelsen af lymfeknuden kan vise, om en celletype kaldet Reed-Sternberg cellen er til stede. Denne celle er udviklet fra en bestemt hvid blodcelle (B-lymfocyt) og er karakteristisk for Hodgkin lymfom.

Der kan gå op til 2 uger, før man får svar på prøven, da lymfeknuden skal igennem en række specialundersøgelser for at sikre, at der stilles en korrekt diagnose.

Vævsprøver – biopsi

PET/CT-scanning

En PET/CT-scanning er en meget følsom metode, der kan vise forandringer i kroppen. Undersøgelsen gør det muligt at påvise forstørrede lymfeknuder og – til en vis grad – muligt at vurdere, om en hævet lymfeknude skyldes Hodgkin lymfom eller andre forhold.

PET/CT-scanning er en kombineret undersøgelse, hvor man i samme omgang får udført både en PET-scanning og en CT-scanning. Undersøgelsen laves ofte ved stadieinddelingen.

PET/CT-scanning

CT-scanning

En CT-scanninger en speciel røntgenundersøgelse, hvor der bliver taget en serie røntgenbilleder, som bliver bearbejdet af en computer. CT-scanning bliver brugt til at undersøge brysthulen, bughulen og centralnervesystemet, så lægerne kan vurdere tilstanden af de lymfeknuder, man ikke selv kan mærke.

Metoden giver mere præcise billeder end en almindelig røntgenundersøgelse.
Scanningerne kan bruges til at kortlægge sygdommens udbredelse, fordi den gør det muligt at se hævede lymfeknuder i de dele af kroppen, som det ikke umiddelbart er muligt at vurdere ved en almen lægeundersøgelse.

CT-scanning

MR-scanning

Hvis CT-scanningen ikke giver tilstrækkelig gode billeder, kan en MR-scanning nogle gange være bedre.

MR-scanning ligner på mange måder en CT-scanning, men i stedet for røntgenstråler skaber MR-scanneren et kraftigt magnetfelt, som sender radiobølger ind i kroppen. Ved at registrere ekkoet fra radiobølgerne, kan en computer lave et detaljeret billede af kroppens indre. Læs mere:

MR-scanning

På baggrund af alle undersøgelserne kan lægen stille en præcis diagnose. Det er vigtigt med en præcis diagnose for, at du kan få tilbudt den bedst mulige behandling.

Se film om, hvordan en MR-scanning forløber. 07:46 min.

Se film om, hvordan en MR-scanning forløber. 07:46 min.

Alt om Hodgkin lymfom

Forsiden – Hodgkin lymfom

 

Rådgivning

Ring til Kræftlinjen, skriv til Brevkassen eller find den nærmeste kræftrådgivning.

Vores rådgivningstilbud


Del dine tanker og erfaringer i gruppen "Lymfekræft" på Cancerforum.


Livet med kræft

Om psykiske reaktioner, familie, seksualitet og arbejde.

Hvis du har kræft


Til pårørende

Hvis du kender en med kræft

Hvordan støtter man som pårørende en kræftpatient bedst, mens man også passer på sig selv?

Råd til pårørende