Gå til sygdomsliste

At leve med modermærkekræft

Det er meget forskelligt, hvordan man har det, mens man får behandling for modermærkekræft, og efter behandlingen er færdig. Her kan du bl.a. læse om solbeskyttelse, kost, familieliv og arbejde under og efter et kræftforløb.

To kvinder, der sidder og taler sammen ude i en have ved en sø

Når man lever med en alvorlig sygdom som kræft, oplever mange at blive mere nærværende i nuet og sætte større pris på familien, vennerne og hverdagen.

Reaktioner og følelser

Alvorlig sygdom fører mange tanker og følelser med sig. Nogle gange kommer den psykiske reaktion måske først, når behandlingen er færdig. Det er også krævende at være pårørende til en kræftramt, og de mange følelsesmæssige svingninger kan påvirke parforholdet. Læs mere:

Reaktioner og følelser

Kræft og parforhold

Vær ekstra forsigtig i solen

Hvis du har haft modermærkekræft, har du forhøjet risiko for at få modermærkekræft på huden igen. Derfor er det særligt vigtigt at beskytte huden, når solen er kraftigst.

Styrken af solens uv-stråling angives med uv-indekset, der fortæller, hvornår man skal passe særligt på i solen. Uv-indekset beregnes dagligt af Danmarks Meteorologiske Institut. Når uv-indekset er under 3, kan man nyde solen uden særlig beskyttelse.

Når uv-indekset er 3 eller højere, skal du beskytte sig i solen:

  • Søg ind i skyggen mellem kl. 12 og 15
  • Tag skjorte, hat og solbriller på
  • Smør dig ind i solcreme med mindst faktor SPF 15 og UVA beskyttelsesmærket

Hvis du opholder dig sydpå, hvor uv-indekset er 8 eller mere, er det en god idé at gå indendørs eller søge skygge i middagstimerne. Er du nødt til at opholde dig udendørs, bør du bruge tøj, hat og solcreme på ikke tøjdækkede områder af kroppen.

UVA-mærket

En cirkel med bogstaverne UVA indeni er en europæisk mærkning, der viser at solcremen har UVA beskyttelse, der svarer til mindst en tredjedel af UVB beskyttelsen. Det vil sige, at en solcreme med solfaktor 15, der har UVA-mærket, skal have minimum 'UVA-faktor' 5.

Solcreme alene beskytter ikke mod solens skader

Solcreme alene kan ikke beskytte huden mod solens skader. Du bør derfor aldrig bruge solcreme til at blive længere i solen.

Både solens UVA og UVB stråler kan give hudkræft. Solfaktoren (SPF) angiver, hvor godt solcremen beskytter mod UVB. Jo højere SPF, jo mere effektiv. 

Hvis solcremen også beskytter mod UVA, må producenten mærke solcremen med en cirkel med bogstaverne UVA indeni.

Undgå solarier

Solarier er ikke et ufarligt alternativ til udendørs solbadning. Intensiteten af uv-stråler fra solarium kan være 10-15 gange højere end solen midt på dagen udendørs.

Tjek din hud

Det er en god ide at holde øje med sin hud. Hvis du i løbet af nogle uger eller få måneder opdager nye modermærker på huden eller hvis de eksisterende modermærker forandrer sig, bør du søge læge.  

Symptomer på og fotos af modermærkekræft

Læs mere om solbeskyttelse:

Skru ned for solen

Beskyt sårene fra operationen mod sollys

Når du er blevet opereret for modermærkekræft, skal du være opmærksom på, at operationssåret og donorstedet er følsomme overfor sollys og udtørring i flere år efter operationen.

Det er derfor en god idé at undgå sollys direkte på sårene og at pleje dem med fugtighedscreme, så snart sårene er helet.

Det var vigtigt at føle tryghed i forløbet... Så jeg spurgte ind til alt. Ingen spørgsmål er dumme. For mig betød det rigtig meget, at jeg gjorde, som jeg plejede, og jeg VILLE ikke lade kræften vinde. Husk at se de gode ting i livet. Selv de små glæder, har lige pludselig stor betydning.

Kvinde med kræft, 30 år
Mand, der sidder i sofa en læser i en bog

Det er forskelligt fra menneske til menneske, hvordan man har det under og efter behandlingen. Du kan selv gøre noget for at få et godt liv under forløbet.

