Gå til sygdomsliste

At leve med kræft i skeden

Det er meget forskelligt, hvordan man har det, mens man får behandling for kræft i skeden, og efter behandlingen er afsluttet. Efter strålebehandling af kræft i skeden kan der opstå senfølger. En del vil opleve større eller mindre problemer med seksuallivet. Her kan du læse om bl.a. kost, familieliv, seksualitet og reaktioner under og efter et kræftforløb.

Det er forskelligt fra menneske til menneske, hvordan man har det under og efter behandlingen. Du kan selv gøre noget for at få et godt liv under forløbet.

At gennemgå en behandling for kræft er en voldsom oplevelse. Det kan være en udfordring at få en almindelig hverdag til at fungere igen og fortsætte med familie- og arbejdsliv efter det, man har været igennem.

Mange ser frem til, at livet igen bliver som tiden før kræftsygdommen. Men mange oplever, at tiden ikke kan spoles tilbage, og at hverdagen ikke ligner sig selv. Det tager tid at acceptere, at det er en ny situation, og at man ikke nødvendigvis kommer tilbage til sit 'gamle jeg'.

Men selvom livet ikke bliver som før, kan det sagtens blive et godt liv fyldt med glæde og gode oplevelser.

Kvinde går tur ved en sø

Det er forskelligt fra menneske til menneske, hvordan man har det under og efter behandlingen. Du kan selv gøre noget for at få et godt liv under forløbet.

Reaktioner og følelser

Alvorlig sygdom fører mange tanker og følelser med sig, og nogle oplever, at reaktionen først kommer, når behandlingen er overstået. Det er også krævende at være pårørende til en kræftramt, og de mange følelsesmæssige svingninger kan påvirke parforholdet. Læs mere:

Reaktioner og følelser

Kræft og parforhold

Bivirkninger ved strålebehandling af kræft i skeden

Man kan få bivirkninger måneder til år efter endt strålebehandling, fordi behandlingen medfører arvæv i de organer, som rammes af strålerne. Langt de fleste kvinder klarer sig godt efter strålebehandlingen, selv om de oplever bivirkninger efter behandlingen. Du kan læse mere om de forskellige bivirkninger her, og hvad der kan gøres ved dem: 

Bivirkninger ved strålebehandling

Senfølger efter kræft i skeden

Oplever du bivirkninger og senfølger, er det den afdeling, hvor du går til behandling eller opfølgning, som er ansvarlig for, at problemerne bliver vurderet af de rette fagpersoner

Seksuelle problemer efter behandlingen kan afhjælpes

Efter behandling for kræft i skeden vil de fleste få større eller mindre problemer med seksuallivet. Det er fordi, skedens slimhinde kan blive sart og skrøbelig, og der kan opstå forsnævring som følge af heling af slimhinden efter strålebehandlingen. Man kan opleve tørhed og smerter ved seksuelt samvær, og det kan være vanskeligt at gennemføre samleje. Du kan stadig bevare intimiteten, og mange kan genoptage samlivet, når skedens slimhinder er helet op efter strålebehandlingen. Det er en god idé at anvende glidecreme ved seksuelt samvær.

Nogle kvinder vil føle, at deres kvindelighed ændres efter behandling for kræft i skeden. Man kan komme til at føle sig mindre tiltrækkende, miste selvtilliden og lysten til sex. Få hjælp til at håndtere de seksuelle problemer:

Seksuelle problemer hos kvinder

Undgå, at skedens slimhinder vokser sammen

Hvis man ikke har et seksuelt samliv, kan slimhinderne i skeden vokse sammen efter strålebehandling. Vokser slimhinderne sammen, bliver skeden kort og snæver, og den kan være svær at få åbnet igen.

Sammenvoksningerne forhindres bedst ved at have samleje en-to gange om ugen. Hvis man ikke har samleje, kan man få udleveret en såkaldt hegar fra det ambulatorium, hvor man går til opfølgning. Man fører hegaren ind i skeden med jævne mellemrum for at nedbryde sammenvoksningerne, inden de bliver for svære. Dette er helt ufarligt. Det anbefales, at man anvender en glidecreme sammen med hegar, og dette kan også være en god idé i forbindelse med eventuelt samleje.

Samtale med sexolog – også for din partner

På de fleste afdelinger vil man efter operation for kræft i skeden blive tilbudt samtale med en sexolog. Hvis du tager imod tilbuddet, kan det være en god idé, at din partner også deltager i samtalen. 

Seksualitet efter kræft

Få idéer til, hvordan du kan håndtere nogle af de problemer, der kan opstå i dit sexliv, når behandlingen er overstået. Få gode råd om sex og kærlighed, hvis du er i parforhold, om seksuelle problemer og gode øvelser for bækkenbund og underliv.

Seksualitet

Tidlig overgangsalder kan afhjælpes med hormoner

Kvinder, der har fået strålebehandling mod bækkenet, vil ikke kunne blive gravide, da behandlingen sætter æggestokkene ud af funktion. Derfor vil man også gå i overgangsalderen og muligvis få hedeture.

Hvis du ikke er gået i overgangsalderen ved behandlingsstart, anbefales det, at du starter hormonbehandling som erstatning for dine naturlige hormoner. Dette vil afhjælpe hedeturene og give stærkere slimhinder i blære, urinrør og skede.

