Gå til sygdomsliste

Kræft i tårekirtlen

Kræft i tårekirtlen er meget sjældent. Der er mindre end et enkelt tilfælde om året i Danmark. Kræft i tårekirtlen opstår i de celler, der producerer tårer, eller i kirtlens udførselsgang. Sygdommen behandles med operation og strålebehandling.

Illustration af øjet og dets omgivelser

Her ses højre øje forfra. Tårekirtlen sidder i det øverste øjenlåg ud mod tindingen.

De to tårekirtler sidder ud mod tindingen i de øvre øjenlåg. Tårerne løber herfra ned over overfladen af ​​øjnene. Derfra løber tårerne ind i tårepunkterne på kanten af ​​de øvre og nedre øjenlåg inde ved næsen. Gennem de små tårekanaler løber tårerne derfra ned gennem tåresækken (ductus nasolacrimalis) til næsen. Nede i næsen bliver tårerne absorberet igen. Årsagen til kræft i tårekirtlerne er ukendt.


Symptomer, undersøgelser og diagnose 

Ved kræft i tårekirtlen vil kirtlen vokse og fylde mere, det kan give smerter og dobbeltsyn. Øjenlægen vil undersøge øjet med scanninger og tage en vævsprøve fra knude. Vævsprøven kan vise, om det er kræft. Læs mere:

Symptomer, undersøgelser og diagnose


Sygdommen behandles med operation

Kræft i tårekirtlen behandles først og fremmest med operation. Operationen kombineres med efterfølgende strålebehandling. Hvis tumoren er meget stor, kan det være nødvendigt at få fjernet hele øjenhulen inklusiv øjet, herefter kan man få en særlig protese kaldet en eksoprotese. Læs om behandling og rekonstruktion:

Behandling af kræft i tårekirtlen


Hverdagen med sygdommen og efter behandlingen

Det er krævende at være i behandling for kræft, men når behandlingen er overstået, kan de fleste søge tilbage mod den dagligdag, som de havde før sygdommen. Læs om, hvor og hvad du kan få hjælp til og få gode råd til, hvordan du tackler senfølger efter behandlingen:

At leve med kræft i tårekirtlen


Opfølgningsforløb efter behandlingen

I årene efter sygdommen vil du blive tilbudt at gå til opfølgning på øjenkræftafdelingen. Formålet med opfølgningsbesøgene er at lindre de følger, du eventuelt oplever efter behandlingen og at opdage et evt. tilbagefald af sygdommen så tidligt som muligt. Læs mere:

Opfølgningsforløb og tilbagefald


Læs om andre kræftsygdomme i øjet og øjenomgivelserne:

Kræft i øjet (forside)

 
Få hjælp af en rådgiver

Har du eller en af dine nærmeste kræft, kan du få gratis hjælp:

   

Rådgivning