Skip navigation

En løsning med flere vindere

I september 2019 bestemte ægteparret, Karin og Henrik Thrane, sig for at ændre det testamente, de sammen havde oprettet 10 år forinden. Som årene var gået, var det blevet vigtigere for dem, at familiens unge generation blev tilgodeset. Hos deres advokat fandt de en løsning, som gjorde det muligt at sikre familien lidt mere i arv, samtidig med, at de også kunne give en gave til kræftsagen.

""

Henrik og Karin gik på pension i henholdsvis 2014 og 2017. I en alder af 66 og 68 år nyder de nu deres otium. Og det er ikke så lidt, de får presset ind i deres kalendere.

 - Vi har renoveret vores gamle hus. Indtil sidste sommer havde vi vores dejlige sejlbåd, som vi holdt ved lige og brugte en del. Vi læser tre aviser hver dag, og nyder begge at læse. Jeg går til klaverundervisning. Henrik brygger sin egen øl og er med i et motionsfælleskab for mænd i Helsingør Kommune. Og så er vi gode til at få gået nogle lange ture.

God tid til familien

Karin og Henrik har ikke selv børn, men Karins niece, Anne Sofie, er blevet deres ”reserve-datter”. Da Anne Sofie og hendes mand blev forældre til en dejlig lille pige i 2019, var det rigtig rart at have tiden og muligheden for at hjælpe dem, i en tid med store omvæltninger.

Et kæmpe overskud til andre mennesker

Det er ikke kun den nærmeste familie, som nyder godt af Karin og Henriks overskud. Som tidligere praktiserende læge har Karin gennem en årrække fx hjulpet en ung lægestuderende med at læse til eksaminer, da han manglede en læsegruppe. Under corona-krisen er det Karins 89-årige klaverlærerinde, der får en hjælpende hånd med diverse praktiske gøremål og derudover hjælper og støtter Karin en kvinde, der er i gang med et kræftbehandlingsforløb og har brug for hjælp til at finde hoved og hale i al informationen. Hun tager derfor med til fx samtaler med lægerne og undersøger muligheder for diverse hjælpemidler etc.

Dette overskud til omverden og andre mennesker er også noget der går igen i Karin og Henriks testamente.

Karin og Henrik sidder ved deres spisebord

Næste generation skulle sikres

Karin og Henrik bestemte sig oprindeligt for at oprette et testamente i 2010, da de ikke har nogle såkaldte livsarvinger, som fx børn og børnebørn. Henrik har en søster, som bor i USA med hendes børn. Og Karin har sin storebror og hans datter, Anne Sofie. Derfor var det rart at få kortlagt, hvordan de to grene af familien skulle arve parret. Og som årene gik, fik Karin og Henrik mere lyst til at sikre næste generation.

 - Der var jo ingen grund til, at vores søskende skulle betale arveafgift, hvis de arvede os, for så at deres børn, nogle år senere, skulle betale samme afgift for at arve deres forældre. På den måde ville vi sikre os, at det var de unge mennesker, der arvede os direkte og ville få størst mulig glæde af arven.

Karin og Henrik tog fat i den advokat, som havde hjulpet dem med deres første testamente. Til mødet nævnte advokaten, at der var en mulighed for at sikre deres arvinger lidt mere arv, og at hun havde regnet på tingene. Muligheden, som de blev præsenteret for, hed ’30 procent-løsningen’. En løsning, hvor man ved at tildele velgørende organisationer 30 procent af ens formue, kan få organisationen til at betale arveafgift for de øvrige arvinger. Løsningen er især relevant, når det fx er niecer, nevøer eller venner, der skal arve, da de skal betale en yderligere afgift på eventuel arv.

Derfor håber jeg, at noget af vores arv kan blive hjælp til at sikre kræftramte med at finde hoved og hale i det, som de skal igennem.
Karin

En løsning med mange vindere

- For os at se, var det en løsning, der havde mange vindere. Og vores advokat havde gjort det meget håndgribeligt for os, så vi kunne se, hvad vores arvinger kunne få, og hvad en velgørende organisation kunne få.

Karin og Henrik gik efter mødet hjem for lige at tænke over tingene. Ikke så meget om, hvorvidt det var denne form for testamente, som de gerne ville tegne – men hvilken velgørende organisation, som de gerne ville inkludere i testamentet.

 - Vi kom hjem fra advokaten, fik en bid mad og så besluttede vi os for Kræftens Bekæmpelse. Det var primært qua min tid som praktiserende læge, hvor jeg har mødt mange kræftpatienter gennem tiden. Men som familie har vi også haft sygdommen inde på livet mange gange. Både min mor og far døde af kræft ligesom flere af mine kusiner og fætre. Og Anne Sofie mistede sin mor af bugspytkirtelkræft, da hun var 16 år.

