Gå til sygdomsliste

Undersøgelse og diagnose ved kræft i skeden

Man kan først få stillet diagnosen kræft i skeden, når en vævsprøve af knuden viser, at der er tale om kræftceller. Man kan blive undersøgt med en PET/CT-scanning, en MR-scanning, gynækologisk undersøgelse og eventuelt kikkertundersøgelse.

Diagnose stilles ved en gynækologisk undersøgelse

Diagnosen stilles ved en gynækologisk undersøgelse, hvor lægen undersøger skeden og livmoderhalsens slimhinde. Hvis der er en synlig tumor, bliver man henvist til speciallæge, hvor man vil få taget en vævsprøve til nærmere undersøgelse i mikroskop.

Undersøgelse af om det er kræft i skeden eller en anden gynækologisk kræftform 

I nogle tilfælde kan der opstå tvivlsspørgsmål, om det drejer sig om kræft i skeden eller spredning fra livmoderhalskræft. Der kan også være tilfælde, hvor det kan dreje sig om vulvacancer (kræft i de ydre kvindelige kønsorganer), der har bredt sig op i skedens slimhinde. Disse tre kræftformer kan nemlig ligne hinanden meget.

Det er væsentligt for behandlingsvalget at forsøge at afgøre, hvor kræften primært er startet. Man bliver derfor henvist til nærmere undersøgelse på et af de universitetshospitaler, der varetager den højt specialiserede behandling af gynækologiske kræftsygdomme.

Læs mere om:

Livmoderhalskræft

Vulvacancer (kræft i de ydre kvindelige kønsorganer)

Tillad dig selv at være vred, ked af det eller andre følelser, som dukker op. Mit råd er at sørge for at kontakte nogen, som kan hjælpe dig gennem de første chokreaktioner, f.eks. en rådgiver hos Kræftens Bekæmpelse.

Kræftpatient

MR- og PET/CT-scanning

På den højtspecialiserede afdeling vil man få foretaget PET/CT-scanning og MR-scanning. Scanningerne har til formål at afgøre, om kræftknuden har bredt sig i underlivet eller til lymfeknuder i lysken, bækkenet og op langs hovedpulsåren. Scanningerne kan også afgøre, om der er tegn på spredning til andet væv eller organer, både i bughulen og lungehulen.

Gynækologisk undersøgelse og eventuel kikkertundersøgelse

Efterfølgende får man foretaget en gynækologisk undersøgelse under fuld bedøvelse. På den måde kan lægen vurdere, om der kun er kræft i skeden, eller om der også er kræft andre steder i underlivet. Lægen vurderer knudens størrelse, og om den har spredt sig og er vokset uden for skeden eller ind i det omgivende væv og organer (blære eller tarm). Det kan også være, at lægen foretager en kikkertundersøgelse af blæren og endetarmen.

Læs mere:

MR-scanning

PET/CT-scanning

Reaktioner på en kræftdiagnose

For de fleste mennesker kommer en kræftdiagnose som et chok – også selvom man måske længe har kæmpet med mistanken om noget alvorligt.

Det tager tid at forholde sig til en kræftsygdom – både for en selv og for ens pårørende. Mange føler sig meget uafklarede i tiden efter, de har fået stillet diagnosen, og der kan være mange ting, man skal tage stilling til. Man skal forholde sig til behandlingen, tilrettelæggelsen af hverdagen, indlæggelserne, ens økonomi og også muligheder for at få hjælp, både fra det offentlige og fra ens netværk.

Reaktioner og følelser

Kræft og parforhold

Råd til pårørende

Få hjælp og vejledning til at komme videre

Få hjælp af en professionel rådgiver

Det kan også være en hjælp at tale med en professionel. Du kan tale med hospitalsafdelingen, din egen læge eller en psykolog. Du kan desuden få hjælp på en af Kræftens Bekæmpelses kræftrådgivninger eller ved at ringe til Kræftlinjen.

Kræftens Bekæmpelses rådgivning

Mød andre i samme situation

Del dine tanker og erfaringer med andre patienter og pårørende på cancerforum.

Cancerforum.dk

Alt om kræft i skeden

Kræft i skeden – forsiden

 

Rådgivning

To kvinder taler sammen i rådgivning

Ring til Kræftlinjen, skriv til Brevkassen eller find den nærmeste kræftrådgivning.

Vores rådgivningstilbud


Opret en profil på cancerforum og mød andre patienter og pårørende, som du kan dele tanker og erfaringer med.


Livet med kræft

To kvinder sidder ude i en have og taler sammen

Om psykiske reaktioner, familie, seksualitet og arbejde.

Hvis du har kræft


Til pårørende

Råd til pårørende

Hvordan støtter man som pårørende en kræftpatient bedst, mens man også passer på sig selv?

Råd til pårørende