Ændret kropsopfattelse

Din sygdom og behandling gør måske, at du skal lære at leve med en ændret krop. Måske er kroppen tilsyneladende uændret, men din opfattelse af kroppen er blevet anderledes. De fleste oplever, at jo længere tid man er sygdomsfri efter et behandlingsforløb, jo mere kan man tro på og få tillid til kroppen igen. Læs mere:

Hvis krop og udseende ændrer sig ved en kræftsygdom

De behandlinger, jeg har været igennem, har gjort det klart for mig, hvor vigtigt det er at være i god fysisk form (...) Selv da jeg hostede helt vildt, løb jeg. Det at sætte det ene ben foran det andet giver også en fornemmelse af, at så længe, jeg kan det, kan det ikke være helt galt.

Annette, rask efter modermærkekræft

Træning og genoptræning

Hvis du har kræft, er det godt for dig fortsat at motionere og røre dig. Motionerede du ikke, før du blev syg, kan du roligt gå i gang med det. Efter kræftbehandling kan motion være med til at styrke kroppen.

Efter operation, kemoterapi og/eller strålebehandling har nogle brug for genoptræning, fordi de har fysiske gener. Det er vigtigt, at man får en genoptræningsplan, inden man bliver udskrevet fra hospitalet, for at have ret til genoptræning.

 Fysisk aktivitet for kræftpatienter 

 Genoptræning

Sygdommen kan påvirke din seksualitet

Mange kræftramte oplever, at kræftsygdommen og behandlingen får betydning for, hvad de kan, vil og har lyst til seksuelt. Du kan stadig bevare intimiteten. Læs mere her:

Seksualitet

Gode råd til bivirkninger og senfølger

Problemer, som opstår under eller efter kræftbehandling, kan skyldes sygdommen eller være en bivirkning til behandlingen. F.eks. oplever en del kræftpatienter i perioder at være meget trætte. Få forslag til, hvordan du tackler hverdagen med f.eks. træthed eller andre bivirkninger og senfølger bedst muligt.

Bivirkninger og senfølger

Kost og kræft

Du kan styrke din krop under en kræftbehandling ved at have fokus på, hvad du spiser. Efter kræftbehandlingen kan sund mad også være med til at give dig ny energi og styrke kroppen.

Kost til kræftpatienter

Opskrifter på sund mad og til spiseproblemer

Arbejde under og efter kræftforløbet

Nogle kræftpatienter kan fortsætte med deres arbejde, mens behandlingen står på. Andre er sygemeldt i hele perioden. Der er flere muligheder for at komme tilbage til arbejdet på forskellige vilkår. Ikke alle kan vende tilbage til arbejdsmarkedet efter en kræftsygdom og må gå på pension.

Arbejde efter kræft

Mentale teknikker og tro

Mentale teknikker som visualisering og meditation kan bruges til at lindre smerter, afhjælpe angst og forbedre livskvaliteten, når man er i behandling for kræft.

Mentale redskaber

Få hjælp og vejledning til at komme videre

Få hjælp af en professionel rådgiver

Det kan også være en hjælp at tale med en professionel. Du kan tale med sygehusafdelingen, din egen læge eller en psykolog. Du kan desuden få hjælp på en af Kræftens Bekæmpelses kræftrådgivninger eller ved at ringe til Kræftlinjen.

Kræftens Bekæmpelses rådgivning

På sundhed.dk kan du finde en oversigt over rehabiliteringstilbud for kræftpatienter i din kommune eller region.

Sundhedstilbud

Mød andre i samme situation

Netværk Modermærkekræft er en patientforening, hvis formål er at støtte og hjælpe modermærkekræftpatienter og deres pårørende i forhold, der vedrører sygdommen og dens behandling.

Netværk Modermærkekræft

Del dine tanker og erfaringer med andre patienter og pårørende i gruppen 'Modermærkekræft' på cancerforum.

Cancerforum.dk


Læs alt om modermærkekræft

Modermærkekræft – forsiden

 

Rådgivning

To kvinder taler sammen i rådgivning

Ring til Kræftlinjen, skriv til Brevkassen eller find den nærmeste kræftrådgivning.

Vores rådgivningstilbud


Til pårørende

Råd til pårørende

Hvordan støtter man som pårørende en kræftpatient bedst, mens man også passer på sig selv?

Råd til pårørende


Del dine tanker og erfaringer i gruppen "Modermærkekræft" på Cancerforum.


Livet med kræft

Om psykiske reaktioner, familie, seksualitet og arbejde.

Hvis du har kræft