![]() |
Når du som leder skal hjælpe din medarbejder gennem et kræftforløb, er det vigtigt, at du kender din medarbejders behov. Derfor er det en god idé, at du inviterer til en samtale, så snart du ved, at din medarbejder har fået kræft.
Det er helt naturligt at være usikker på, hvad man skal sige til en kræftramt medarbejder. Men du trænger dig ikke på, når du spørger ind til, hvad din medarbejder har brug for.
Vær tydeligt til stede med omsorg, støtte og ansvar og spørg ind til, hvad din medarbejder har brug for fra dig som leder.
Spørg ind til, hvordan din medarbejder har det, og spørg særligt ind til det, der er nødvendigt for, at du kan støtte din medarbejder i den kommende tid. Taler din medarbejder selv om diagnosen og behandlingsforløbet, så lyt.
Undlad at tale om dine egne historier og erfaringer med kræft.
Det er en god idé, at du har luft i din kalender den dag, du har din første samtale med din kræftramte medarbejder. Situationen kræver, at du er nærværende og lyttende uden at have tankerne på andre møder eller opgaver.
Din medarbejder skal føle, at der er den tid, som behøves.
Vis at det er i orden, hvis din medarbejder giver udtryk for sine følelser. Giv tid til, at medarbejderen kan finde de rette ord – og lyt. Det er naturligt, hvis du selv bliver berørt – og det er fint at give udtryk for det.
Læs mere om reaktioner på kræft
Spørg gerne din medarbejder, hvordan det går, og hvad der er brug for fra dig i forbindelse med arbejdet.
Du kan ikke fjerne din medarbejders svære følelser. Men husk at det er en trøst i sig selv at blive lyttet til af et andet omsorgsfuldt menneske.
Det er krævende og belastende at gennemgå et kræftforløb. For nogle er det en aflastning, hvis kontakten til arbejdspladsen går gennem en nær pårørende. Hvis din medarbejder er meget belastet, så spørg gerne, om der er brug for, at en anden har kontakten til dig.
Få gode råd til, hvordan du kan tilrettelægge kontakten med din medarbejder under kræftforløbet
Når en medarbejder får kræft, påvirker det kollegaerne. De mærker hurtigt, at noget er forandret.
Når du har de første samtaler med din medarbejder om kræftsygdommen, så sørg for tidligst muligt at aftale, hvad der skal meldes ud til kollegaerne.
Læs mere om, hvordan I kan planlægge kommunikationen undervejs
Den første samtale skal primært bruges på, at du lytter og skaber et fortroligt rum.
Indkald derefter til en samtale, hvor I taler om planlægningen af arbejdet undervejs - og om din medarbejder skal sygemeldes under behandlingen.
Undersøg reglerne omkring sygemelding før mødet, da din medarbejder sandsynligvis bruger alle ressourcer på behandlingsforløbet, de nære relationer og tanker om fremtiden.
Jeres samtaler er naturligvis fortrolige. Noterer du undervejs, så husk at opbevare alle persondata et sikkert sted. Alt hvad der formidles videre til andre i organisationen skal på forhånd være aftalt med din medarbejder.
I henhold til GDPR må oplysninger om din medarbejders kræftdiagnose ikke kunne kobles sammen med navn.
Inden den første samtale skal du undersøge, om din arbejdsplads har en politik for alvorlig sygdom. Desværre er det ikke alle arbejdspladser, der har en politik, og i de tilfælde vil vi råde dig til at igangsætte en proces, hvor I får talt sammen om, hvordan I skal forholde jer, hvis der opstår alvorlig sygdom på arbejdspladsen.
For mange kræftpatienter er det vigtigt at bevare tilknytningen til arbejdspladsen. Når en medarbejder får en kræftdiagnose oplever mange bekymringer omkring, hvem der så skal løse arbejdsopgaverne undervejs - og om man bliver fyret.
Hvis du allerede ved den første samtale kan sige, at arbejdsopgaverne bliver løst, og at din medarbejder ikke mister sit job, så sig det! På denne måde skaber du ro omkring arbejdslivet.
Tryghed er et nøgleord for din medarbejder.
Afslut derfor jeres første møde med at tale om planen og tidshorisonten fremadrettet.
Sæt med det samme en ny dato i kalenderen, men vær opmærksom på, at det på grund af behandlingsforløbet og andre hensyn kan være nødvendigt at skulle ændre på tidspunktet senere hen.
Erfaringerne viser, at det er vigtigt for mange kræftpatienter at have mulighed for at få rådgivning og støtte. Mange siger også, at det er godt at møde andre i samme situation.
Læs mere om Kræftens Bekæmpelses rådgivningstilbud.
Din medarbejder kan også ringe til Kræftlinjen på 80 30 10 30 og få rådgivning fra professionelle rådgivere. Hjælp din medarbejder ved at gøre opmærksom på disse muligheder - og det koster ikke din arbejdsplads penge at henvise din medarbejder.
Det er vigtigt, at du sørger for at finde muligheder for at tale om situationen undervejs enten med andre lederkollegaer, en ven eller din ægtefælle.
Du er også altid velkommen til at ringe til Kræftlinjen på 80 30 10 30 og tale med en af Kræftens Bekæmpelses professionelle rådgivere om dine behov. Uanset om det er fordi du har brug for at vende dine egne tanker og reaktioner - eller har konkrete spørgsmål til din medarbejders rettigheder og muligheder.
"Min leder viste sig som det medmenneske, hun er. Jeg synes, det var så fint. Hun mistede aldrig evnen til handling."
![]() |
Når du som leder skal hjælpe din medarbejder gennem et kræftforløb, er det vigtigt, at du kender din medarbejders behov. Derfor er det en god idé, at du inviterer til en samtale, så snart du ved, at din medarbejder har fået kræft.
![]() |
Tag initiativ til samtalen |
|
![]() |
Orientér dig i arbejdspladsens politik for alvorlig sygdom |
|
![]() |
Søg viden om din medarbejders forløb |
![]() |
Giv plads til følelser og tanker |
|
![]() |
Sørg for at I har ro til at tale sammen |
|
Få redskaber og gode råd til, hvordan du bedst støtter en medarbejder, der er pårørende til en alvorligt syg