Kræft i skeden påvirkes ikke af hormonbehandling, og derfor er der ikke øget risiko for tilbagefald ved at tage hormoner. Læs mere:

Tidlig overgangsalder

Diarré og problemer med vandladning

Strålebehandlingen kan i nogle tilfælde medføre, at man får vedvarende problemer med vandladning eller kroniske tarmgener i form af diarré eller eventuelt blødninger fra tarmen. I sjældne tilfælde kan man opleve pludselig afføringstrang og problemer med at holde på afføringen.

Senfølger fra tarmen kan behandles. Tarmgener kan forsøges afhjulpet med kostvejledning og evt. medicin med stoppende midler. Blødning fra tarmen kan behandles med pensling med formalin i tarmen og med blødgørende afføringsmidler. Problemer med at holde på afføringen kan behandles med øvelser og eventuelt operation.

Man bør undgå blæreinfektioner ved at have faste vandladningstider og huske at tømme blæren helt. I nogle tilfælde kan man blive henvist til en urogynækologisk fysioterapeut mhp. blæretræningsøvelser. Ved smerter pga. blærekramper kan man blive henvist til trykkammerbehandling eller smerteklinik.

Trykkammerbehandling af stråleskader

Bivirkninger og senfølger

Smerter i bækken og i ryg

Strålebehandling i bækkenområdet medfører øget risiko for knogleskørhed (osteoporose). Knogleskørhed giver risiko for brud, som viser sig ved smerter i bækken og i ryg, der kan opstå flere år efter strålebehandling.

Forebyggelse af knogleskørhed

En røntgenundersøgelse med en såkaldt DEXA-scanning kan vise, om du har knogleskørhed. Ved øget risiko for knogleskørhed bør man tage et dagligt tilskud af 800-1.000 mg kalcium i kombination med 20 mikrogram vitamin D. Læs mere om knogleskørhed:

DEXA-scanning

Lymfødem

Man kan få hævede ben som følge af lymfødem efter behandling for kræft i skeden. Risikoen for udvikling af lymfødem hænger især sammen med omfanget af det kirurgiske indgreb og fjernelsen af lymfeknuder. Risikoen er øget, hvis man er behandlet med strålebehandling operationen. Overvægt kan desuden bidrage til at øge risikoen. 

Man kan selv forebygge lymfødemet ved en sund og aktiv livsstil og ved at lave venepumpeøvelser. Hvis der opstår ødem, skal man tilbydes henvisning til behandling og vejledning hos en lymfødemterapeut (specialiseret fysioterapeut).

Lymfødem

Træning og genoptræning

Hvis du har kræft, er det godt for dig fortsat at motionere og røre dig. Motionerede du ikke, før du blev syg, kan du roligt gå i gang med det. Efter kræftbehandling kan motion være med til at styrke kroppen.

Efter operation, kemoterapi og/eller strålebehandling har nogle brug for genoptræning, fordi de har fysiske gener. Det er vigtigt, at man får en genoptræningsplan, inden man bliver udskrevet fra hospitalet, for at have ret til genoptræning.

Fysisk aktivitet for kræftpatienter

Genoptræning

Kost og kræft

Du kan styrke din krop under en kræftbehandling ved at have fokus på, hvad du spiser. Efter kræftbehandlingen kan sund mad også være med til at give dig ny energi og styrke kroppen. Nogle kvinder tager på i vægt under og efter deres behandling.

Kost til kræftpatienter

Vægtstigning

Arbejde under og efter kræftforløbet

Nogle kræftpatienter kan fortsætte med deres arbejde, mens behandlingen står på. Andre er sygemeldt i hele perioden. Der er flere muligheder for at komme tilbage til arbejdet på forskellige vilkår. Ikke alle kan vende tilbage til arbejdsmarkedet efter en kræftsygdom og må gå på pension.

Arbejde og kræft

Mentale teknikker og tro

Mentale teknikker som visualisering og meditation kan bruges til at lindre smerter, afhjælpe angst og forbedre livskvaliteten, når man er i behandling for kræft. Læs mere her:

Mentale redskaber

Få hjælp og vejledning til at komme videre

Få hjælp af en professionel rådgiver

Det kan også være en hjælp at tale med en professionel. Du kan tale med sygehusafdelingen, din egen læge eller en psykolog. Du kan desuden få hjælp på en af Kræftens Bekæmpelses kræftrådgivninger eller ved at ringe til Kræftlinjen.

Kræftens Bekæmpelses rådgivning

Mød andre i samme situation

Online mødested for patienter, pårørende og efterladte.

Cancerforum.dk

Landsdækkende patientforening til patienter og pårørende, der er berørte af kræft i underlivet.

KIU – Kvinder med Kræft i Underlivet


Alt om kræft i skeden

Kræft i skeden – forsiden

 

Rådgivning

To kvinder taler sammen i rådgivning

Ring til Kræftlinjen, skriv til Brevkassen eller find den nærmeste kræftrådgivning.

Vores rådgivningstilbud


Opret en profil på cancerforum og mød andre patienter og pårørende, som du kan dele tanker og erfaringer med.


Livet med kræft

To kvinder sidder ude i en have og taler sammen

Om psykiske reaktioner, familie, seksualitet og arbejde.

Hvis du har kræft


Til pårørende

Råd til pårørende

Hvordan støtter man som pårørende en kræftpatient bedst, mens man også passer på sig selv?

Råd til pårørende