Kun 3 pct. af vores indtægter
kommer fra det offentlige.
Dit bidrag er afgørende.
Kræft i tårekirtlen kan give øjensmerter og dobbeltsyn. Øjenlægen undersøger øjet med bl.a. scanninger, og hvis undersøgelserne viser en knude, tager lægen en vævsprøve fra knuden. Vævsprøven kan afgøre, om det er en godartet knude eller kræft.
Hvis der opstår kræft i tårekirtlen, vil kirtlen vokse og fylde mere. Derved kan tårekirtlen skubbe øjet nedad, udad og ind mod næsen.
Man kan opleve dobbeltsyn og få smerter omkring øjet. Smerterne opstår, fordi kræftcellerne har en tendens til at vokse ind i nerverne.
Øjensmerterne og de andre symptomer udvikler sig oftest over få måneder. I modsætning hertil er godartede tumorer i tårekirtlen længe om at udvikle sig og giver hverken dobbeltsyn eller øjensmerter.
Har du en mistanke om, at du har kræft, skal du kontakte din læge og blive undersøgt nærmere. Symptomerne behøver ikke at være tegn på kræft. Ofte er der en helt godartet forklaring.
Du bør alligevel tage symptomerne alvorligt. De kan være tegn på, at du er ved at udvikle en kræftsygdom. Hvis det er tilfældet, er det bedst at blive behandlet så tidligt som muligt.
Øjenlægen vil først undersøge om øjets placering i øjenhulen er ændret, og om øjets bevægelighed er påvirket, så du af den grund oplever dobbeltsyn i nogle blikretninger. I nogle tilfælde kan man føle en fast knude foran tårekirtlen lige inden for knoglekanten under øjenbrynet ud mod tindingen.
Øjenlægen vil også spørge ind til, om du har oplevet dobbeltsyn, let nedsat syn eller har bemærket ændret brillebehov.
Hvis øjenlægen har mistanke om kræft i tårekirtlen, får du først foretaget en CT- eller MR-scanning. Kræft i tårekirtlen vil på skanningen vise sig som en tumor, der sædvanligvis er uskarpt afgrænset til det omgivende væv. Det er ikke muligt at stille diagnosen ud fra en scanning.
Man kan først få stillet diagnosen kræft i tårekirtlen, når en vævsprøve af tumoren er undersøgt i mikroskop, og der er fundet kræftceller. Derfor får du efter scanningen taget en vævsprøve af tumoren. Vævsprøven tages ved en operation under lokal eller fuld bedøvelse.
Tillad dig selv at være vred, ked af det eller andre følelser, som dukker op. Mit råd er at sørge for at kontakte nogen, som kan hjælpe dig gennem de første chokreaktioner, f.eks. en rådgiver hos Kræftens Bekæmpelse.
Kræftpatient
Sidst ændret:01.07.2020
Overlæge Peter Bjerre Toft, Danish Ocular Oncology Group (DOOG).
Strandboulevarden 49
2100 København Ø
Tlf.: 35 25 75 00
E-mail: info@cancer.dk
CVR: 55629013
EAN numre
Kontakt
Privatlivspolitik
Henvendelser om indsigt i
og sletning af persondata:
Indsigt i persondata
Sletning af persondata
Klager over brug af persondata:
E-mail: dpo@cancer.dk
Professionel og gratis rådgivning
Tlf.: 80 30 10 30
Hverdage kl. 9 - 21
Lør. - søn. kl. 12 - 17