Gå til sygdomsliste

Modermærkekræft i øjet

Modermærkekræft kan opstå forskellige steder i øjet, men 90 pct. af alle tilfælde opstår i øjets årehinde. Modermærkekræft i øjet er en sjælden kræftsygdom, som årligt rammer ca. 75 personer i Danmark. Sygdommen adskiller sig på mange måder fra modermærkekræft på huden.

Illustration af tværsnit af øjet

Tværsnit af øjet. Årehinden ligger mellem nethinden og senehinden. Den dækker hele øjeæblet, og hænger fortil i øjet sammen med strålelegemet og regnbuehinden. Årehindens blodforsyning leverer ilt og næringsstoffer til nethinden.

Modermærkekræft på huden er en anden sygdom

Modermærkekræft i øjet opfører sig ikke som modermærkekræft på huden. Det er vigtigt at huske, hvis du søger information på nettet. Der er bl.a. forskel på, hvor hurtigt de to typer kræft vokser og hvordan de behandles. Læs alt om modermærkekræft på huden:

Modermærkekræft (malignt melanom)

Modermærkekræft i årehinden i øjet

Modermærkekræft i årehinden (malignt uvealt melanom) er den mest almindelige type øjenkræft inde i øjet hos voksne. Trods det er det alligevel en sjælden form for kræft. Der er ca. 60 nye tilfælde om året i Danmark. Læs om årsager til sygdommen og om forskellene mellem modermærkekræft i årehinden og modermærkekræft på huden:

Modermærkekræft i årehinden i øjet


Sygdommen opdages ofte ved et tilfælde

Modermærkekræft i årehinden giver ikke altid symptomer i starten. Diagnosen stilles ofte ved et tilfælde under en undersøgelse hos øjenlægen.

Symptomer, undersøgelser og diagnose på modermærkekræft i årehinden


Ved modermærkekræft i øjet kan vi, med lokal strålebehandling, bevare øjet i de fleste tilfælde. 

Overlæge, ph.d. Jens Folke Kiilgaard

Behandling og rekonstruktion

Modermærkekræft i årehinden kan behandles ved, at du får fjernet øjet ved en operation (enukleation), eller at du bevarer øjet og får lokal strålebehandling. Valget af behandling afhænger af tumorens størrelse og placering i øjet. Hvis det er nødvendigt at få fjernet øjet, kan du få et kunstigt øje. Læs om behandling og rekonstruktion - og se, hvordan et kunstigt øje bliver lavet:

Behandling af modermærkekræft i årehinden


Efter behandlingen for modermærkekræft i årehinden

Når du har afsluttet behandlingen, skal du gå til opfølgning på hospitalet. Formålet med opfølgningen er du kan få hjælp til eventuelle gener og at holde øje med tegn på, om sygdommen er vendt tilbage. Efter behandlingen må mange leve med ændret syn, læs om hverdagslivet efter behandling:

Opfølgning og hverdagen efter behandling


'Jeg anede ikke, man kunne få kræft i øjet'
Modermærkekræft i øjet

Fie Egholm var kun 12 år, da hun fik konstateret modermærkekræft i øjet. Fie har savnet at læse om andre med samme diagnose, da hun følte sig meget alene. Derfor har hun valgt at del sin historie:

'Jeg anede ikke, man kunne få kræft i øjet'


Hvis kræften vender tilbage

Når du har afsluttet din behandling for modermærkekræft i årehinden, bliver du tilbudt at gå til opfølgning på hospitalet. Formålet med opfølgningen er at hjælpe dig med at håndtere eventuelle gener og undersøge, om der er er tegn på, at sygdommen er vendt tilbage. Læs om opfølgning og behandling af tilbagefald:

Tilbagefald ved modermærkekræft i årehinden


Sjældne typer modermærkekræft i øje og øjenomgivelser

Modermærkekræft kan også opstå i regnbuehinden og meget sjældent i strålelegemet, i slimhinden på øjets forside (konjunktiva) eller i øjenlåget. Læs om de sjældne typer af modermærkekræft i øjet her:

Modermærkekræft i regnbuehinden, konjunktiva og øjenlåget


Læs om andre kræftsygdomme i øjet og øjenomgivelserne:

Kræft i øjet (forside)

 
Få hjælp af en rådgiver

Har du eller en af dine nærmeste kræft, kan du få gratis hjælp:

   

Rådgivning