Gå til sygdomsliste

Kræft i øjets slimhinde (konjunktiva)

Slimhinden i øjet dækker det hvide i øjet (senehinden) og indersiden af det øvre og nedre øjenlåg. Der kan opstå to forskellige typer kræft i øjets slimhinde, modermærkekræft og pladecellekræft. Begge typer kræft behandles oftest med operation.

Øjets gennemsigtige slimhinde kaldes også konjunktiva eller bindehinden. Konjunktiva fugter øjet ved at danne slim og lidt tårevæske.

Kræft i øjets slimhinde er sjældent. Der opstår omkring fem tilfælde af modermærkekræft og mindre end et tilfælde af pladecellekræft i øjets slimhinde om året i Danmark.

Illustration af øjet og dets omgivelser

Her ses højre øje forfra. I midten ses regnbuehinden (iris) under den gennemsigtige hornhinde (cornea) med pupillen i midten. Uden om regnbuehinden ses den hvide senehinde (sclera) under den gennemsigtige slimhinde (konjunktiva).

Læs om symptomer, undersøgelser og behandling af de to typer kræft, der i sjældne tilfælde opstår i øjets slimhinde:


Modermærkekræft i øjets slimhinde

Modermærkekræft i slimhinden viser sig som en hurtigt voksende farvet knude, hvorfra der stråler blodkar. Sygdommen behandles med operation og efterfølgende frysebehandling eller lokal strålebehandling. Hos langt de fleste påvirker behandlingen ikke synet. Læs mere:

Modermærkekræft i øjets slimhinde


Pladecellekræft i øjets slimhinde

Den meget sjældne kræftsygdom viser sig som en voksende bleg knude på øjet eller bag på øjenlågene. Sygdommen behandles først og fremmest med operation, og behandlingen vil hos langt de fleste kurere sygdommen uden alvorlige følger. Læs mere:

Pladecellekræft i øjets slimhinde


Læs om andre typer kræft i øjet:

Kræft i øjne og øjeomgivelser

 
Få hjælp af en rådgiver

Har du eller en af dine nærmeste kræft, kan du få gratis hjælp:

   

Rådgivning