 Med testamentet er der nu styr på tingene. Noget både Karin og Henrik godt kan lide at have. Det giver dem begge en tryghed. Det samme gælder den yngre del af familien, der nu ved, at der er tænkt på dem og sørget for tingene.

 - Det betyder også meget, at vi ved, at vi er med til at støtte forskningen i kræft samt patientstøtte og -kommunikation. Når man bliver kræftpatient bliver man voldsomt bange, og man kan have svært ved at forstå og høre alt det, der bliver sagt. Derfor håber jeg, at noget af vores arv kan blive hjælp til at sikre helt almindelige kræftramte borgere med at finde hoved og hale i det, som de skal igennem. Og jeg ved at Kræftens Bekæmpelse gør en stor indsats på dette område – bl.a. via deres fantastiske hjemmeside.

Få Kræftens Bekæmpelses arveguide

Vil du vide mere om arv og testamente?

Så kan du få arveguiden, og blive klogere på arvereglerne, hvordan du opretter et testamente, og hvad du skal være særligt opmærksom på. Du kan også læse om arveloven og se eksempler på, hvordan arven fordeles MED og UDEN testamente.

Få arveguiden nu

Få svar på spørgsmål om arv og testamente

Her kan du få svar på hyppige spørgsmål om arv og testamente. Og har du brug for yderligere rådgivning er du altid velkommen til at kontakte vores arverådgivere på tlf. 35 25 77 70 eller mail: arv@cancer.dk

Se flere spørgsmål og svar

Hvis du opretter et testamente, kan du i stor udstrækning selv bestemme, hvordan arven skal fordeles. Hvis du ikke opretter et testamente, fordeles arven efter arvelovens regler.

Hvis du ikke er gift og ikke har børn, bestemmer du over hele din formue. 

Hvis du er gift, eller har børn skal du være opmærksom på tvangsarv og tvangsarvinger, hvor din ægtefælle, børn eller børns efterkommere har krav på at arve en del af din formue. Du bestemmer selv over resten. 

Læs mere om fordeling af arven ifht. tvangsarv og tvangsarvinger

Du kan i dit testamente også råde over enkelte genstande. Det kan f.eks. være smykker, et ur, et møbel eller andet. Du kan tage beslutninger om den arv, du giver videre, f.eks. ved at bestemme, at dine arvingers arv skal være særeje. Der er mange muligheder, og hvis du har særlige ønsker, er det en god ide at tale med en advokat om det. 

Tvangsarv er den del af din formue, som dine arvinger har krav på at arve, og som du ikke kan give til andre ved et testamente. Tvangsarven udgør 25 pct. af din formue.

Er du gift eller har børn, kan du altså frit disponere over 75 pct.af din formue i et testamente.

Er du hverken gift eller har børn, kan du frit disponere over hele din formue i et testamente.

Dine tvangsarvinger er, efter arveloven, din ægtefælle, dine børn og dine børns efterkommere (dvs. børnebørn, oldebørn osv.). 

Se mere om tvangsarv

Hvis du efterlader dig arv, vil det i de fleste tilfælde medføre, at der skal betales en boafgift, tidligere kaldet arveafgift, til staten. Afgiftens størrelse afhænger af boets størrelse, samt hvilken relation du og den enkelte arving har.

Som velgørende organisation, er vi fritaget for at betale boafgift af arven. Derfor går hele beløbet til kræftsagen, hvis du vælger at betænke Kræftens Bekæmpelse i dit testamente.

Se mere om, hvem der skal betale boafgift og afgiftens størrelse

Ønsker du at skrive Kræftens Bekæmpelse ind i dit testamente, kan du vælge at støtte med et bestemt beløb, en procentdel af din formue eller hele din formue. Uanset beløbets størrelse, er din arv med til at gøre en stor forskel.

Du er velkommen til at ringe til vores arverådgivere for at høre nærmere. De kan også hjælpe dig med at finde en advokat i dit nærområde.

Vælger du at testamentere til Kræftens Bekæmpelse, kan du få et tilskud på op til 5.000 kr. til advokatregningen.

Læs mere om at skrive kræftsagen ind i dit testamente

De fleste testamenter koster mellem 4.000 - 8.000 kr. Vælger du at skrive Kræftens Bekæmpelse ind i dit testamente, så giver vi et tilskud på op til 5.000 kr. til advokatregningen. 

Se mere om pris på testamente og om forberedelse til mødet med advokaten

Har du brug for at tale med en arverådgiver?

Du er meget velkommen til at kontakte vores arverådgivere på arv@cancer.dk. Vi er klar til at hjælpe med svar på generelle spørgsmål om arveloven og med, hvordan du rent praktisk får oprettet dit testamente. Vi kan også hjælpe dig med at finde en advokat i dit nærområde.

35257770
Læs mere om arverådgiverne